Life coaching! Ποιος άνθρωπος θέλεις (πραγματικά) να είσαι;

Κάποιος σοβαρός, με ελεγχόμενες αντιδράσεις ή κάποιος έξαλλος, που προκαλεί εκνευρισμό στους γύρω του, προσβλητικός;
Life coaching! Ποιος άνθρωπος θέλεις (πραγματικά) να είσαι;



Όλοι έχουμε σχηματίσει μια εικόνα για τον Δαλάι Λάμα. Είμαι σίγουρη όμως ότι όσο διαφορετική κι αν είναι αυτή η εικόνα, κανείς δεν τον φαντάζεται να χορεύει πάνω στα τραπέζια ιδρωμένος, με τον πορτοκαλί μανδύα να σέρνεται στα γαρίφαλα, κάνοντας ματάκια στον Αντώνη, την Πάολα, τον Σάκη κ.λπ. Εγώ πάντως, σίγουρα όχι.

Από την Dr. Νάνσυ Μαλλέρου 

Αναρωτιέμαι όμως συχνά πώς είναι ένας τέτοιος άνθρωπος σε διάφορες εκφάνσεις της προσωπικής του ζωής; Όταν σηκώνεται το πρωί, όταν παραιτηθεί ο γραμματέας του, όταν πέσει το internet και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους 8.180.460 fans του στο facebook…

Πριν από μερικές μέρες, ακούμπησα με τον προφυλακτήρα μου το μπροστινό αυτοκίνητο. Ούτε γρατζουνιά δεν του έκανα, αλλά βγήκε θυμωμένος (με το δίκιο του) από το αυτοκίνητο, βρίζοντας την τύχη του (άδικο), εμένα (σωστό) και όλες τις γυναίκες οδηγούς (δεν θα πάρω θέση). Εγώ πάλι, ως σωστή Coach και Κυρία, του είπα με ηρεμία: «Μη συγχύζεστε, δεν πάθατε τίποτε. Και αν πάθατε, γι’ αυτό υπάρχουν οι ασφαλιστικές». Και τότε τα άκουσα μαζεμένα!

Ο έξαλλος πλέον οδηγός με περιέλουσε με ένα εξαιρετικά μακρύ και ενδιαφέρον υβρεολόγιο, το οποίο ξεκίνησε ως έξης: «Και ποιος είμαι κούκλα μου για να μη συγχύζομαι; Ο Δαλάι Λάμα;».

Και έτσι, στη λίστα με τις ιδιωτικές στιγμές του Δαλάι Λάμα και άλλων προσωπικοτήτων για τις οποίες αναρωτιέμαι, προστέθηκε και το τρακάρισμα! Ο λόγος που αναρωτιέμαι -εκτός από μια ελαφριά κουτσομπολίστικη διάθεση- είναι γιατί πιστεύω ότι από τις απαντήσεις αυτές ίσως εμπνευστώ ή παρακινηθώ να υιοθετήσω συμπεριφορές που θα βελτιώνουν τη ζωή μου, κάνοντάς με (ελπίζω) καλύτερο άνθρωπο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι ο Δαλάι δεν εκνευρίζεται ποτέ. Ακόμη κι αν το ελέγχει περισσότερο απ’ όλους μας, ας φανταστούμε ότι επειδή τον τράκαρα έχασε το αεροπλάνο του κι έτσι δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως για την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη! Δεν μπορεί, θα θυμώσει. Κάθε άνθρωπος θα θύμωνε − ή θα στενοχωριόταν, ή θα αγχωνόταν.

Η προφανής διαφορά είναι πώς θα εξέφραζε τον θυμό του. Η μη προφανής και ίσως πιο ουσιαστική διαφορά είναι πόσο θα τον είχε εσωτερικεύσει... Πόσο δηλαδή θα χαλάσει όλη του την ημέρα για να σκέφτεται και να αναμασά ένα δυσάρεστο γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει.

Μπορεί να κάνω εντελώς λάθος για τον Δαλάι και να είναι μεγάλος ζοχάδας. Δεν έχει σημασία. Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας μπορούμε να εμπνευστούμε απ’ όπου θέλουμε και στη συνέχεια να υιοθετήσουμε τη συμπεριφορά που ταιριάζει στη νέα βελτιωμένη μας εκδοχή. Και επειδή είμαι coach, και μάλιστα με μεγάλη εκτίμηση στον πρώτο coach της Ιστορίας, τον Σωκράτη, και τη μαιευτική του, θα σας αποκαλύψω ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα (ή καλύτερα σειρά ερωτημάτων) που κάνω στους πελάτες μου, για να τα θέσετε κι εσείς στον εαυτό σας:

1. Ποιος άνθρωπος θέλεις να είσαι; Κάποιος γλυκομίλητος, σοβαρός, αβρός, με ελεγχόμενες αντιδράσεις ή κάποιος έξαλλος, που προκαλεί εκνευρισμό στους γύρω του, προσβλητικός;

2. Ο άνθρωπος που θέλεις να είσαι, πώς θα αντιδρούσε σε αυτή την περίσταση; Πώς θα στεκόταν, θα μίλαγε, θα κοίταγε, θα άκουγε, θα χειρονομούσε;

3. Ο άνθρωπος που θέλεις να είσαι, πώς θα ξεπερνούσε αυτό το εμπόδιο;

4. Αυτός ο άνθρωπος που θα είχε καταφέρει τα παραπάνω, πώς νιώθει στο τέλος της ημέρας όταν πέφτει για ύπνο; Ανάλαφρος, χαρούμενος, δυνατός, με εκτίμηση στον εαυτό του ή αποκαμωμένος, δυστυχής, στενοχωρημένος, ανασφαλής;

Η απόφαση είναι δική μας κάθε φορά. Ακόμη και στις δύσκολες περιστάσεις. Ειδικά στις δύσκολες περιστάσεις! Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει ή να μας περιορίσει. Μόνο οι πεποιθήσεις μας, οι αντιλήψεις μας και οι λάθος παρέες. Και όλα αυτά είναι στο δικό μας χέρι να τα επιλέξουμε ή/ και να τα διαμορφώσουμε. Εμπνευστείτε λοιπόν απ’ όπου θέλετε, χωρίς ενδοιασμούς: Δαλάι Λάμα, Χριστός, Πλάτωνας, Mick Jagger, Όπρα, Louise Hay, Jennifer Lawrence… και αναζητήστε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, αυτή που σας ενδυναμώνει και κάνει πιο ευτυχισμένους εσάς και τους ανθρώπους που αγαπάτε!

Πηγή: DownTown