Back to school: Μελετάς τα μαθήματά σου το βράδυ;

Δες πώς να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια!
Back to school: Μελετάς τα μαθήματά σου το βράδυ;



Μετά το σχολείο, θέλεις λίγο το χρόνο σου να ξεκουραστείς. Να φας και να κοιμηθείς λιγάκι, γιατί μετά η ημέρα σου έχει συνέχεια. Φροντιστήρια, προπόνηση και φυσικά, μόλις γυρίσεις στο σπίτι, διάβασμα για την επόμενη ημέρα. Πράγμα που σημαίνει πως πάλι θα ξενυχτήσεις, πάλι θα χάσεις την προσευχή, για να κοιμηθείς 10 λεπτάκια παραπάνω το πρωί και για άλλη μια φορά, θα σε πάρει ο ύπνος στο θρανίο, την ώρα των Θρησκευτικών.

Αλλά ακόμα και όταν τελειώσεις νωρίς τις υποχρεώσεις σου, ή αν δεν κάνεις τίποτα έξτρα μετά το σχολείο, έχεις την κακιά συνήθεια να ξεκινάς το διάβασμα για την επόμενη ημέρα το βράδυ κι ας ξέρεις καλά πως πάλι θα το μετανιώσεις. Γιατί το κάνεις αυτό συνέχεια; Γιατί να στρώνεσαι για διάβασμα τελευταία στιγμή; Δες πού οφείλεται αυτή σου η συνήθεια, για να τη διορθώσεις άμεσα, αν θες να είσαι πιο παραγωγική, να τελειώνεις γρηγορότερα τα μαθήματά σου, να συγκρατείς πιο εύκολα αυτά που διαβάζεις και να είσαι ξεκούραστη την επόμενη ημέρα στο σχολείο.

#1 Ξέρεις ότι έχεις να κάνεις αρκετά και βαριέσαι να ξεκινήσεις. Αν οι εργασίες που έχεις είναι δύσκολες και απαιτητικές, ακόμα χειρότερα. Ή αν το μάθημα που πρέπει να μελετήσεις για την επόμενη ημέρα δεν σου αρέσει καθόλου, γίεσαι αναβλητική. Στην ουσία όμως, δεν γλιτώνεις κάτι. Αντίθετα κάνεις τα πράγματα χειρότερα με το να καθυστερείς να ξεκινήσεις το διάβασμα. Αφού θα ασχοληθείς που θα ασχοληθείς, γιατί να μην το κάνεις μια ώρα αρχύτερα για να τελειώσεις πιο γρήγορα και να μη διαβάζεις με άγχος; Αν για παράδειγμα γράφετε διαγώνισμα την επόμενη ημέρα σε ένα μάθημα που σε δυσκολεύει, ή δεν είναι από τα αγαπημένα σου, σκέφτεσαι αρνητικά. Πιστεύεις ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα τα πας καλά, οπότε δύσκολα παίρνεις και την απόφαση να ξεκινήσεις. Σκέψου θετικά και μην είσαι απαισιόδοξη. Αν προσπαθήσεις, θα τα καταφέρεις και όσο επιμένεις σε κάτι, θα γίνεσαι όλο και καλύτερη σε αυτό.

#2 Πριν ξεκινήσεις το διάβασμα, σκέψου το χρόνο που θα αφιερώσεις σε αυτό. Αν βάλεις όρια στον εαυτό σου, θα είσαι πιο συγκεντρωμένη την ώρα που μελετάς, δεν θα χαζεύεις, με αποτέλεσμα να τελειώσεις γρηγορότερα και να κάνεις ουσιαστική μελέτη. Μην είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου και αν νιώσεις ότι θολώνεις, κάνε ένα μικρό διάλειμμα.

