Γίνε εξυπνότερη! Τρόποι για να ακονίσεις το μυαλό σου

Γιατί και το μυαλό θέλει προπόνηση...
Γίνε εξυπνότερη! Τρόποι για να ακονίσεις το μυαλό σου



Όσο δουλεύεις το μυαλό σου, τόσο πιο έξυπνη γίνεσαι. Οι τρεις βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εξυπνάδα σου είναι  να εξασκείς τη μνήμη σου, να επεξεργάζεσαι πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα  και να συγκεντρώνεις την προσοχή σου σε ένα πρόβλημα ή μια ιδέα. Αν το καλοσκεφτείς, αυτός ήταν και ο οδηγός του Thomas Edison.

Παρακάτω θα δεις τι πρέπει να κάνεις καθημερινά για να εξασκείς το μυαλό σου και να γίνεις εξυπνότερη:

1. Με το που ξυπνήσεις το πρωί πιες 2 ποτήρια νερό σε 30’’.

2. Διάβασε την περίληψη ενός βιβλίου, ενώ τρως το πρωινό σου γεύμα. Προτίμησε το από τις εφημερίδες ή τα περιοδικά.

3. Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σου προς ή από τη δουλειά, ή το πανεπιστήμιο, άκου ραδιοφωνικές εκπομπές ή αν το αντέχεις την απομαγνητοφώνηση ενός βιβλίου.

4. Πίνε πράσινο τσάι ενώ οδηγάς. Αντί για καφέ που τρέφει το άγχος, προτίμησε πράσινο τσάι που κάνει καλό στον εγκέφαλο και σε χαλαρώνει.

5. Πάρε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα βοηθήσει το μυαλό σου να ξεκουραστεί και μόλις ξυπνήσεις θα είναι πιο φρέσκο. Αν διαβάζεις, κάνε ένα διάλειμμα για να κοιμηθείς για λίγο. Θα δεις ότι μόλις ξυπνήσεις το διάβασμα θα σου βγει πολύ ευκολότερα. Η καλύτερη ώρα για να χαλαρώσεις είναι στις 4 το απόγευμα. Μόλις ξυπνήσεις θα είσαι πιο παραγωγική για όλη την υπόλοιπη ημέρα.

6. Προσπάθησε να μειώσεις τη ζάχαρη. Αν μπορείς να την κόψεις εντελώς, ακόμα καλύτερα. Αν δε  μπορείς να ζήσεις χωρίς ζάχαρη, απέφυγέ την τις ώρες που πρέπει να συγκεντρωθείς. Αντικατέστησε το γλυκό που τρως το μεσημέρι με ψάρι ή αυγά.

7. Μην ασχολείσαι με τις ώρες με τα social media. Γιατί ο εγκέφαλος παίρνει τις πληροφορίες που του δίνεις. Μην τον καις με άχρηστες πληροφορίες.

8. Αντί για τηλεόραση, προτίμησε να παίξεις ένα παιχνίδι ή να διαβάσεις κάποιο βιβλίο.

9. Βάλε στη ζωή σου πρόγραμμα και γίνε πιο οργανωμένη.

10. Η άσκηση και η γυμναστική έχουν άμεση σχέση με το μυαλό. Αν θες ένα υγιές μυαλό, πρέπει να έχεις ένα υγιές σώμα. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

11. Να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους πιο έξυπνους από εσένα. Η συζήτηση μαζί τους θα σε εξελίξει.

12. Συζήτα με εκείνους που διαφωνούν μαζί σου. Μέσα από τις διαφωνίες σας και τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας για να υποστηρίξει τη θέση του, ακονίζεται το μυαλό. Είτε έχεις τελικά δίκιο, είτε άδικο, θα βγεις κερδισμένος.

13. Περπάτα στη φύση. Το πράσινο και το οξυγόνο κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου και το περπάτημα βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Ακόμα κι αν μένεις στην πόλη, μια βόλτα στο πάρκο είναι μια καλή επιλογή.

14. Τέλος, αφιέρωσε 10’ από το χρόνο σου πριν πας για ύπνο για να σχεδιάσεις την επόμενη ημέρα. Οργάνωσε τις υποχρεώσεις σου, ώστε να είσαι πιο παραγωγική αύριο και να ανταπεξέλθεις καλύτερα σε αυτές.