Άκου μουσική να δεις καλό

Είναι απίστευτο πόσα οφέλη έχει στην υγεία σου!
Άκου μουσική να δεις καλό



Λένε πως ένα βιβλίο είναι μια ιστορία για το μυαλό ενώ ένα τραγούδι είναι μια ιστορία για την ψυχή! Η μουσική έχει την μαγική δύναμη να μας υποκινεί, να μας ρυθμίζει και συνάμα να μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Μπορεί να μας πωρώσει, ενθουσιάσει, συγκινήσει, στενοχωρήσει, εκστασιάσει!

Όποια έχει αφεθεί στο άκουσμα μιας στενάχωρης μουσικής και έχει αφήσει τα δάκρυα της να κυλήσουν θα έχει διαπιστώσει πόσο λυτρωτικό και επουλωτικό  είναι! Τι σου κάνουν οι νότες και οι συγχορδίες!

Κατά καιρούς διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη διάθεσή μας, ακόμα και να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε σε κάτι που κάνουμε. Η επίδραση της μουσικής στη ζωή μας είναι μόνο ωφέλιμη. 

Ακούγοντας ένα τραγούδι διάφορα μέρη του εγκεφάλου όπως είναι η μνήμη, για παράδειγμα, μπορούν να ενεργοποιηθούν. 
Υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκαλεί  στο σώμα και το μυαλό η μουσική.

Ο καθένας αντιδρά με τη μουσική με διαφορετικούς τρόπους. Ένα άτομο μπορεί να αγαπούν βαρύ μέταλλο για παράδειγμα, ενώ μια άλλη είναι πιο ευτυχισμένη ακούγοντας Μότσαρτ.
Όποια και αν είναι η προτίμησή σου στο είδος μουσικής που επιλέγεις να ακούσεις, μια καναδική μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, έδειξε ότι όταν ακούς την αγαπημένη σου μουσική μπορείς κάλλιστα να αποβάλλεις  την αρνητική ενέργεια και διάθεση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ απέδειξαν ότι όταν ακούς ευχάριστη μουσική, ανεξαρτήτου είδους, προκαλείται στο σώμα κάτι σαν “μουσική ρίγη”, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται αρκετή ντοπαμίνη.

Οι λόγοι που ακούμε μουσική ποικίλουν. Μπορεί να ακούς μουσική για να εξαγνίσεις αρνητικά συναισθήματα που τυχόν μπορεί να έχεις ή να θέλεις να κρατηθείς ξύπνια σε ένα μεγάλο ταξίδι ή να απελευθερώσεις ακόμα και να απογειώσεις θετικά συναισθήματα!

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η απελευθέρωση ντοπαμίνης συνδέεται με τα συναισθήματα της ευχαρίστησης που προκαλείται από τη μουσική. 

Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής εν τέλει;

Στη γυμναστική
Όταν κάνεις γυμναστική και ειδικότερα όταν έχεις πάει για τρέξιμο καλό είναι να ακούς μουσική διότι θα μπορούσε πραγματικά να σε βοηθήσει να τρέξεις πιο γρήγορα!
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Brunel στο δυτικό Λονδίνο έδειξε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αντοχής καθώς και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Οι καλύτερες μουσικές επιλογές για την άσκηση είναι beat τραγούδια που ταιριάζουν με το ρυθμό του τρεξίματος, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να τρέξεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για καλύτερη ψυχική υγεία
Η μουσική μπορεί να είναι μια αποτελεσματική “θεραπεία” για τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης. Είναι μία διέξοδος να εκφράσουν πράγματα που δεν είναι σε θέση να το κάνουν με τις λέξεις.
Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως κίνητρο για να ξυπνήσει μνήμες που μπορεί να έχουν ξεχαστεί η να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις που  μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επιτευχθούν με  θεραπείες.

Αντι-στρες
Η μουσική μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο backup όταν νιώθεις αγχωμένη. 
Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011  σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που ακούει μουσική πριν πάει για δουλειά  δήλωσε ότι τους βοηθάει να ξεπερνάνε το άγχος τους.
Γι΄αυτό συντονίσου σε ένα από τα αγαπημένα σου κομμάτια και θα διαπιστώσεις πόσο χαλαρωτικό είναι!

Η μουσική μπορεί να έχει πραγματικά μια θετική επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, του άγχους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

Η μουσική μάλιστα, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη για κάποιον που βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου έχει χάσει την επαφή με το εξωτερικό του περιβάλλον λόγω μίας ασθένειας που αντιμετώπιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι σε θέση να κινηθεί. Μπορεί να του δώσει την αίσθηση του ελέγχου και να του δημιουργήσει μια ήρεμη ατμόσφαιρα.

Η επίδραση των διαφορετικών ειδών μουσικής στην διάθεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική προτίμηση και την εμπειρία των ανθρώπων. 

Αν κάποιος έχει μεγαλώσει ακούγοντας ροκ μουσική, δεν μπορεί να βρει την κλασική μουσική ανεβαστική. Και το αντίστροφο!

Ένα τραγούδι μπορεί να σου επαναφέρει αναμνήσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σε αναστατώσουν ή να σε χαροποιήσουν.

Βάλε το χιούμορ και το γέλιο στη ζωή σου