Όλα όσα δεν σου έχει πει ποτέ η μεγάλη σου αδερφή

Και ισχύουν 100%...
Όλα όσα δεν σου έχει πει ποτέ η μεγάλη σου αδερφή



Αν έχεις μια μικρότερη αδερφή, ξέρεις ότι η αγάπη που έχεις για εκείνη και η ανάγκη που νιώθεις να την προστατεύεις, είναι τεράστια. Είναι φορές που ο ρόλος σου πλησιάζει εκείνον της κολλητής της και άλλοτε πάλι φέρεσαι σαν να είσαι η μαμά της. Είσαι ο πιο αυστηρός κριτής της, αλλά και η πρώτη που θα αναγνωρίσεις μια επιτυχία της. Είσαι εκείνη που ξέρεις τα πάντα για αυτή και νιώθεις τεράστια ευθύνη απέναντί της, γιατί υπάρχουν στοιχεία δικά σου, που για εκείνη αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση, ειδικά στην προεφηβική ηλικία. Όσο μεγαλώνετε, η σχέση μεταξύ σας δυναμώνει και αυτή η σχέση, είναι μοναδική στον κόσμο και ανεπανάληπτη.

Αν είσαι η μεγάλη αδεφή, γνωρίζεις καλά ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έχεις πει ποτέ στη μικρή σου αδερφή. Αν είσαι η μικρή αδερφή, είναι καιρός να τα μάθεις και να καταλάβεις γιατί εμείς οι μεγάλες, επιμένουμε τόσο πολύ όταν προσπαθούμε να σας περάσουμε κάτι. Είναι επειδή σας αγαπάμε αλλα και επειδή...

#1 ...τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας είχαν πάντα πιο αυστηρούς κανόνες που έπρεπε να ακολουθούν.

Οι γονείς είναι εξαιρετικά προστατευτικοί στο πρώτο παιδί, κάτι που δεν συμβαίνει με τα επόμενα. Γι΄αυτό, εσείς οι μικρούλες, μας χρωστάτε που δεν είχατε γκρίνια και δεν περνούσατε από εξονυχιστικό έλεγχο πριν βγείτε από το σπίτι. Είχαμε κάνει μια επανάσταση πριν, για να βρείτε εσείς το δρόμο στρωμένο. Επίσης, έχουμε πολλές φορές πει στους γονείς μας να σας αφήσουν πιο ελεύθερες και άλλες τόσες σας έχουμε καλύψει, για να βγείτε εκείνο το ραντεβού που δεν θέλατε ποτέ να μάθει η μαμά και ο μπαμπάς.

#2 ...οι γονείς είναι επίσης περισσότερο απαιτητικοί με το μεγάλο παιδί της οικογένειας.

Θυμάστε να σας πίεσαν ποτέ ιδιαίτερα οι γονείς σας με τα μαθήματα και τους βαθμούς; Γιατί εμείς, είχαμε μονίμως το άγχος να μας διαβάσουν οι γονείς μας, για να ελέγξουν ότι είμαστε απόλυτα προετοιμασμένες για την επόμενη ημέρα στο σχολείο.

#3 ...προσπαθούμε πάντα να είμαστε το καλό παράδειγμα.

Πάντα προσέχαμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, τουλάχιστον μπροστά σας, ώστε να αποτελούμε το καλό παράδειγμα για εσάς. Αυτό μας έκανε να είμαστε πιο ώριμες από την πραγματική μας ηλικία. Δεν είχαμε τόσο ανέμελη, παιδική ηλικία, όπως εσείς.

#4 ...προσπαθούμε να σε συμβουλεύουμε πάντα σωστά.

