Τι σημαίνει η σειρά που γεννήθηκες για την προσωπικότητά σου;

Είσαι το πρώτο παιδί ή το τελευταίο;
Τι σημαίνει η σειρά που γεννήθηκες για την προσωπικότητά σου;



Σε πόσα τέστ έχεις απαντήσει από τότε που έμαθες να διαβάζεις και αγόραζες την Σουπερ Κατερίνα; Σε πολλά. Έχεις διαβάσει εκατοντάδες συμπεράσματα για το τι μπορεί να σημαίνουν τα περισσότερα "α" ή "β" που απάντησες. 

Εδώ δεν πρόκειται ακριβώς για τεστ, αλλά για παρατήρηση. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πρώτου, του μεσαίου και του μικρότερου της οικογένειας, παιδιού; Τι είδους προσωπικότητα διαμορφώνει το καθένα τους;

Στερεότυπα και αλήθειες για τα αδέρφια.

Το πρωτότοκο
Στερεότυπο: Υπεύθυνο, αρχηγός εκ φύσεως, φιλόδοξο

Αλήθεια: Έχει μια δόση αλήθειας. Η φιλοδοξία προκύπτει από το αρχικό, "υπερβολικό" κανάκεμα των γονιών, τύπου "τι παιδί έχουμε εμείς! Το πιο όμορφο, το πιο έξυπνο, που ό,τι θέλει το καταφέρνει", κλπ. Εκεί βασίζεται και η αρχηγική του τάση. Όταν το δεύτερο παιδί έρθει στο σπίτι, ακριβώς επειδή όλα τα παραπάνω ακούγονται καθημερινά, νιώθει ήδη αρκετά μεγάλο και ώριμο (ακόμα κι αν δεν είναι) για να "μεγαλώσει" το μικρότερο.

Δεν ισχύει όταν: Οι γονείς έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες και δείχνουν συνεχώς απογοητευμένοι. Τότε νομίζει τα κάνει όλα λάθος και είναι ανασφαλές.

 

Το μεσαίο
Στερεότυπο: Κοινωνικό και δίκαιο. Προσπαθεί να εξισορροπεί τις καταστάσεις.

Αλήθεια: Τα μεσαία παιδιά δεν έχουν τα δικαιώματα των μεγαλύτερων αλλά ούτε και τα προνόμια των μικρότερων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται άσοι στη διαπραγμάτευση. Επίσης, δημιουργούν πολύ δυνατές φιλίες, μιας και δεν είναι πάντα το επίκεντρο των γονιών τους (οι οποίοι δίνουν πολλή προσοχή στο πρώτο ή το τελευταίο παιδί).

Δεν ισχύει όταν: Τα πρώτα παιδιά, δεν αφήνουν το χώρο που απαιτείται στα δεύτερα, προκειμένου να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.

 

Το μικρότερο
Στερεότυπο: Γοητευτικό και ελεύθερο πνεύμα. Ρισκάρει.

Αλήθεια: Οι γονείς έχουν εξαντληθεί από τα δύο πρώτα, οπότε δίνουν λιγότερη σημασία και περισσότερες ελευθερίες στο μικρό.

Δεν ισχύει όταν: Καταπιέζονται από τα μεγαλύτερα αδέρφια. 

     

Δες εδώ γιατί οι μαμάδες χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους.