Όλα τα κλισέ που ακούω όταν λέω ότι είμαι Ολλανδέζα

Όχι, δεν θα σου πω κάτι στα Ολλανδικά!
Όλα τα κλισέ που ακούω όταν λέω ότι είμαι Ολλανδέζα



Είμαι μισή Ολλανδέζα (γεννημένη και μεγαλωμένη εκεί) και μισή Ελληνίδα. Το στόρι κλασσικό. Η μητέρα μου πήγε διακοπές στην Κρήτη και γνώρισε τον Greek lover τον πατέρα μου. Δεν ήθελαν και πολύ, η μητέρα μου τα παράτησε όλα, μετακόμισε Ελλάδα και όταν έμεινε έγκυος γύρισαν στην Ολλανδία. Δέκα χρόνια μετά επέστρεψα εδώ. Από τότε άρχισα να ακούω όλα τα κλισέ για την καταγωγή μου.

 

Μέχρι πριν λίγο καιρό το πιο συνηθισμένο που άκουγα ήταν για την μαριχουάνα αλλά θα έλεγα πώς βρίσκεται πλέον στη δεύτερη λίστα των κλισέ οπότε θα επανέλθω σε λίγο. Τώρα “τα ακούω” για τον Ντάισελμπλουμ. Δεν ξέρω γιατί αλλά μάλλον νομίζουν πως είμαι η εκπρόσωπός του και ξεσπούν πάνω μου. Φυσικά χιουμοριστικά αλλά εντάξει, κούρασε το αστειάκι. Δεν μισούν όλοι οι Ολλανδοί τους Έλληνες.

Νούμερο δύο, η μαριχουάνα και τα ναρκωτικά. Νομίζουν πώς όλοι οι Ολλανδοί είναι τοξικομανείς και όλη μέρα καπνίζουν μαριχουάνα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η λογική απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι που κάνουν κατάχρηση της ελευθερίας που έχουν εκεί είναι οι τουρίστες. Σίγουρα θα βρεις και Ολλανδούς στα coffee shop αλλά δεν είναι τόσοι όσο νομίζουν.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ερώτηση “Τι γλώσσα μιλάτε εκεί; Γερμανικά;”. Εντάξει, το να μην ξέρεις ποια γλώσσα μιλούν στην Αγκόλα είναι λογικό αλλά να μην ξέρεις πώς στην Ολλανδία μιλούν ολλανδικά είναι τρελό! Συνήθως αυτή η ερώτηση έχει και συνέχεια γιατί έχουν καταλάβει πως είπαν χαζομάρα και προσπαθούν να το σώσουν με “ναι, αλλά μοιάζουν με τα Γερμανικά”. Ααααχχχχ... Τα νεύρα μου!

Πάνω στο θέμα της γλώσσας πάλι ακούω συχνά και το “Για πες κάτι στα ολλανδικά”. Νομίζω αυτό με ενοχλεί περισσότερο και από το προηγούμενο. Όταν λοιπόν ρωτάω τι να πω, πάντα μου λένε “δεν ξέρω, ό,τι θες εσύ”. Λες και εγώ ήθελα να μιλήσω στα ολλανδικά! Οπότε συνήθως καταλήγω απλά να τους βρίζω και εκείνοι δεν καταλαβαίνουν και τίποτα.

Τέλος, το γνωστό “Είσαι δηλαδή η μικρή Ολλανδέζα;”. Μέχρι πριν δύο χρόνια με ενοχλούσε πολύ γιατί το θεωρούσα χαζό αλλά αφού κατάλαβα πως αυτό θα με κυνηγάει για πολύ καιρό ακόμα αποφάσισα να ονομάσω και το YouTube κανάλι μου έτσι. Τώρα κάθε φορά που με ρωτούν απαντώ με ένα “ναι”.