Αυτά τα Χριστούγεννα θα ξοδέψεις όσα χρήματα θέλεις! Εξοικονόμησε μέχρι και 1000 ευρώ!

Οι τρόποι είναι τόσο απλοί! Γιατί δεν το είχες σκεφτεί νωρίτερα;
Αυτά τα Χριστούγεννα θα ξοδέψεις όσα χρήματα θέλεις! Εξοικονόμησε μέχρι και 1000 ευρώ!



Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο large είσαι τελικά; Αν το καλοσκεφτείς το καθημερινό σου πρόγραμμα περιέχει τις εξής δραστηριότητες ~> βγαίνεις έξω, πίνεις ποτά, ψωνίζεις ρούχα-παπούτσια-αξεσουάρ, παραγγέλνεις στη δουλειά φαγητό-καφέ-γλυκό και εκεί στο τέλος του μήνα, μη σου πω και στα μισά (ναι μου έχει συμβεί- το παραδέχομαι!) ξεμένεις! 

Αλήθεια κάνεις και τίποτα μόνη σου; Ή απλά δίνεις λεφτά για τα πάντα επειδή έχεις σαν δικαιολογία ότι δουλεύεις 10-12 ώρες την ημέρα και δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα; Βέβαια ένα τέτοιο επιχείρημα στέκει από μόνο του και το κατανοώ, αλλά δεν είναι κρίμα να σκορπάς τα λεφτά σου από εδώ και από εκεί και να μην το καταλαβαίνεις και όσο προχωράει ο μήνας εσύ να είσαι τσίμα τσίμα; 

Ιt's a shame! Διότι θέλεις να κάνεις και άλλα πράγματα στη ζωή σου πιο δημιουργικά, πιο εποικοδομητικά που θα σου προσφέρουν εμπειρίες, γνώσεις, αναμνήσεις! Όπως ένα ταξίδι , ένα σεμινάριο διαλογισμού, ένα περίεργο hobby, κάτι τελοσπάντων! Αλλά πως θα το κάνεις αφού δεν σου μένουν ούτε 50 ευρώ στην άκρη το μήνα;

Oops, μήπως μπήκες σε σκέψεις; 
Μην τρελαίνεσαι, όλα είναι βάση οργάνωσης. Ας φτιάξουμε ένα πλάνο μέχρι την Πρωτοχρονιά και ας βάλουμε στόχο να εξοικονομήσεις μέχρι και 1000 ευρώ μέχρι τότε. Γίνεται; Φυσικά! 

Σου έχουμε τους εξής τρόπους:  

Λάθος 1ο#
Ξυπνάς τελευταία στιγμή και φεύγεις από το σπίτι χωρίς να έχεις φτιάξει πρωινό, ούτε καν καφέ. 
Τι σκέφτεσαι ~> Ότι θα πάρεις από τον κ. Νίκο που βρίσκεται απέναντι από την δουλειά σου, καφέ και τοστ.
Έξοδα: 1.50 ευρώ ο καφές και 1.50 ευρώ το τόστ = 3.00 ευρώ 

Φυσικά και θέλεις την άνεσή σου και χρησιμοποιείς το αμάξι σου και πας από Αττική οδό με αποτέλεσμα να πληρώνεις διόδια (πήγαινε 2.80, έλα 2.80) δηλαδή 5.60 ευρώ. 
+ Την βενζίνη που στο περίπου να βάζεις 20 ευρώ το διήμερο!

Σύνολο την εβδομάδα ~> 103 ευρώ μόνο για τα πρωινά έξοδα!

Τι μπορείς να κάνεις:
Ξύπνα λίγο νωρίτερα και κάνε τα εξής:
#Η φίλη μου η Βάλια φτιάχνει ένα ανεπανάληπτο πρωινό που το ζηλεύω κάθε φορά ~> παίρνει φέτες από ψωμί του τοστ και τις αλείφει με μέλι, ταχίνι και από πάνω βάζει κομματάκια μπανάνας. 
#Αν δεν σου αρέσει αυτή η εναλλακτική τότε βάλε σε ένα μπολ με γάλα δημητριακά.
#Φτιάξε έναν γαλλικό ή έναν ελληνικό καφέ και βάλε τον στο θερμό σου και πάρε τον μαζί σου στη δουλειά.

