Επίθεση στο Παρίσι: 8 τρόποι για να μη μας λυγίσει ο φόβος

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε πιο δυνατοί από το φόβο που σας καταβάλλει.
Επίθεση στο Παρίσι: 8 τρόποι για να μη μας λυγίσει ο φόβος



Στον απόηχο των φριχτών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, την περασμένη Παρασκευή, ο περισσότερος κόσμος στη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και  σε όλα τα μέρη του κόσμου νιώθει ένα δυσβάσταχτο στρές να τον καταβάλει. Ιδιαίτερα οι Παριζιάνοι πρέπει να νιώθουν ακριβώς όπως ένιωθαν οι Νεουρκέζοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από εκείνη την επίθεση στην καρδιά των ΗΠΑ ο τρόμος εξακολουθεί να υπάρχει και – όσο περνάει ο καιρός – να γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Χωρίς να το καταλάβουμε έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και μπορούμε να καταλάβουμε ότι στόχος του τρόμου, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από οποιαδόποτε μορφή τρομοκρατίας, είναι να σπείρει το φόβο και την απόγνωση στους ανθρώπους. Ο τρόμος είναι εκείνος που κρατάει σε ομηρία την ψυχολογία μας.

Όσο πιο παρανοική και παράλογη είναι μία τέτοια πράξη τόσο περισσότερο αφήνει στον άνθρωπο μία αίσθηση αγωνίας και ανασφάλειας , ότι είναι ευάλωτος και εκτεθειμένος σε έναν αόρατο εχθρό που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Ένα δυνατό αντίδοτο εναντίον της επίδρασης του φόβου είναι να αντισταθείς στη φυσική ροπή που έχεις να δαιμονοποιείς ανθρώπους,θρησκείες και κουλτούρες επειδή κάποιοι τις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς. Αν φοβάσαι ή μισείς κάποιον επειδή είναι διαφορετικός δε θα σε βοηθήσει να δεις το πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, η ξενοφοβία κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και οδηγεί σε ακόμα περισσότερη βία και εγκληματικότητα. 

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε πιο δυνατοί από το φόβο που σας καταβάλλει:

1. Αναγνώρισε αυτό που νιώθεις και πάρε μια βαθιά ανάσα 

Το να νιώθεις άγχος είναι μία απόλυτα φυσιολογική αντίδραση απέναντι σε ένα γεγονός που σε στρεσάρει. Μία τέτοια αντίδραση είναι ένδειξη ότι είσαι υγιής σκεπτόμενος άνθρωπος.

2. Να αποδεχθείς ότι το αίσθημα της ανασφάλειας έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας

Δεν ξέρουμε, όσο και να υποθέτουμε, πως σκέφτονται οι τρομοκράτες και πότε θα ξαναχτυπήσουν. C’est la vie που λένε και οι Γάλλοι. Είναι ο νέος τρόπος ζωής μας. Να εστιάζεις σε αυτά που ξέρεις και μπορείς να ελέγξεις παρά σε αυτά που δεν γνωρίζεις και δεν έχεις τον έλεγχο.

3. Ξεχώρισε το πραγματικό από το φανταστικό

Χώρισε μία κόλα από χαρτί σε δύο τμήματα.Στο ένα γράψε τι ξέρεις για ένα γεγονός και στο άλλο αυτό που μπορεί να είναι φήμη ή πληροφορία.Μετά σβήσε με ένα χ το τμήμα με τις πληροφορίες και τις φήμες.Τώρα αυτό που έχεις μπροστά σου είναι μόνο τα γεγονότα.

4. Προετοίμασε το χώρο εργασίας σου

Εξασκήσου στην πιθανότητα να αντιμετωπίζεις οποιονδήποτε κίνδυνο ή κάθε είδους κρίση στο χώρο εργασίας σου.Αν είσαι εργοδότης , για παράδειγμα , θα μπορούσες να κάνεις ένα χώρο υποδοχής κάποιου τραυματία. Δε χρειάζεται να γίνει τρομοκρατική επίθεση για να τον χρησιμοποιήσεις. Μπορεί κάποιος να τραυματιστεί ή να αρρωστήσει.Να είσαι σίγουρος ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα εκτιμηθεί από τους υπαλλήλους.

5. Να επιλέξεις αυστηρά συγκεκριμένα και έγκυρα ΜΜΕ τα οποία εμπιστεύεσαι

Μείνει μακριά από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που αναπαράγουν με ευκολία φήμες και κουτσομπολιά.Μην παρακολουθείς όλες τις ειδήσεις αλλά καθόρισε μία ώρα της ημέρας όπου θα ενημερώνεσαι

6. Διατήρησε τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σου

Να θυμάσαι ότι το άγχος προέρχεται κυρίως από την ανασφάλεια.Κάνε λοιπόν ό,τι περνάει από το χέρι σου για να κάνεις τη μέρα σου προβλέψιμη.Δηλαδή πήγαινε στη δουλειά σου, κάνει τα ψώνια σου και όλες τις συνηθισμένες σου δραστηριότητες. Όσο πιο πολύ ασχολείσαι με τις καθημερινές σου ανάγκες τόσο λιγότερο πιεσμένος θα νιώσεις.

7. Κάνε τις ασκήσεις επιβίωσης μέρος της καθημερινότητας σου

Πρέπει να αποδεχτείς τη νέα πραγματικότητα.Μην απογοητεύεσαι και μιζεριάζεις.Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι.Μάθε που είναι η έξοδος κινδύνου του κτιρίου που μένεις ή εργάζεσαι ή διασκεδάζεις.Να έχεις πάντα φορτισμένο το κινητό σου όταν βγαίνεις έξω.

8. Γίνε προληπτικός

Τα συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι.Αν αντιδράσεις και το πολεμήσεις θα νιώσεις καλύτερα.Γίνε εθελοντής ή στείλε φαγητό και τρόφιμα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Θα νιώσεις δυνατός και χρήσιμος όταν βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη. 

Για περισσότερα τέτοια θέματα, επισκέψου το www.mononews.gr