8 πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις νεύρα

Μάθε να διαχειρίζεσαι σωστά το θυμό σου...
8 πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις νεύρα



Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την ψυχραιμία σου και να ξεχάσεις τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς σου όταν είσαι θυμωμένη. Ο θυμός, πολλές φορές δεν καταφέρνει να υπακούσει στη λογική, με αποτέλεσμα να προχωράμε σε πράξεις που ύστερα τις μετανιώνουμε και να εκτοξεύουμε αιχμηρές κουβέντες και σκληρά λόγια, που δεν αρμόζουν στο χαρακτήρα μας. Οι τσακωμοί και οι διαφωνίες, δεν θα σε ηρεμήσουν, ούτε θα σου φτιάξουν τη διάθεση. Επίσης, ο θυμός και τα νεύρα, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα σε συγκεκριμένες στιγμές της καθημερινότητάς μας, για παράδειγμα όταν οδηγούμε, γιατί το μυαλό μας τη στιγμή εκείνη αδυνατεί να σκεφτεί καθαρά και να συγκεντρωθεί.

Οι ειδικοί, προτείνουν  ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ όταν βρίσκεσαι σε μια έντονη ψυχολογική κατάσταση, όπως είναι εκείνη του θυμού και καλά θα καλά θα κάνεις να τα ακολουθήσεις την επόμενη φορά που θα σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι...

1. Μην πας για ύπνο όντας θυμωμένη. Αυτό το έχεις σίγουρα ξανακούσει και είναι πολύτιμη συμβουλή. Αν ξαπλώσεις με αρνητικά συναισθήματα, το πιο πιθανό είναι να μην μπορέσεις να κοιμηθείς εύκολα, αλλά και όταν ακόμα σε πάρει ο ύπνος, θα ξυπνήσεις κουρασμένη. Ο λόγος; Κατά τη διάρκεια που κοιμάσαι, το μυαλό επεξεργάζεται τις τελευταίες πληροφορίες και ιδιαίτερα τα συναισθήματα που ένιωθες όταν ξάπλωσες. Αυτό συνεπάγεται ότι θα ξυπνήσεις με το ίδιο συναίσθημα.

2. Απέφυγε να οδηγήσεις όταν έχεις νεύρα. Είναι ριψοκίνδυνο να πιάνεις τιμόνι όταν βρίσκεσαι σε έντονη ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνες, οι νευρικοί οδηγοί είναι εκείνοι που οδηγούν επικίνδυνα, κάνουν τις περισσότερες παρανομίες και προκαλούν ατυχήματα. Είναι πολύ πιθανό να αφαιρεθείς μέσα στις σκέψεις σου και τον έντονο θυμό σου, κάτι που μπορεί να αποβεί τρομερά επικίνδυνο, τόσο για εσένα, όσο και για τους υπολοίπους.

3. Μην ξεσπάς έντονα. Απόφυγε τις νευρικές αντιδράσεις, όπως το να χτυπάς τα χέρια σου στο τραπέζι, το κεφάλι σου στον τοίχο, να ωρύεσαι και να σπας πράγματα. Το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να αναπτύξεις με τον καιρό βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά, με έντονα ξεσπάσματα. Τέτοιες αντιδράσεις, δεν βοηθούν το θυμό σου να καταλαγιάσει. Το αντίθετο, μάλιστα. Καμιά φορά, η κλισέ έκφραση «Πάρε βαθιές ανάσες και μέτρα μέχρι το 10», έχει πολύ καλύτερα και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

4. Μην τρως όταν έχεις νεύρα. Δεν είναι λύση να πέφτεις με τα μούτρα στο φαΐ, γιατί τη στιγμή που βρίσκεσαι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, κάνεις τις πιο ανθυγιεινές επιλογές. Κατ’ επέκταση βλάπτεις τόσο την υγεία, όσο και το σώμα σου.

5. Προσπάθησε να μην ξεκινήσεις κάποιον καβγά. Γιατί όταν είσαι νευριασμένη, θα πεις λόγια που δεν θέλεις και θα κάνεις τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Πριν ξεκινήσεις κάποια συζήτηση, προσπάθησε να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και να ηρεμήσεις. Μην πεις άσχημα λόγια που μπορεί να πληγώσουν τον άλλον. Γιατί αυτά τα λόγια μένουν. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι και συζήτησε με εκείνον που πρέπει να λύσεις την όποια παρεξήγηση, όταν θα είσαι έτοιμη.

6. Μην ποστάρεις στο facebook. Δεν είναι λύση να μοιράζεσαι το θυμό και την απογοήτευσή σου στο προφίλ σου. Μπορεί κάποτε να μετανιώσεις για πράγματα που έγραψες και μοιράστηκες με τόσους διαδικτυακούς φίλους. Δε χρειάζεται να γνωρίζει ο κάθε άσχετος τι σου συμβαίνει. Κάποια πράγματα, καλό είναι να τα κρατάς για τον εαυτό σου.

7. Απόφυγε να πνίξεις το θυμό σου στο αλκοόλ. Μπορεί να νομίζεις ότι ένα ποτήρι κρασί, θα σε χαλαρώσει και θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Το αλκοόλ μπορεί να σε βγάλει εκτός ελέγχου και όχι μόνο δεν θα καλμάρει τα νεύρα σου, αλλά θα σε κάνει ακόμα πιο νευρική.

8. Μην ξεχνάς να μετράς την πίεσή σου. Ειδικά αν βρίσκεσαι σε κρίσιμη ηλικία. Η ένταση και τα νεύρα μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και καρδιακή προσβολή και αρρυθμίες. Καλό θα είναι να προσέχεις την υγεία σου και να προστατεύεις όσο μπορείς τον εαυτό σου.

Η ένταση, το άγχος και τα νεύρα, είναι καταστροφικά συναισθήματα για την καλή υγεία του οργανισμού σου. Βρες τρόπο να τα αντιμετωπίσεις και όσο γίνεται να τα αποβάλεις από τη ζωή σου!

Δες ΕΔΩ πώς μπορείς να φτιάξεις την ημέρα των γύρω σου, άλλα και τη δική σου, με τους πιο απλούς τρόπους! Γιατί είναι καλό να μοιράζουμε χαμόγελα...