Σαν να μην έφταναν τα καρδιοχτύπια, η αναστάτωση στο στομάχι και τα ιδρωμένα χέρια, το στρες μπορεί να σε κάνει να πάρεις κιλά χωρίς να το καταλάβεις. Μην αγχώνεσαι όμως! Απλά εστίασε στη διαχείριση του άγχους με υγιεινούς τρόπους. Και ό,τι κι αν κάνεις, προσπάθησε να αποφύγεις τα λάθη που θα κάνεις μόνο και μόνο επειδή είσαι αγχωμένη.
1. Ανησυχείς υπερβολικά
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Appetite έδειξε πως όταν είμαστε ανήσυχοι για το τι θα συμβεί, καταλήγουμε να τρώμε ασταμάτητα. Οι στρεσογόνες καταστάσεις εκτοξεύουν το ποσοστό της ορμόνης γκρελίνης στα ύψη και εμείς καταναλώνουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Για να δεις, λοιπόν, τα κιλά να φεύγουν πρέπει να εστιάσεις στο "τώρα". Μην αναλώνεσαι σε καταστάσεις που σε αγχώνουν και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τις αλλάξεις και μην ανησυχείς για το καθετί. Δεν αρκεί μόνο η σωστή διατροφή, χρειάζεσαι και καλή ψυχολογία.
2. Ξεχνάς τα μικρά συχνά γεύματα
Εδώ και χρόνια ακούς διατροφολόγους να λένε πόσο σημαντικό είναι να μην παραλείπεις τα γεύματα της ημέρας. Όταν παρακάμπτεις το δεκατιανό ή το απογευματινό σου, δεν γλιτώνεις θερμίδες, αλλά επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονται κατακόρυφα και αισθάνεσαι κόπωση και ζαλάδες. Από εδώ και στο εξής μην αφήνεις τον οργανισμό σου νηστικό πάνω από τέσσερις ώρες. Βάλε στην τσάντα σου μια μπάρα δημητριακών ή ένα φρούτο κάθε φορά που πρόκειται να φύγεις από το σπίτι.
3. Τρως "συναισθηματικά"
Είτε τρως επειδή δεν έχεις τι να κάνεις είτε επειδή είσαι στενοχωρημένη, το σίγουρο είναι ότι δεν δίνεις σημασία ούτε στο φαγητό ούτε στις μερίδες. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να φάει "συναισθηματικά", απασχόλησέ τον με κάτι άλλο. Βγες από το σπίτι και κάνε μία βόλτα στο πάρκο, πάρε μία φίλη σου τηλέφωνο ή κάνε μερικές δουλειές. Αν συνεχίσεις να πεινάς, τότε πιθανότατα να χρειάζεσαι όντως φαγητό. Αν όχι, θα έχεις σωθεί από θερμίδες που δεν χρειαζόσουν.
4. Δεν κοιμάσαι σωστά
Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι τουλάχιστον οκτώ ώρες και ότι ο ύπνος σου είναι ποιοτικός. Δώσε στον οργανισμό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να φορτίσει εκ νέου τις μπαταρίες του.
5. Λαμβάνεις βιαστικές αποφάσεις τη λάθος στιγμή
Μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, όταν έχεις πολλά προβλήματα στο μυαλό σου. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Harvard το άγχος σε οδηγεί κατευθείαν στη λήψη λάθος αποφάσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, επειδή σε κρατά απασχολημένο με άλλα πιο σημαντικά θέματα. Φρόντισε να γράφεις από το βράδυ τι χρειάζεσαι.
6. Το παρακάνεις με τη καφεΐνη
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Agricultural and food chemistry η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης οδηγεί στην απότομη αύξηση του βάρους και διαταράσσει την ισορροπία ινσουλίνης στον οργανισμό. Δεν χρειάζεται να στερηθείς το πρωινό σου καφεδάκι, αλλά όσο περνάει η ώρα προτίμησε ένα τσάι χωρίς καφεϊνη ή κάποιο άλλο αφέψημα με βότανα.
7. Δεν γυμνάζεσαι
Αν το πρόγραμμά σου είναι αρκετά πιεσμένο, μπορείς να κάνεις την αρχή βάζοντας στη ζωή σου το περπάτημα . Αντί να πάρεις το αυτοκίνητο για να φτάσεις μέχρι το περίπτερο, πήγαινε με τα πόδια. Μην πάρεις ασανσέρ για να ανέβεις στον δεύτερο όροφο και βάλε το ποδήλατο στη ζωή σου για τις κοντινές διαδρομές. Μια ακόμα καλή επιλογή είναι η yoga, αφού θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τις ισσοροπίες σου σε σώμα και πνεύμα.
8. Αφήνεις το στρες να καταναλώνει την ενέργεια σου
Προσπάθησε να αγνοείς τις δεύτερες σκέψεις που τρυπώνουν στο κεφάλι σου και σου δημιουργούν πίεση. Το στρες σε οδηγεί σε διατροφικά λάθη, καταναλώνει την ενέργειά σου χωρίς εσύ να το καταλαβαίνεις και σε οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να είναι υπερβολικά στρεσαρισμένος, πάρε βαθιές ανάσες και επανασυνδέσου μαζί του.