Γιατί σε πιάνει πονοκέφαλος όταν τρως παγωτό; Και γιατί να μην ξαναπατήσεις «snooze»;

Μια λογική εξήγηση για όλα τα παράξενα που συμβαίνουν στο σώμα μας...
Γιατί σε πιάνει πονοκέφαλος όταν τρως παγωτό; Και γιατί να μην ξαναπατήσεις «snooze»;



Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί τι συμβαίνει στις αρθρώσεις σου κάθε φορά που κάνεις «κρακ» ; Ή για ποιο λόγο σε πιάνει φτάρνισμα όταν είσαι στον ήλιο; Έχεις άραγε νιώσει αυτόν τον οξύ κι ενοχλητικό πονοκέφαλο όταν τρως απότομα το παγωτό σου; Ξέρεις που οφείλεται; Αυτό το άρθρο θα σου δώσει απαντήσεις για διάφορα παράξενα που συμβαίνουν στο σώμα σου...

#1 Πόσο κακή είναι η συνήθεια να κάνεις «κρακ» ;

Τα οστά μας συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους και τα σημεία που τα οστά εφάπτονται, αποτελούν τις αρθρώσεις. Όταν κάνεις «κρακ» στις αρθρώσεις σου, στην πραγματικότητα απομακρύνεις τα κόκαλα μεταξύ τους. Οι αρθρώσεις των γονάτων, των δαχτύλων  και των αγκώνων σου, περιέχουν ένα ειδικό υγρό που εμποδίζει όσο γίνεται  την τριβή. Η πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις σου «σπρώχνουν» το υγρό αυτό και δημιουργούνται φουσκάλες. Όταν πιέζεις τις αρθρώσεις σου με δύναμη, αυτές οι φουσκάλες σπάνε και έτσι παράγεται ο γνωστός ήχος. Μετά το «κρακ» το υγρό χρειάζεται 15 με 30 λεπτά για να επανέλθει στην κανονική του μορφή και θέση, γι΄αυτό και αν προσπαθήσεις αμέσως μετά να κάνεις και δεύτερο «κρακ»  στο ίδιο σημείο, δε θα τα καταφέρεις. Παρόλο που πρόκειται για μια συνήθεια που σε ανακουφίζει, πρέπει όσο μπορείς να τη μειώσεις γιατί θα δημιουργήσεις πρόβλημα στις αρθρώσεις σου.

#2 Γιατί φταρνίζομαι όταν είμαι στον ήλιο;

Ας δούμε αρχικά πώς προκαλείται το φτάρνισμα: Το οπτικό νεύρο στέλνει σήμα στο τρίδυμο νεύρο, το οποίο ελέγχει τα περισσότερα μέρη του προσώπου σου. Αυτό στέλνει την εντολή στον εγκέφαλο να φταρνιστεί. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του προωθεί την εντολή αυτή στους μύες του προσώπου, στο λαιμό και το στήθος σου, τα οποία συνεργάζονται για να παράγουν το φτάρνισμα. Συνήθως φταρνιζόμαστε όταν νιώσουμε μια ενόχληση στη μύτη.Το φτάρνισμα είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμου, για να διώξει την ενόχληση. Όταν λοιπόν μας τρώει η μύτη μας, ή όταν είναι μπουκωμένη από κάποιο κρύωμα, είναι λογικό, αλλά που οφείλεται το φτάρνισμα κατά την έκθεσή μας στον ήλιο; Φταρνιζόμαστε όταν είμαστε στον ήλιο εξαιτίας του λάθους μηνύματος που στέλνει το τρίδυμο νεύρο στον εγκέφαλο, ότι αυτό που ενοχλείται κάτω από τον ήλιο είναι η μύτη και όχι τα μάτια.

#3 Πειράζει που πατάω συνέχεια «snooze» όταν χτυπάει το ξυπνητήρι μου;

Μία ώρα πριν ανοίξεις τα μάτια σου (φυσικά, χωρίς ξυπνητήρι) το σώμα σου αρχίζει να ξυπνάει από μόνο του. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, κοιμάσαι πιο ελαφριά και οι ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η κορτιζόλη ελευθερώνονται, προσδίδοντας στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσεις τη μέρα σου δυναμικά. Βάζοντας ξυπνητήρι, εμποδίζεις αυτή τη διαδικασία. Κάθε φορά που πατάς «snooze», νομίζοντας ότι έτσι θα έχεις χρόνο να ξεκουραστείς λίγο παραπάνω, στην πραγματικότητα στο επόμενο ξυπνητήρι θα νιώθεις ακόμα πιο κουρασμένη, γιατί στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των ξυπνητηριών βυθιζεσαι σε βαθύ ύπνο. Γι΄αυτό άσε το «snooze” και βάλε πρόγραμμα στον ύπνο σου, ώστε να μη χρειάζεσαι πολλά ξυπνητήρια.

