Είσαι πολυάσχολη! Είσαι και παραγωγική;

Μάθε να διακρίνεις τη διαφορά...
Είσαι πολυάσχολη! Είσαι και παραγωγική;



Κάθε μέρα, ένας αγώνας δρόμου με αντίπαλο το χρόνο, που πάντα βγαίνει νικητής. Το 24ωρο φαντάζει λίγο μπροστά σε όσα έχεις να κάνεις. Καλά, ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τους φίλους σου. Θυμάσαι ότι έχεις και φίλους, σωστά; Εδώ ξεχνάς να φας... Αν η καθημερινότητά σου είναι κάπως έτσι, τόσο γεμάτη, ενώ ταυτόχρονα έχεις να συνδυάσεις σχέση, οικογένεια παιδιά και σκυλιά, είσαι άξια συγχαρητηρίων. Εκτός από πολυάσχολη όμως, είσαι και παραγωγική; Πρόσεχε! Είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα! Ξέρεις γιατί τρέχεις τόσο; Γιατί δουλεύεις τόσο; Είσαι σίγουρη για τα βήματά σου; Γνωρίζεις που πας; Σκέψου το λίγο...

1. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι είναι σαν να έχουν μια αποστολή την οποία πασχίζουν να φέρουν εις πέρας. Οι παραγωγικοί άνθρωποι, έχουν μια αποστολή για τη ζωή τους. Κι αυτό είναι τεράστια διαφορά! Οι πολυάσχολοι άνθρωποι, αμφιβάλλουν για το αύριο στη ζωή τους και το κρύβουν πίσω από μια δήθεν αισιοδοξία. Την ανασφάλειά τους όμως, μαρτυρούν τα μικρά και δειλά τους βήματα. Οι παραγωγικοί άνθρωποι δεν κρύβουν το φόβο και την ανασφάλεια που μπορεί να έχουν στους άλλους, γιατί απλά ξέρουν που βαδίζουν και που θέλουν να φτάσουν.

2. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι έχουν πολλές προτεραιότητες. Οι παραγωγικοί, έχουν λίγες. Όσο απασχολημένος κι αν είσαι, αν ενδιαφέρεσαι για κάτι ή για κάποιον, θα βρεις χρόνο. Η ζωή είναι γεμάτη προτεραιότητες. Αν έχεις για παράδειγμα 3, είναι φυσιολογικό. Αν έχεις 20, τότε έχεις χάσει τη μπάλα.

3. Οι παραγωγικοί άνθρωποι βρίσκουν τον τρόπο να φέρουν εις πέρας τον στόχο τους σωστά, με μεθοδευμένες, προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι θέλουν απλά να υλοποιήσουν το στόχο τους. Και βλέπουν μόνο το αποτέλεσμα.

4. Όσοι είναι πολυάσχολοι λένε αμέσως «Ναι». Όσοι είναι παραγωγικοί, απαντούν μετά απο σκέψη. Και πολλές φορές λένε «Όχι».

5. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι αφήνουν όλες τις «πόρτες» ανοιχτές. Οι παραγωγικοί άνθρωποι κλείνουν «πόρτες».  Και κάνουν επιλογές. Αν βάλεις στόχο να μάθεις ισπανικά και ξεκινήσεις μαθήματα, στο τέλος του χρόνου θα μιλάς ισπανικά. Αν βάλεις στόχο να μάθεις ισπανικά, να βρεις κοπέλα, να πας ένα ταξίδι, να ξεκινήσεις γυμναστήριο και να ανοίξεις μια καφετέρια με τον κολλητό σου, στο τέλος του χρόνου δεν θα μιλάς ισπανικά.

6. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι μιλουν συνέχεια για το βεβαρυμένο τους πρόγραμμα και επισημαίνουν συνεχώς πόσο πολυάσχολοι είναι. Οι παραγωγικοί άνθρωποι αφήνουν τα αποτελέσματα των πράξεών τους και των κόπων τους να μιλήσουν γι’ αυτούς. Μη λες τι θα κάνεις. Μίλα για όσα έχεις κάνει ή για όσα κάνεις. Το να νιώθεις παραγωγικός, δεν σημαίνει ότι είσαι κιόλας.

7. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι γκρινιάζουν ότι δεν έχουν χρόνο. Οι παραγωγικοί άνθρωποι, βρίσκουν χρόνο για εκείνα που θεωρούν σημαντικά. Άσε τις δικαιολογίες! Αν είσαι παραγωγικός, δεν θα επικαλεστείς ποτέ το λίγο χρόνο που έχεις, σαν δικαιολογία για να αποφύγεις κάτι. Οι παραγωγικοί άνθρωποι, ακόμα κι αν έχουν ρεπό, δεν θα ασχοληθούν με κάτι που δεν θεωρούν σημαντικό. Γιατί επιλέγουν. Αλλά ακόμα κι αν πνίγονται, θα βρουν χρόνο για εκείνο που τους αφορά.

8. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι καταπιάνονται με πολλά την ίδια στιγμή. Οι παραγωγικοί άνθρωποι, συγκεντρώνονται σε ένα πράγμα τη φορά. Δεν αφήνουν μια δουλειά στη μέση για να τσεκάρουν το mail τους, ή για να πιουν νερό.

9. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι απαντούν κατευθείαν στα mail τους. Οι παραγωγικοί άνθρωποι παίρνουν το χρόνο τους. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι! Τα mail των άλλων, δεν είναι δικές σου προτεραιότητες, αλλά δικές τους. Βάλε πρώτα τα δικά σου θέματα σε σειρά!

Κατάλαβες τώρα τη διαφορά; Μη μιλάς για τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις! Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις! Πρώτα από όλα στον εαυτό σου...