Οι πιο εθιστικές συνήθειες της καθημερινότητας

Τα πράγματα με τα οποία κολλάς, χωρίς να το καταλάβεις...
Οι πιο εθιστικές συνήθειες της καθημερινότητας



Υπάρχουν συνήθειες που είναι πολύ βλαβερές για την υγεία. Συνήθειες εθιστικές που δύσκολα μπορείς να εγκαταλείψεις, άπαξ και βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να τις δοκιμάσεις. Είναι οι απαγορευμένες αυτές καταστάσεις, που από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να μένουμε μακριά. Υπάρχουν όμως και άλλες συνήθειες, εξίσου εθιστικές, μπορεί όχι τόσο βλαβερές, αλλά έχουν και αυτές πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Συνήθειες καθημερινές, που πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μας έχουν «ρουφήξει» όλη την προσοχή και ενέργεια, με αποτέλεσμα να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να χάνουμε την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Μήπως είσαι κι εσύ εθισμένη σε κάποια από αυτές;

#1 Το κινητό σου τηλέφωνο

Δεν το αφήνεις στιγμη από τα χέρια σου. Το κοιτάς συνεχώς και όπου κι αν πας το κουβαλάς μαζί σου. Δεν το απενεργοποιείς ποτέ, ούτε καν τα Σαββατοκύριακα, που δεν πηγαίνεις στο γραφείο. Κάθε φορά που έρχεται κάποια ειδοποίηση, διακόπτεις οποιαδήποτε συζήτηση για να το κοιτάξεις. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι μήνυμα, e-mail ή ένα notification στο facebook. Ό,τι κι αν εμφανιστεί στο κινητό σου, έχει προτεραιότητα και σου τραβάει πάντοτε την προσοχή. Πόσο εκνευρίζει αυτό τους συνομιλητές σου, ξέρεις; Σπάνια μένεις αφοσιωμένη σε μια συζήτηση. Το ένα σου μάτι είναι καρφωμένο στην οθόνη του κινητού σου. Μήπως τελικά είσαι digital junkie;

#2 Ο καφές

Ήξερες ότι η καφεΐνη είναι ναρκωτικό; Ο οργανισμός σου, ζητάει καφέ για να ξυπνήσει. Διαφορετικά, νιώθεις ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις το πρωί. Δεν έχεις όρεξη καν να μιλήσεις σε άνθρωπο. Για να απεξαρτηθεί κανείς από την καφεΐνη χρειάζεται  7 – 10 ημέρες. Παρόλα αυτά, αν δεν το παρακάνεις, αυτή η συνήθεια, δεν είναι βλαβερή.

#3 Γλυκά και σοκολάτες

Ορισμένες φορές, απλά χρειάζεσαι γλυκό. Έχεις ανάγκη να φας σοκολάτα. Και αν σε πιάσει αυτή η επιθυμία, δύσκολα σε αφήνει. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, υδατάνθρακες και σάκχαρα, μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σου και να τον εθίσουν σε αυτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ναρκωτικές ουσίες. Αν βέβαια τηρείς το μέτρο, δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα και δε διατρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν όμως τρως παραπάνω από όσο πρέπει, θα κάνεις κακό, όχι μόνο στα δοντάκια σου (όπως μας έλεγαν μικρά), αλλά και στην υγεία σου.

#4 Shopping

Όλοι έχουμε ψωνίσει πολλές φορές κάτι που στην πραγματικότητα δε χρειαζόμασταν και δεν το έχουμε φορέσει ποτέ. Απλά για να ικανοποιήσουμε τη μανία που μας πιάνει ορισμένες φορές να ψωνίσουμε κάτι. Κι ας μη ξέρουμε τι είναι αυτό. Το shopping απελευθερώνει τη ντοπαμίνη, την ορμόνη της ευτυχίας. Γι’ αυτό και όταν δεν είμαστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση, νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε shopping therapy για να έρθουμε στα ίσια μας. Αν το παρακάνεις όμως και αδειάζεις το προτοφόλι σου συνεχώς, αυτό σημαίνει ότι έχεις πολύ άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη, που πρέπει να κοιτάξεις. Μήπως έχεις χάσει τον έλεγχο και δεν ξέρεις πότε πρέπει να σταματήσεις;  Έλεγξέ το πριν ξοδέψεις μία περιουσία!

