Τρία παραμύθια για να δεις τη ζωή αλλιώς

"Ο Μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει Μπου", "Αγαπητέ Θεέ" και το old time classic "Ο μικρός Πρίγκιπας"
Τρία παραμύθια για να δεις τη ζωή αλλιώς



Μπορείς να διαβάσεις κλασική ή σύγχρονη λογοτεχνία, αστυνομικά μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, φιλοσοφία. Στα παρακάτω βιβλία δε θα δεις «καλοδουλεμένους» ήρωες ή λυρικές περιγραφές. Μπορεί όμως να βρεις ένα κομμάτι του εαυτού σου.

Ο Μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει Μπου  

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από τους Robert Fisher και Beth Kelly και αποτελείται από τέσσερις μικρές ιστορίες «αθώων» ζώων.
Ένας Μπούφος που δεν μπορεί να κάνει Μπου, ένας Μικρός Πεταλούδος που καλείται να ζήσει όλη τη ζωή του σε μια μέρα, ένας Κούκος που δεν του αρέσει να κάνει κούκου και μια ανήσυχη Σκυλίτσα που συνδιαλέγεται με έναν ευσυνείδητο Γρύλλο.

Πρόκειται για μια συρραφή παραμυθιών με θέμα τη διαφορετικότητα, τις αξίες, την ανάγκη να γνωρίσουμε τελικά, την ίδια τη ζωή και το νόημά της. Ένα χιουμοριστικό βιβλίο για παιδιά από 5 έως 105.

Αγαπητέ Θεέ

«Με λένε Όσκαρ, είμαι δέκα χρονών, έχω βάλει φωτιά στη γάτα, στο σκύλο, στο σπίτι (αν δεν κάνω λάθος έχω ψήσει και τα χρυσόψαρα), κι αυτή είναι η πρώτη φορά που Σου γράφω, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω του σχολείου, δεν είχα χρόνο.

Σου το λέω ευθύς εξαρχής: σιχαίνομαι να γράφω. Για να γράψω, πρέπει πραγματικά να είμαι αναγκασμένος να το κάνω• γιατί το γράψιμο είναι γιρλάντα και στολίδι και μεταξωτή κορδέλα. Τι άλλο είναι το γράψιμο, από ένα ωραιοποιημένο ψέμα; Το γράψιμο είναι για τους μεγάλους.

Θες να σ’ το αποδείξω; Ξανακοιτά λίγο πιο πάνω και δες πώς αρχίζω το γράμμα μου! «Με λένε Όσκαρ, είμαι δέκα χρονών, έχω βάλει φωτιά στη γάτα, στο σκύλο, στο σπίτι (αν δεν κάνω λάθος έχω ψήσει και τα χρυσόψαρα), κι αυτή είναι η πρώτη φορά που σού γράφω, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω του σχολείου, δεν είχα χρόνο». Ε, δε θα μπορούσα να γράψω: «Με φωνάζουν Γλόμπο, δε δείχνω παραπάνω από επτά, μένω στο νοσοκομείο λόγω του καρκίνου μου, και δεν Σου ’χω απευθύνει ποτέ το λόγο γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχεις»;
Βέβαια, αν το γράψω αυτό, την πάτησα, γιατί θα δείξεις λιγότερο ενδιαφέρον για μένα. Κι εγώ το ’χω ανάγκη το ενδιαφέρον Σου».

Ένα μικρό απόσπασμα είναι αρκετό για να καταλάβεις γιατί αυτό το βιβλίο βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Ο συγγραφέας Éric-Emmanuel Schmitt, δημιούργησε τον Όσκαρ, έναν καρκινοπαθή πιτσιρικά, που προσπαθήσει να μεγαλώσει γρήγορα μέσα από το ημερολόγιό του, για να νικήσει το χρόνο και το θάνατο. Ένα βιβλίο για το μεγαλείο της ψυχής. Απλώς προμηθεύσου χαρτομάντηλα.

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, παρέα με την Αλεπού, το τριαντάφυλλο, το Φίδι, τον αφηγητή και την πολυπόθητη… Γη. Μια ιστορία γεμάτη μηνύματα, με κεντρικό άξονα τι άλλο από τη φιλία και την αγάπη καθώς και την ευθύνη του να "εξημερώνεις και να εξημερώνεσαι".

Ένα μικρό απόσπασμα από το «μεγάλο» βιβλίο, του Antoine de Saint-Exupéry. 

 «Δεν έπρεπε να τ’ ακούσω, μου εξομολογήθηκε μια μέρα, δεν πρέπει ποτέ ν’ ακούς τα λουλούδια. Πρέπει να τα κοιτάζεις και να τα μυρίζεις. Το δικό μου έκανε τον πλανήτη όλο να μοσχοβολάει, όμως δεν μπορούσα να το ευχαριστηθώ. […] Έπρεπε να το κρίνω από τις πράξεις κι όχι απ’ τα λόγια. Με γέμιζε ευωδιά και με φώτιζε. Δεν έπρεπε να σηκωθώ και να φύγω. […] Ήμουνα όμως πολύ μικρός και δεν ήξερα ν’ αγαπήσω…».


 

Καλή σας ανάγνωση!