ταχίνι ~> 5.40 
μέλι ~> 10
μπανάνες ~> 1.50 
καφές φίλτρου ~> 2.60 
ελληνικός μεγάλος ~> 2.05
ψωμί του τοστ (μαύρο) ~> 1.70 
ή φρυγανιές ~> 0.78
corn flakes ~> 2.04
γάλα ~> 0.95

Αν επιλέξεις το πρώτο πρωινό τότε το σύνολο είναι περίπου 21,2 ευρώ και αν επιλέξεις τη δεύτερη εκδοχή τότε το σύνολο είναι 7.29 ευρώ! 

Επίσης αντί να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο σου κάθε μέρα μπορείς να δεις ποιο μέσο συγκοινωνίας σε βολεύει έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσεις. Μπορείς μάλιστα να βγάλεις και μια μηνιαία κάρτα που κάνει 35 ευρώ και είναι για όλες τις συγκοινωνίες. 

Γενικό σύνολο ~> περίπου 70 ευρώ (max!) 
Γλιτώνεις τουλάχιστον 30+ ευρώ μόνο για τα μηνιαία έξοδά σου!

Λάθος 2#
Είσαι στη δουλειά και παραγγέλνεις κάθε μέρα απ'έξω. Είναι και αυτοί οι καταπληκτικοί κατάλογοι που είναι διάσπαρτοι στα γραφεία και σε παρασύρουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη σου για σπιτικό φαγητό! Πέφτεις στην παγίδα και σπαταλάς περίπου 5 ευρώ κάθε φορά. Βέβαια όταν τρως αυτό το λαχταριστό πιάτο μετά δεν σε νοιάζει το 5ευρω που ξόδεψες. Όμως focus, έχεις ένα στόχο! 

Τι μπορείς να κάνεις: 

Η μια εναλλακτική που έχεις και η καλύτερη (πιστεύω)είναι να εκμεταλλευτείς λίγο τη μανούλα που της λείπεις και να την βάλεις να σου φτιάξει τη μια εβδομάδα ένα ταψί παστίτσιο, την άλλη γεμιστά, σουφλέ τυριών την επόμενη, μια σπανακόπιτα ή μια τυρόπιτα. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις ένα 5ευρω την ημέρα δηλαδή 100 ευρώ το μήνα.

Αν η μανούλα δεν μπορεί, τότε μπορείς να τα φτιάξεις εσύ μόνη σου! Καιρός να μάθεις και καμιά συνταγή! Άλλωστε οι παραπάνω συνταγές θα σε βγάλουν για πολλές ημέρες και δεν θα χρειαστεί να μαγειρεύεις κάθε ημέρα. Κάτσε μια Κυριακή και μαγείρεψε!

Λάθος 3ο#
Έχεις γραφτεί στο γυμναστήριο και δίνεις 50 ευρώ το μήνα ή πηγαίνεις yoga, πιλάτες και πληρώνεις 50-70 ευρώ το μήνα ή κάνεις personal training και δίνεις κάθε φορά 20 ευρώ (για 3 φορές την εβδομάδα έδινες 60 ευρώ, δηλαδή το μήνα 240 ευρώ το μήνα)! Too much!

Tι πρέπει να κάνεις:
Αν θέλεις να γυμνάζεσαι δεν χρειάζεται να χαλάς τόσα λεφτά. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να το κάνεις ανέξοδα και να έχεις και αποτέλεσμα! 
#Μπορείς να πας για τρέξιμο στο γήπεδο στίβου της γειτονιάς σου, τις ώρες που η είσοδος είναι ελεύθερη. Ή μπορείς να βάλεις τα αθλητικά σου και να πάρεις τους δρόμους!

#Πες μου ότι έχεις ποδήλατο; Αν ναι είναι η τέλεια ευκαιρία να ο χρησιμοποιήσεις! Συνδύασε γυμναστική και διασκέδαση μαζί!

#Δες video στο youtube. Έχει τα πάντα! Ακόμα και yoga μπορείς να αρχίσεις!

#Γυμνάσου στο γραφείο σου!