Έχοντας περάσει ήδη ορισμένες καταστάσεις που για εσάς είναι πρωτόγνωρες, νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε δίπλα σας και να σας συμβουλεύσουμε κατάλληλα, ώστε να μην πληγωθείτε τόσο και να μην επαναλάβετε λάθη που κάναμε εμείς και τα μετανιώσαμε. Μπορεί να γινόμαστε σπαστικές και υπερβολικές ορισμένες φορές, αλλά όλα αυτά τα κάνουμε από αγάπη κι επειδή θέλουμε να είστε χαρούμενες και να μη σας πληγώσει κανείς, ποτέ! Και να ξέρατε πόσο μας αγχώνει το ότι ξέρουμε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό!

#5 ...βλέπουμε το λάθος σου αλλά δε στο λέμε.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσεις και είναι καλό να τα ζήσεις, ακόμα κι αν πληγωθείς. Γιατί υπάρχουν καταστάσεις μέσα από τις οποίες ωριμάζεις και μαθαίνεις. Ακόμα και αν ξέρουμε εκ των προτέρων ότι κάποια απόφασή σου είναι λάθος, σε στηρίζουμε και είμαστε δίπλα σου για να αντιμετωπίσουμε μαζί την όποια δυσκολία και απογοήτευση. Γενικά, δεν είσαι και δεν θα είσαι ποτέ μόνη σου. Σε κάθε στραβοπάτημά σου, έχεις ένα στήριγμα και θα κάνουμε τα πάντα για να σταθείς και πάλι στα πόδια σου. 

#6 ...δίνουμε συμβουλές σους γονείς μας για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που σε αφορούν.

Μιλώντας τους για το πώς νιώθαμε εμείς κάθε φορά που ήταν αυστηροί μαζί μας, παραπάνω ίσως από όσο θα έπρεπε, εξαιτίας της ανάγκης τους να μας προστατεύσουν, έχουμε καταφέρει να έχεις μια πιο ευνοϊκή μεταχείρηση και μεγαλύτερη κατανόηση από αυτή που είχαμε εμείς στην ηλικία σου. 

#7 ...έχουμε άγχος κάθε φορά που γνωρίζεις κάποιο αγόρι, γιατί θέλουμε να είναι αυτό που σου αξίζει.

Δεν θέλουμε να πληγωθείς και να απογοητευτείς. Είματε αυστηρές με τις επιλογές των συντρόφων σου, μόνο και μόνο για να έχεις δίπλα σου εκείνον που πραγματικά σου αξίζει. Μιας και έχουμε μεγαλύτερη εμπερία στις σχέσεις, σου δίνουμε πάντα συμβουλές και παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν και υπάρχουν φορές που αναγνωρίζουμε στοιχεία στο αγόρι σου που μαρτυρούν πως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για εσένα.

#8 ...κάθε φορά που ασκούμε αυστηρή κριτική, είναι επειδή θέλουμε το καλό σου.

Ποτέ δεν θα ακούσεις ψέμα από εμάς και ό,τι και να σου λέμε, είναι από πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον. Κανείς δε θέλει το καλύτερο για εσένα, εκτός από την οικογένειά σου. Ακόμα και οι καλοί φίλοι, πολλές φορές, αποδεικνύονται σκάρτοι.

#9 ...ξέρουμε ότι είμαστε το πρώτο άτομο που θα σκεφτείς όταν θα έχεις αναγκη.

Κι εσύ ξέρεις ότι θα είμαστε πάντα εκεί και ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είσαι καλά. Θυμάσαι στο σχολείο, που η μεγάλη σου αδερφή τα έβαλε με εκείνο το παιδάκι που σε κοροΐδευε; Έτσι θα είναι, για πάντα! 

Οι μικρές μας αδερφές είναι οι καλύτερες μας φίλες, τα παιδιά μας και η αδυναμία μας. Είναι πάνω από όλους και όλα, οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας και η πιο δυνατή σχέση ζωής. Είναι κάτι που θα διαπιστώνεις συνεχώς όσο περνούν τα χρόνια, ότι η αδερφική σχέση είναι δώρο ανεκτίμητης αξίας...