5 σημάδια ότι είσαι εγωίστρια (μην αλλάζεις σελίδα, κάνε το τεστ)!

Κι ας μην το παραδέχεσαι!
5 σημάδια ότι είσαι εγωίστρια (μην αλλάζεις σελίδα, κάνε το τεστ)!



Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι για να εξασφαλίσεις την παντοτινή ευτυχία, πρέπει να βοηθήσεις κάποιον. Κοινώς, να κάνεις κάποιον άλλον χαρούμενο. Αυτό προϋποθέτει φυσικά να μην είσαι τόσο εγωίστρια, να μην τοποθετείς τον εαυτό σου στο κέντρο του κόσμου και να δέχεσαι πρόθυμα να τον παραγκωνίζεις όταν χρειάζεται. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η επαγγελματική και προσωπική επιτυχία απαιτεί εγωισμό, σκληρότητα, πειθαρχεία και όχι πολλούς συναισθηματισμούς. Προσήλωση στο στόχο και στο «εγώ». Για να επιβιώσει κανείς, είτε επιλέγει να πατήσει επί πτωμάτων, είτε να συνεργαστεί, έχοντας σαν προτεραιότητά του να λάβει, αλλά και να δώσει.

Χρειάζεται και ο εγωισμός, αλλά υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία αν ξεπεραστούν, αναφερόμαστε στον κακό εγωισμό, που αποτελεί ελάττωμα και κακό τρόπο συμπεριφοράς. Μιλάς συνεχώς άσχημα για τους άλλους, είσαι επικριτική, μπορείς να κάνεις τα πάντα για να κερδίσεις παραπάνω χρήματα, δόξα ή μια προαγωγή και όλα αυτά επηράζουν αρνητικά και άλλα άτομα, τα οποία πληγώνεις, αδικείς και στα οποία μιλάς άσχημα, απότομα και φέρεσαι σαν να μην τους υπόλογίζεις.

Πόσες φορές έχεις υιοθετήσει κι εσύ μια τέτοια συμπεριφορά, ίσως και άθελά σου; Αυτά είναι 5 παραδείγματα που αποκαλύπτουν μια εγωιστική συμπεριφορά και τα περισσότερα τα κάνεις κι εσύ, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι!

Όσοι είναι εγωιστές:

Αδιαφορούν για την ισορροπία που είναι απαραίτητο να υπάρχει στις σχέσεις τους. Είτε αυτές είναι επαγγελματικές, είτε προσωπικές. Επιθυμούν μόνο να παίρνουν, ξεχνώντας να δίνουν. Είτε γιατί το αμελούν, είτε γιατί δεν το θεωρούν απαραίτητο, όντας τυφλωμένοι από τον εγωισμό τους. Αυτή η συμπεριφορά θα κάνει κακό και στη δουλειά σου, καθώς γρήγορα οι συνάδελφοί σου θα απομακρυνθούν από εσένα, αλλά και στις προσωπικές σου σχέσεις, διότι οι δικοί σου άνθρωποι δεν θα αντέξουν για πολύ έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και τα δικά του προβλήματα, αδιαφορώντας εντελώς για τους γύρω του.

Δίνουν στα παιδιά τους περίεργα ονόματα. Νιώθουν αυτή την περίεργη ανάγκη να εντυπωσιάσουν και να κάνουν τη διαφορά. Ένα περίεργο όνομα όμως, μπορεί να μην αρέσει στο παιδάκι τους και μπορεί να είναι λόγος να το κοροιδεύουν στο σχολείο. Ένα ζευγάρι γνωστών μου, ονόμασε τον γιο τους Έρωτα. Μπορεί ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση  να είναι όμορφος, αλλά μάλλον δεν είναι και το καλύτερο για το παιδί.

Γκρινιάζουν συνεχώς και σπάνια ακούν τι έχουν να πουν οι γύρω τους. Πάντα υπάρχουν λόγοι να παραπονεθείς στη σχέση σου και ορισμένες φορές, χρειάζεται κιόλας. Όταν όμως αυτό συμβαίνει συνεχώς, όταν δεν ικανοποιείσαι με τίποτα και βρίσκεις πάντα μια αφορμή να δηλώσεις τη δυσαρέσκειά σου, στην ουσία αδιαφορείς για τις ανάγκες του άλλου και ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτούλη σου. Πολλές φορές το κάνεις γιατί έχεις την ανάγκη να τραβάς την προσοχή. Το προσπαθείς όμως με τον πιο λάθος τρόπο.

Κάνουν αρνητικά σχόλια και ασκούν κακή κριτική για άλλους. Υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος για να επισημάνεις σε κάποιον κάτι αρνητικό. Επίσης, πρέπει να ξεχωρίζεις πότε πρέπει να πεις κάτι και πώς και πότε δε χρειάζεται, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις τον άλλον να νιώσει άσχημα. Αντί να τον προσβάλεις και να τον στεναχωρήσεις, είναι πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό να τον βοηθήσεις.

Θέλουν να έχουν σε όλα τον έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους και επιθυμούν τα πάντα να περνούν από το χέρι τους. Επίσης, δεν ενθαρρύνουν την ομαδική δουλειά και δεν συνεργάζονται εύκολα.

Δες εδώ 10 ακόμα στοιχεία που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα σου και πώς να τα διορθώσεις για να γίνεις πιο αρεστή και αγαπητή στους γύρω σου.