Λάθος 4ο#
Με το που μπαίνει ο μισθός το μήνα εσύ έχεις σταμπάρει ήδη αυτά που θέλεις να αγοράσεις...και μετά αναρωτιέσαι γιατί ξεμένεις από τα μισά του μήνα.

Τι πρέπει να κάνεις: 
Aν έχεις βαρεθεί τα ρούχα σου, που το παθαίνουν όλες οι γυναίκες μπορεί και κάθε μήνα, τότε κάνε ένα ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σου και δες τι είναι αυτό που χρειάζεσαι πραγματικά, και όχι αυτό που μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση. 
Διότι το μόνο που καταφέρνεις είναι να γεμίζεις με περιττά ρούχα τη ντουλάπα σου που μετά τα βαριέσαι και δεν τα φοράς. Όσο πιο πολλά αγοράζεις τόσο πιο άπληστη γίνεσαι! #ΝΟΤ!

Μπορείς να κάνεις ανταλλαγή ρούχων με την κολλητή σου! Τέλειο; Πόσα ρούχα νομίζεις ότι έχετε σταμπάρει η μια από την άλλη; Άπειρες επιλογές!

Λάθος 5ο#
Βγαίνεις έξω και πίνεις 2-3 ποτά. 
Σύνολο ~> 18 ευρώ τη φορά
Και αν βγαίνεις και συχνά γιατί θέλεις να ξελαμπικάρεις από την ένταση της δουλειάς τότε σίγουρα χαλάς γύρω στα 54 ευρώ την εβδομάδα δηλαδή το μήνα 216 ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις:
Μπορείς σε κάποια έξοδο να αντικαταστήσεις το ποτό ή το cocktail που πίνεις με μπύρα ή με κρασί. Είναι και πιο φτηνά αλλά και πάνω από όλα έχουν λιγότερες θερμίδες από τι έχει ένα ποτό!
κρασί ~> 4 ευρώ
Μπύρα ~> μπορείς να την βρεις μέχρι και 3 ευρώ

 

Και αν θέλεις να δεις ωραίες και κυρίως cool φάτσες, όπου θα πιεις φθηνά και θα ακούσεις και ωραία μουσική τότε πήγαινε στο Chelsea στο Παγκράτι (δες περισσότερα εδώ)!

Σύνολο ~> Και 3 μπύρες να πιεις χαλάς 9 ευρώ που αυτό σημαίνει 27 ευρώ την εβδομάδα και το μήνα 108 ευρώ.

Συμπέρασμα: Μειώνονται στα μισά τα έξοδα!

Λάθος 6ο#
Πηγαίνεις cinema μια φορά την εβδομάδα ή όποτε τύχει και χαλάς μόνο 8 ευρώ για το εισιτήριο +ποπ κορν +κάποιο αναψυκτικό.

Τι μπορείς να κάνεις: 
#Υπάρχουν κάποια συνοικιακά cinema που έχουν προσφορές κάποιες ημέρες. Μήπως να το ψάξεις καλύτερα;

#Επίσης γιατί δεν καλείς σπίτι σου φίλους ή το αγόρι σου και να δείτε κάποιο dvd ή ακόμα καλύτερα βρες παλιά επιτραπέζια παιχνίδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γελάσετε full!

Λάθος 7ο#
Super market ~> Ψωνίζεις ότι βρεις χωρίς να κοιτάς-συγκρίνεις τις τιμές.

Tι μπορείς να κάνεις:
Να κοιτάς τις προσφορές ~> το 1+1 δώρο (must επιλογή!)

Ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ~> Μην ανάβεις όλα τα φώτα. Σβήσε και κανένα. Και μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει νερό αν δεν το χρειάζεσαι (το κάνεις συνήθως όταν πλένεις πρόσωπο και δόντια).

Και με αυτά και με αυτά, χωρίς τα περιττά έξοδα και χωρίς να κάνεις μίζερη ζωή για τρεις μήνες τα έξοδα σου μειώθηκαν στο μισό και παραπάνω και εξοικονομείς με έναν πρόχειρο υπολογισμό και συμπεριλαμβάνοντας περίπου όλα τα έξοδα γύρω στα 800-850 ευρώ! Τέλειο; 

Δες τι μπορείς να κάνεις μόνη σου στο σπιτι! (Ανέξοδο)!