Οργάνωσε σωστά το ψυγείο σου

Ακολούθησε αυτά τα βήματα!
Οργάνωσε σωστά το ψυγείο σου



Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις μια γενική στο ψυγείο σου; Να το αδειάσεις από τα τόσα ταπεράκια, να το καθαρίσεις αλλά και να το οργανώσεις σωστά, όχι μόνο για να γίνει η καθημερινότητά σου πιο εύκολη, αλλά και για να έχουν τα τρόφιμά σου μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να διατηρούνται φρέσκα περισσότερο καιρό. Αν δεν έχεις χώρο πλεόν στο ψυγείο σου, μάλλον ήρθε η στιγμή να οργανώσεις καλύτερα το χώρο και τα ράφια του. Μιας και τα τρόφιμα που μπαίνουν στο ψυγείο είναι συνήθως και τα πιο υγιεινά και θρεπτικά, πρέπει να τα τοποθετήσεις με τέτoιο τρόπο, ώστε κάθε φορά πoυ το ανοίγεις, το μάτι σου να πέφτει πάνω σε αυτά. Μπορεί να μην το ήξερες και ούτε καν να το φανταζόσουν, αλλά η θέση των προϊόντων επηρεάζει τις διατροφικές σου επιλογές. 

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: Βάζεις τα πράγματα στο ψυγείο με σκοπό να τα καταναλώσεις, αργά ή γρήγορα, ανάλογα με το πόσο διατηρείται το καθένα και όχι για να τα πετάξεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν θέλεις να διατηρείς τα προϊόντα σου φρέσκα και να μην πετάς φαγητό είναι να αγοράζεις μικρές ποσότητες. Είναι πολύ σημαντικό όταν ανοίγεις το ψυγείο σου, να βλέπεις όλα όσα υπάρχουν μέσα και όχι να ψάχνεις με τις ώρες σηκώνοντας τάπερ και σακούλες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνεις πιο συχνά στο μανάβη και στο super- market, αλλά θα δεις ότι θα αποφασίζεις πια πολύ πιο εύκολα τι θα μαγειρέψεις το μεσημέρι, θα βρίσκεις πολύ γρηγορότερα τα υλικά που χρειάζεσαι και δεν θα έχεις ποτέ ξανά χαλασμένο ή ληγμένο φαγητό στο ψυγείο.

  • Αν θέλεις να φυλάξεις το φαγητό στο ψυγείο για να το φας αργότερα ή την επόμενη ημέρα, τοποθέτησέ το μέσα σε γυάλινα τάπερ, ώστε μόλις το βγάλεις από το ψυγείο και αφού το αφήσεις για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να το βάλεις αμέσως μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, αν θες να το ζεστάνεις. Έτσι, δεν θα γεμίζεις το νεροχύτη σου με άπλυτα πιάτα και θα οργανώσεις καλύτερα και το ψυγείο σου.
  • Βάζε πάνω στα τρόφιμα που έχεις στο ψυγείο σου την ημερομηνία λήξης, ώστε να τη βλέπεις συχνά και να θυμάσαι να τα καταναλώνεις έγκαιρα.
  • Αγόρασε ραφάκια και έξτρα αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να οργανώσεις ακόμα καλύτερα τον εσωτερικό του χώρο και τα προϊόντα που έχεις μέσα.
  • Αν βαριέσαι να καθαρίζεις συχνά τα ράφια του ψυγείου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σουπλά, ή ακόμα και λαδόκολλα για να ακουμπάς πάνω τα πράγματα, χωρίς να λερώνονται τα ράφια. Να μην ξεχνάς όμως να την αλλάζεις συχνά.  Με αυτό τον τρόπο θα διατηρείς το ψυγείο σου πάντα καθαρό.
  • Χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό καλάθι, ή ένα μεγάλο τάπερ, όπου θα βάζεις όλα όσα λήγουν άμεσα. Έχοντάς τα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, θα θυμάσαι να τα καταναλώνεις, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναπετάξεις φαγητό, επειδή έληξε.
  • Να έχεις οπωσδήποτε στο ψυγείο σου την πλαστική θήκη για τα αυγά, ώστε να μην τα έχεις χύμα ή στα χαρτόνια τους και για να μην καταναλώνουν χώρο. 
  • Αν τα ράφια σου δεν χωράνε όλα τα προϊοντα και αν χρειάζεται να ακουμπήσεις και άλλα από πάνω τους, χρησιμοποίησε σελίδες από εφημερίδες ή περιοδικά για να μην ακουμπούν κατευθείαν επάνω στα πρώτα και να μπορείς πιο εύκολα να τα ξεχωρίζεις.
  • Κάθε φορά που ψωνίζεις κάτι, τοποθέτησέ το στο σωστό σημείο μέσα στο ψυγείο σου και μην το πετάξεις όπου να ‘ναι.          
  • Ο τρόπος που τοποθετείς τα πράγματα το ψυγείο, έχει σημασία: Τα κρέατα πρέπει να είναι δίπλα στον ανεμιστήρα, ώστε να διατηρούνται όσο πιο παγωμένα γίνεται. Αντίθετα, τα λαχανικά πρέπει να είναι πιο μακριά για να διατηρούνται και περισσότερο καιρό φρέσκα. Είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσεις μέσα στο συρτάρι που υπάρχει στο κάτω μέρος του ψυγείου.
  • Μη βάζεις στο ψυγείο πράγματα που δε χρειάζονται ψύξη. Όπως για παράδειγμα το ψωμί, τις πατάτες, τις τομάτες, τα κρεμμύδια και διάφορα φρούτα που συνηθίζεις να βάζεις στο ψυγείο, ενώ δε χρειάζεται. Αν κάτι το βρίσκεις εκτός ψυγείου στην αγορά, το πιο πιθανό είναι να μη χρειάζεται να το βάλεις στο ψυγείο, ούτε όταν το πας σπίτι.
  • Όσο γίνεται, να τοποθετέις τα προϊόντα κάθετα, ώστε να εξοικονομείς περισσότερο χώρο.
  • Αν το ψυγείο σου έχει δυσάρεστη οσμή, καθάρισέ το! Μην κάνεις το κόλπο με τη μαγειρική σόδα, ώστε να απορροφηθούν οι οσμές. Μία φορά την εβδομάδα καθάρισε το ψυγείο σου από βρωμιές αλλά και τρόφιμα που δε χρειάζεσαι.

 

Δες εδώ πώς θα κάνεις τις οικιακές σου συσκευές να κρατήσουν για πάντα!