#3 Δεν κοιμάσαι αρκετά το βράδυ. Ένας καλός μαθητής, που αποδίδει επιτυχώς στα μαθήματά του και παίρνει καλούς βαθμούς, ξεκουράζεται σωστά. Μπορεί να μην κοιμάται όσο πραγματικά θα ήθελε, αλλά ξεκουράζεται περίπου 6-7 ώρες. Αυτό πρέπει να κάνεις κι εσύ. Αν δεν ξεκουράσεις σώμα και πνεύμα, πώς θα λειτουργήσει σωστά το μυαλό σου; Αν ξενυχτήσεις πολύ για να μελετήσεις, το πιο πιθανό είναι να μη θυμάσαι τίποτα την επόμενη ημέρα, γιατί αν δεν κοιμηθείς καλά, το μυαλό δεν θα αποδώσει και δεν θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς. Όσους καφέδες και να πιεις το βράδυ, απλά ταλαιπωρείς τον οργανισμό σου. Το μεταμεσονύχτιο διάβασμα δεν αποδίδει!

#4 Αντί να κοιμηθείς το μεσημέρι, πίεσε τον εαυτό σου να διαβάσεις. Αφού τελειώσεις, θα έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο να κάνεις ό,τι θέλεις και ύστερα μπορείς επιτέλους να συμπληρώσεις το 8ωρο ύπνου που είναι απαραίτητο και σου χρειάζεται. Σκέψου το λίγο! Αν κοιμηθείς το μεσημέρι μετά το σχολείο, θες άλλη μια ώρα περίπου για να συνέλθεις αφού ξυπνήσεις. Έχεις ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο και μετά δεν θα σου μείνει καθόλου κενό, μέχρι να πας για ύπνο. Είναι προτιμότερο να τελειώσεις πρώτα με τις υποχρεώσεις σου και ύστερα να ξεκουραστείς. Γρήγορα θα το συνηθίσεις και θα δεις ότι θα αποδίδεις πολύ καλύτερα.

#5 Προσπάθησε να είσαι προσεκτική στο μάθημα και να ζητάς από τους καθηγητές σου να σου εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνεις. Αν το μάθημα σου γίνει κατανοητό την ώρα της παράδοσης, στο σπίτι θα χρειαστείς απλά μια επανάληψη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ταλαιπωρηθείς τόσο. Αντί να μαθαίνεις παπαγαλία τα μαθήματά σου, κάτι που δεν έχει νόημα, κάνε ερωτήσεις για ό,τι δεν καταλαβαίνεις. Είναι προτιμότερο να ξέρεις το μάθημα με απλά λόγια, από το να αποστηθίζεις τις σελίδες, χωρίς στην ουσία να μαθαίνεις κάτι, μιας και όλα αυτά γρήγορα θα τα ξεχάσεις. Κοπιάζεις που κοπιάζεις, προσπάθησε να επωφεληθείς από όλο αυτό. Οι γνώσεις αυτές κάποτε θα σου φανούν χρήσιμες. Μην αφήνεις απορίες να συσσωρεύονται, γιατί στο τέλος θα πελαγώσεις.

#6 Κάνε συχνά και μικρά διαλείμματα, αντί να κάθεσαι για ώρες πάνω από τα βιβλία σου. Μόνο έτσι το μυαλό σου θα ξεκουράζεται και το διάβασμά σου θα είναι πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Επίσης, όταν έχεις χρόνο, κάνε συχνές επαναλήψεις. Μια απλή ανάγνωση στην ύλη που μέχρι τώρα έχετε διδαχθεί, θα σε βοηθήσει πολύ. Θα το καταλάβεις στις τελικές εξετάσεις.

#7 Δε γίνεται να διαβάζεις τρώγοντας ή βλέποντας τηλεόραση. Όταν ξεκινήσεις το διάβασμα, σταμάτα να κάνεις ο,τιδήποτε άλλο. Όσο πιο συγκεντρωμένη είσαι, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσεις.

Γίνε το πιο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο. Δες εδώ πώς!