10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις στο αφεντικό σου

Εκτός αν το έχεις βάλει στόχο να απολυθείς...
10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις στο αφεντικό σου



Ακόμα και αν είσαι από τις τυχερές που έχουν καλό αφεντικό, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να του/της πεις. Ή καλύτερα, που δεν θα του/της αρέσουν και τόσο. Πολλές φορές είναι προτιμότερο να κρατάς κάποια πράγματα για τον εαυτό σου. Η ειλικρίνεια είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή, υπάρχουν όμως και ορισμένες εξαιρέσεις.

Αυτές είναι κάποιες φράσεις που καλό είναι να μην πεις στο αφεντικό σου:

«Δε μπορώ». Είναι προτιμότερο να υιοθετείς μια θετική στάση απέναντι σε κάτι που θα σου αναθέσει. Προτού βιαστείς να πεις ότι δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας κάτι, προσπάθησέ το. Δείξε αυτοπεποίθηση και βάλε τα δυνατά σου. Αν όντως δεν τα καταφέρνεις, ζήτησε τη βοήθειά του και πες του με τρόπο να σε κατευθύνει ώστε να διεκπεραιώσεις τη δουλειά σου όσο το δυνατόν καλύτερα.

«Αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητές μου». Πολλές φορές μπορεί να σου ζητήθεί κάτι διαφορετικό. Ίσως να σου ζητήσει μια εξυπηρέτηση. Μην απαντήσεις ότι δεν είναι αυτή η δουλειά σου και προσπάθησε να είσαι ευγενική. Κάνε τη ζωή του αφεντικού σου ευκολότερη, για να γίνει και η δική σου, όσο αφορά τη δουλειά σου. Όσο πιο χρήσιμη είσαι για το αφεντικό σου, τόσο το καλύτερο για σένα.

«Δεν ξέρω». Πριν βιαστείς να πεις ότι δεν ξέρεις κάτι, πρώτα ψάξε ή προσπάθησε να ενημερωθείς σχετικά με αυτό που σου ζητάει ή θέλει να μάθει. Είναι λογικό να μην έχεις απαντήσεις σε κάθε ερώτηση και απορία του/της, αλλά διαβεβαίωσέ τον/την ότι θα προσπαθήσεις να βρεις την άκρη.

«Όχι». Πρέπει να λες και όχι, αλλά μην έχεις την άρνηση ως εύκολη λύση. Κάθε φορά που θέλεις να αρνηθείς κάτι, δικαιολόγησέ το και πρότεινε στο αφεντικό σου μια εναλλακτική λύση.

«Θα προσπαθήσω». Εννοείται ότι θα προσπαθήσεις, έτσι κι αλλιώς. Δε χρειάζεται να του/της το πεις. Είναι προτιμότερο να μην πεις τίποτα, γιατί με την ατάκα αυτή θα τον/την κάνεις να αμφιβάλλει για τις ικανότητές σου και για το αποτέλεσμα της δουλειάς που σου έχει αναθέσει. Είναι καλό να δείχνεις σίγουρη και αξιόπιστη.

«Έμαθα ότι...». Απόφυγε τα κουτσομπολιά. Στη δουλειά άκου, αλλά μη μιλάς.

«Πώς θα επωφεληθώ εγώ από αυτό»; Όσο και να το κάνεις, μη δείχνεις ότι σκέφτεσαι τον εαυτό σου. Στη δουλειά πρέπει να λειτουργείς ομαδικά. Ή τουλάχιστον, αυτό να δείχνεις.

«Θα φύγω». Μην απειλείς ότι θα παραιτηθείς όταν κάτι δεν σου αρέσει. Εκτός από αντιεπαγγελματικό είναι και ένα ρίσκο για εσένα. Αν δεν είσαι σίγουρη ότι θέλεις να το πάρεις και αν δεν επιθυμείς να μείνεις χωρίς δουλειά, είναι καλύτερο να προσέχεις τι λες, ακόμα και σε στιγμές έντασης.

«Στην προηγούμενη δουλειά...». Κανείς δεν τα πάει καλά με κάποιον που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και θέλει συνεχώς να εκφράζει τη γνώμη του, χωρίς να του ζητηθεί. Αν θέλεις να προτείνεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να το κάνεις διακριτικά και με τρόπο.

«Δεν είναι δικό μου λάθος. Ο τάδε το έκανε». Ποτέ, μα ποτέ μη ρίξεις το φταίξιμο σε κάποιον συνάδελφό σου, ακόμα και αν λες την αλήθεια. Κανείς δεν εκτιμάει κάποιον που κατηγορεί τους γύρω του. Ανάλαβε τις ευθύνες που σου αναλογούν και άφησε το αφεντικό σου να ανακαλύψει μόνο του ποιος ή τι φταίει πραγματικά.

Η δουλειά σου προκαλεί τρομερό άγχος; Σκέφτεσαι να παραιτηθείς;  Διάβασε εδώ πώς να το διαχειριστείς, για να επιβιώσεις!