#5 Πλαστικές εγχειρήσεις

Είναι κάτι σαν τα τατουάζ. Δύσκολα σταματάς στη μία φορά. Μιας και ξεκινήσεις, δεν εγκαταλείπεις εύκολα αυτό το «άθλημα».  Όλη την ώρα παρατηρείς στον εαυτό σου ατέλειες και ψάχνεις τρόπους να τις διορθώσεις. Μέχρι που τελικά, όλη αυτή η κατάσταση γίνεται εθιστική και δεν μπορείς να σταματήσεις.

#6 Μαύρισμα

Εθισμένη στον ήλιο! Νιώθεις ότι αν χάσεις μια ημέρα ηλιοθεραπείας, η ημέρα σου δεν ξεκινάει καλά! Οι ενδορφίνες, που παράγονται στο σώμα σου όταν κάνεις ηλιοθεραπεία, σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, να απολαμβάνεις την ηλιοθεραπεία, αψηφώντας τον κίνδυνο του εγκαύματος και της ηλίασης. Προσοχή όμως, γιατί αν υπερβάλλεις και αν δεν προστατεύεσαι σωστά, μπορεί να προκαλέσεις ανεπανόρθωτες βλάβες στο σώμα σου.

#7 Γυμναστική

Είσαι fan της γυμναστικής; Δεν σταματάς ποτέ να προπονείσαι, να αθλείσαι και να βρίσκεις συνεχώς καινούριους τρόπους και ασκήσεις για να γυμνάσεις και να τελειοποιήσεις κάθε σημείο του κορμιού σου. Ενώ η γυμναστική, μπορεί να σε βοηθήσει να εγκαταλείψεις ανθυγιεινές συνήθειες, τελικά μπορεί κι εκείνη να γίνει εθιστική. Βάλε ένα πρόγραμμα και μην προπονείσαι περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Επίσης, μην ξεχνάς να παίρνεις ρεπό για να ξεκουράζεσαι και για να αποφύγεις τραυματισμούς.

#8 Social Media

Εννοείται ότι δεν γινόταν να απουσιάζουν από αυτή τη λίστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μήπως είσαι όλη την ημέρα στο Facebook και το Twitter; Έρευνες έχουν δείξει ότι το 10% των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πραγματικά εθισμένοι σε αυτά. Αν δεν σταματάς να ποστάρεις και να παρατηρείς τα προφίλ των φίλων σου, περιμένοντας σχόλια και like, τότε πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς.

Πώς ξεκινάει ένας εθισμός; Ο,τιδήποτε είναι ικανό να σου φτιάξει τη διάθεση, μπορεί να γίνει εθιστικό. Είτε είναι το σεξ, είτε τα social media, ή τα ψώνια. Όλα αυτά αποτελούν φάρμακο στο άγχος, την ένταση, την πίεση, ή τη στενοχώρια. Μια διέξοδο δηλαδή από τα αρνητικά συναισθήματα. Κάθε φορά που κάτι απο αυτά σε κάνει να ξεχνιέσαι και να νιώθεις καλά, ο εγκέφαλός σου, δημιουργεί την ανάγκη να το επαναλάβεις. Τελικά, σου γίνεται συνήθεια, την οποία δύσκολα μπορείς να εγκαταλήψεις.

Είναι όλοι οι εθισμοί το ίδιο επικίνδυνοι; Μπορεί ο εθισμός για τα ψώνια ή το κινητό, να είναι το ίδιο βλαβερός για την υγεία με εκείνον στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όλες αυτές οι συνήθειες είναι ικανές να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλό σου, αλλά δε γνωρίζουν ακόμα με ακρίβεια  πόσο σοβαροί μπορεί να αποβούν για την υγεία σου. Προτείνουν όμως, να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, αν φοβάσαι ότι ξεπερνάς τα όρια και χάνεις τον έλεγχο.

Δες εδώ ποιες είναι οι λάθος σκέψεις πού κάνεις καθημερινά και πρέπει επειγόντως να σταματήσεις!