Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του,
εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία,
τρέχεις προς τα σύνορα μόνο όταν βλέπεις
ολόκληρη την πόλη να τρέχει κι εκείνη […]
Πρέπει να καταλάβεις
ότι κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα
εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά
κανένας δεν καίει τις παλάμες του
κάτω από τρένα, ανάμεσα από βαγόνια
κανένας δεν περνά μέρες και νύχτες στο στομάχι ενός φορτηγού
τρώγοντας εφημερίδες
εκτός αν τα χιλιόμετρα που ταξιδεύει
σημαίνουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι. [...]
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη Σομαλή ποιήτρια Warsan Shire και έφτασαν στα αυτιά μου χάρη στον Benedict Cumberbatch και την ευαισθησία του να παίρνει θέση για την προσφυγική κρίση. Κάθε φορά που τα διαβάζω, θυμάμαι ότι πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011. Ότι αυτό το εφιαλτικό σκηνικό ώθησε 7.6 εκ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μετοικήσουν εντός των συνόρων και άλλους 3.8 εκ. ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα. Ότι μέσα στο 2015, πέθαναν και χάθηκαν στη θάλασσα 3.440 άνθρωποι.
Αυτά τα λόγια, όμως, φέρνουν στο μυαλό μου και τις παρακάτω μεγαλειώδεις στιγμές που με έκαναν να νιώσω τελείως χαζή, επειδή χάθηκα στο μικρόκοσμό μου.
1. Αρκετοί πρόσφυγες ταξιδεύουν αγκαλιά με τα κατοικίδιά τους. Αρνούνται να τα αφήσουν πίσω παρόλο που ξέρουν ότι αυτό θα δυσκολέψει τη διαδρομή τους.
2. «Μαμά να ξέρεις ότι σ' αγαπώ». Αυτές οι λέξεις, βρέθηκαν γραμμένες πάνω σε σωσίβιο πρόσφυγα που ήθελε να μεταφέρει το μήνυμά του στη μητέρα του, σε περίπτωση που δεν έφτανε ζωντανός στο προορισμό του.
3. Δύο Σύριες αδερφές κολυμβήτριες, εγκατέλειψαν υπερφορτωμένη λέμβο και κολύμπησαν τρεις ώρες μέχρι τη Λέσβο, για να σώσουν τους συνεπιβάτες τους.
4. Στο Βερολίνο, πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα 30 χιλιομέτρων, ως ένδειξη συμπαράστασης στους πρόσφυγες.
5. «Rose, σου υπόσχομαι, θα σε αγαπώ μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής μου. Σου υπόσχομαι, δεν θα αφήσω τίποτα να μας χωρίσει, ό,τι κι αν συμβεί». Έτσι κατέληγε η ερωτική επιστολή που ξεβράστηκε στη Σάμο μέσα σε μια αδιάβροχη θήκη. Ο συγγραφέας της αναζητείται.
6. Ένας Νορβηγός, συγκέντρωσε 170.000 δολάρια χάρη στο crowdfunding και το hashtag #BuyPens για ένα Σύρο πρόσφυγα που πουλούσε στυλό στη Βηρυτό.
7. Το 60% των Σύρων είναι άνεργοι και ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όσοι έχουν μείνει στην πατρίδα τους, ζουν την κάθε μέρα σα να είναι η τελευταία. Και όταν έρχεται πάλι το ρεύμα ή το νερό μετά από μία διακοπή, βρίσκουν ευκαιρία να ζητωκραυγάσουν.
Δες ΕΔΩ τη φωτογράφιση με πρόσφυγες που προκάλεσε αντιδράσεις.