Αυτοί είναι οι ουρανοξύστες του μέλλοντος σε 12 καθηλωτικές εικόνες

Κανείς δεν ξέρει πότε θα δημιουργηθούν αλλά η όψη τους κόβει ήδη την ανάσα.
Αυτοί είναι οι ουρανοξύστες του μέλλοντος σε 12 καθηλωτικές εικόνες



Ειδικά αν έχεις ταξιδέψει Νέα Υόρκη ή Ντουμπάι, νομίζεις πως έχει δει τα πάντα. Ο διαγωνισμός του αμερικανικου αρχιτεκτονικού περιοδικού E Volo έρχεται να σε διαψεύσει. Ο διαγωνισμός που διοργάνωσε, με θέμα τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον, ουρανοξυστών,  συγκέντρωσε περίπου 500 προτάσεις από όλο τον κόσμο.

Ο κάθε αρχιτέκτονας που συμμετείχε, έδωσε τη δική του αισθητική και οπτική για τον ουρανοξύστη του μέλλοντος. Τελικά, οι κριτές, ( μία ομάδα με τους καλύτερους αυτή τη στιγμή στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design), κατέληξαν στις πιο ωραίες ιδέες και ιδού.

Ο νικητήριος «Essence». Μία πρόταση για ένα μη αστικό τοπίο, στο κέντρο μιας μεγαλούπολης. Το κτίριο θα περιελάμβανε 11 διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως ζούγκλες, βυθούς κλπ.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο «Shanty Scraper», με μία πρόταση για τους ψαράδες της Ινδίας. Θα χρησιμοποιούταν ως σπίτι αλλά και ως χώρος εργασίας τους. Θα χτιζόταν αποκλειστικά με ανακυκλώσιμα υλικά, συλλεγμένα από την πόλη.

Ο «Cybertopia» κέρδισε την τρίτη θέση, προτείνοντας ένα κτίριο αποκλειστικά φτιαγμένο με την τεχνολογία του 3D Printing. Αυτό θέλω πολύ να το δω να γίνεται.

Με αφορμή την κιβωτό του Νώε, ένας αρχιτέκτονας από την Κίνα, εμπνεύστηκε ένα κτίριο με ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Να «σώσει» όποιον απειλείται. Θα παρείχε νερό, ήλιο, οξυγόνο και ό,τι άλλο είχε ανάγκη όποιος φιλοξενούταν εκεί.  Σαν μία υπηρεσία παροχής «συνθηκών», στον "Πύργο των Προσφύγων".

     

Ο «Αir Monument» θα λειτουργούσε ως συλλέκτης ατμοσφαιρικών «δειγμάτων», προκειμένου να ερευνήσει τις κλιματικές αλλαγές.

«Vertical Factories in New York» ή αλλιώς οι 21 θαλάσσιοι ουρανοξύστες που θα λειτουργούσαν ως εργοστάσια στην ακτή του Brooklyn αποσυμφορίζοντας έτσι το κέντρο της πόλης.

Ο «Νοah Oasis» ή αλλιώς μια σουρελιστική ιδέα, η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι οι πηγές άντλησης πετρελαίου θα λειτουργούσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να «καθαρίζουν» τις πετρελαιοκηλίδες.

Ο «Deep Skins» νομίζω θυμίζει λίγο Γκαουντί. Στόχος του είναι όχι ένας ακόμη γυάλινος ουρανοξύστης, αλλά μία σύνθεση ετερόκλιτων υλικών που θα δημιουργούσε μία κυματιστή εικόνα και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Εντυπωσιακή η πρόταση «Τimes Squared 3015». Ένας ουρανοξύστης ύψους πολλών χιλιομέτρων στο κέντρο της Νέας Υόρκης, που θα λειτουργούσε σαν μία πόλη μέσα στην πόλη. Θα περιελάμβανε βουνά, παραλίες, φάρμες, στάδια, σπίτια, γραφεία.

Ο «Bio- Pyramid» θα δημιουργούταν στην Σαχάρα, με σκοπό την προστασία από την κλιματική αλλαγή.

O «Vernacular Sky- Terrace» είναι μία πανέξυπνη ιδέα ενός οριζόντιου ουρανοξύστη, στην «ταράτσα» του οποίου θα υπήρχαν σπίτια, δρόμοι, πάρκα, μαγαζιά και θα δημιουργούσε μία μεγάλη γειτονιά.

Ο «Cloud Capture» θα έσωζε τη γη από την κλιματική αλλαγή, αφού θα είχε την ιδιότητα να συλλέγει τα σύννεφα και να τα διανέμει σε όποιο μέρος του κόσμου χρειαζόταν βροχή.

Μάθε εδώ τα μυστικά ενός υπαρκτού και διάσημου ουρανοξύστη: Empire State Building. 

Πηγή φωτογραφιών: www.businessinsider.com / E Volo Magazine