#4 Γιατί μυρίζει η ανάσα μου μετά τον καφέ;

Στο στόμα σου κατοικούν πάνω από 500 βακτήρια και αυτά είναι υπεύθυνα για την κακοσμία του στόματος. Ο καφές, αυξάνει την παραγωγή των βακτηρίων του στόματος, ειδικά αν τον προτιμάς με ζάχαρη. Αν δε, καπνίζεις κιόλας, το αποτέλεσμα είναι πολύ χειρότερο.

#5 Γιατί δεν μεγαλώνουν πολύ οι μυς σου, αν και σηκώνεις αρκετά βάρη;

Η αλήθεια είναι πως οι μύες του καθένα έχουν ένα όριο μεγέθους. Το μέγεθος των μυών σου εξαρτάται από μια πρωτεΐνη, τη μυοστατίνη. Αυτή καθορίζει πόσο μπορείς να «φουσκώσεις». Όσο μικρότερα επίπεδα μυοστατίνης έχεις στον οργανισμό σου, τόσο μεγαλύτερους μύες μπορείς να αποκτήσεις.

#6 Γιατί μυρμηγκιάζει  η πατούσα, ή τα χέρια μας;

Υπεύθυνο για το μυρμήγκιασμα που προκαλείται στο σώμα σου, είναι το νευρικό σου σύστημα. Έχεις την αίσθηση ότι σε τρυπάνε καρφίτσες και συνήθως προκαλείται όταν κάθεσαι σταυροπόδι για πολλή ώρα ή όταν «πλακώσεις» το χέρι σου στον ύπνο σου. Γιατί στις περιπτώσεις αυτές, εμποδίζεις το αίμα να φτάσει σε συγκεκριμένα νεύρα και η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται σωστά. Ο εγκέφαλος τότε, στέλνει εντολή στο νεύρο που δεν αιματώνεται κι εκείνο με τη σειρά του δημιουργεί αυτή την αίσθηση του μυρμυγκιάσματος στο κορμί σου, το οποίο σταματάει μόλις η κυκλοφορία του αίματος επανέλθει στη φυσιλογική της ροή στην εκάστοτε περιοχή.

#7 Γιατί οι άνδρες έχουν πολλές τρίχες;

Άνδρες και γυναίκες έχουν τον ίδιο αριθμό θηλάκων στο σώμα τους. Απίστευτο; Απλά στους άνδρες , οι τρίχες είναι πιο παχιές, γι’ αυτό και φαίνεται να είναι περισσότερο «τριχωτοί» από τις γυναίκες. Οι τρίχες των γυναικών είναι πιο λεπτές, πράγμα που τις κάνει να μην φαίνονται τόσο έντονα όπως στους άνδρες.

#8 Γιατί με πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώω  το παγωτό μου γρήγορα;

Έχεις ποτέ νιώσει αυτόν τον έντονο και ενοχλητικό πόνο στο κεφάλι σου όταν τρως παγωτό ή όταν πιεις ένα παγωμένο ρόφημα; Νιώθεις σαν να παγώνει ο εγκέφαλός σου και πονάς! Ευτυχώς δεν κρατάει για πολύ (συνήθως διαρκεί γύρω στα 20 δευτερόλεπτα) αλλά είναι αρκετά έντονος. Προκαλείται τη στιγμή που κάτι παγωμένο θα ακουμπήσει τον ουρανίσκο σου. Το σώμα αντιδράει στο παγωμένο, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τα ζωτικά σου όργανα ζεστά. Ο πόνος που νιώθεις οφείλεται στις αυξανόμενες ποσότητες αίματος που φτάνουν στον εγκέφαλό σου με σκοπό να διατηρηθεί ζεστός.

Δες εδώ πως θα αποκτήσεις μακριές και πυκνές βλεφαρίδες!