Υγεία και ευεξία: 10 βήματα για μια πιο ευτυχισμένη και υγιεινή ζωή

Είναι τελικά εύκολος ο δρόμος για την ευτυχία!
Υγεία και ευεξία: 10 βήματα για μια πιο ευτυχισμένη και υγιεινή ζωή



Η ευτυχία βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας και είναι πολύ εύκολο να τη βρει κανείς, αρκεί απλά να έχει τη θέληση να το κάνει. Το καλύτερο είναι ότι τα πράγματα που κάνουν καλό στην υγεία μας και φτιάχνουν τη διάθεσή μας, είναι εντελώς φυσικά. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι στο χέρι σου να βελτιώσεις τη ζωή σου, χωρίς κόπο μάλιστα. Αυτά τα 10 εύκολα βήματα προς την ευτυχία, αξίζει να τα κάνεις κι εσύ από σήμερα κιόλας!

#1 Κάνε λίγη γυμναστική! Κι αν δεν θέλεις να ιδρώσεις στο γυμναστήριο, ή αν πιστεύεις ότι δεν έχεις το χρόνο, το ίδιο αποτέλεσμα έχει και ένας ολιγόλεπτος περίπατος. Όταν το σώμα κινείται, παράγει ενδορφίνες, οι οποίες καταπολεμούν τον σωματικό και ψυχικό πόνο, εξαφανίζουν το άγχος και συντελούν στην καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού. Κατά την άσκηση, παράγονται κι άλλες ουσίες που βελτιώνουν άμεσα τη διάθεσή σου, όπως η ανδρεναλίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Γι’ αυτό κινήσου, χόρεψε, τρέξε, κάνε βάρη, ποδήλατο, yoga, pilates, ό,τι κι αν είναι αυτό που σε ευχαριστεί και σε βάζει σε διαδικασία κίνησης, έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία και το σώμα σου.

#2 Γίνε fan των spicy φαγητών! Όταν τρως κάτι καυτερό ή πικάντικο, το σώμα σου απελευθερώνει ενδορφίνες, 20 λεπτά μετά την κατάποση. Σύμφωνα με έρευνες, το καυτερό φαγητό κάνει καλό εκτός των άλλων και στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, πρόσθεσε τις πιπεριές στη διατροφή σου!

#3 Αγκάλιασε σφιχτά τους αγαπημένους σου και χώσου κι εσύ στην αγκαλιά τους με κάθε ευκαιρία. Γιατί με τις αγκαλιές, το σώμα μας γεμίζει οξυτοκίνη, ορμόνη που δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και ο οργανισμός σου αποβάλλει το στρες και την ένταση.

#4 Να τρως σοκολάτα, γιατί χρειάζεται! Εκτός του ότι τη λατρεύουμε και μας φτιάχνει τη διάθεση, δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή! Εγώ πάντως σίγουρα όχι! Να τρως λοιπόν σοκολατίτσα, με μέτρο βέβαια, γιατί ο εγκέφαλος χαλαρώνει, το σώμα παράγει ενδορφίνες και το άγχος και η πίεση μειώνονται αισθητά.

#5 Να αφήνεις τον ήλιο να σε λούζει, να ανοίγεις κάθε πρωί τα πατζούρια σου για να τρυπώνει στο σπίτι, γιατί το φως του ήλιου παράγει στο σώμα μας τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας, η οποία αμέσως διεγείρει τον εγκέφαλο και δίνει την εντολή να αποβάλλει κάθε αρνητική σκέψη και συναίσθημα. Όσοι μένουν σε χώρες που δεν τις βλέπει συχνά ήλιος, έχει παρατηρηθεί από έρευνες, ότι υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες, είναι για παράδειγμα καταθληπτικοί ή έχουν εποχιακές ψυχολογικές διαταραχές, κάτι που φυσικά συνδέεται άμεσα με τη μη έκθεσή τους στο φως του ήλιου.

#6 Βάλε να δεις βιντεάκια από σκυλάκια και γατάκια. Υπάρχουν αμέτρητα στο YouTube! Αυτά τα γλυκά πλασματάκια, έχουν την ικανότητα να πάρουν μακριά το στρες που νιώθεις, τα νεύρα, την ένταση και τη στενοχώρια, καθώς επίσης βελτιώνουν τη συγκέντρωσή σου τουλάχιστον κατά 44%, ακόμα κι αν τα παρατηρείς μέσα από μία οθόνη. Αν έχεις δικό σου κατοικίδιο, ασχολήσου για λίγο μαζί του και θα δεις ότι θα πλημμυρίσεις από θετικά vibes.

#7 Γέλα. Γέλα πολύ, μέχρι δακρύων! Γιατί το γέλιο κρατάει μακριά ασθένειες, απελευθερώνει στον οργανισμό ενδορφίνες και μειώνει αισθητά την κατάθλιψη. Να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που κάνουν το στομάχι σου να πονά από τα γέλια, μπορείς;

#8 Κάνε δωράκια και μικρές εκπλήξεις, στους αγαπημένους ανθρώπους της ζωής σου αλλά και στον εαυτό σου! Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Harvard έδειξε ότι η χαρά που έχουμε όταν διαλέγουμε ένα δώρο, είναι ακόμα μεγαλύτερη από εκείνη που νιώθουμε όταν μας χαρίζουν ένα δώρο. Δε χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα, υπάρχουν τρόποι να κάνεις χαρούμενους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου χωρίς να ξοδέψεις ούτε ευρώ! Το ξέρεις καλά...

#9 Η μουσική είναι βάλσαμο για την ψυχή και για το σώμα. Γι’ αυτό, όποτε είσαι συννεφιασμένη, άνοιξε το ραδιόφωνο, ή βάλε την αγαπημένη σου playlist να παίζει! Η μουσική είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Μάλιστα, ύστερα από μια έρευνα που έγινε στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού BBC, το 2004, το τραγούδι των Smiths “I know it’s over” ψηφίστηκε ως το καλύτερο κομμάτι για να ξαλαφρώσεις από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και για να διώξεις μακριά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μήπως να πατήσεις play;

 

#10 Οι άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη, είναι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα. Οποιαδήποτε μορφής τέχνη... Αλλά ακόμα κι αν αφιερώσεις λίγο χρόνο, κοιτάζοντας κάτι που σου αρέσει και σου δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα έναν πίνακα ζωγραφικής, ή ακόμα και κάτι που βρήκες στο Google, η διάθεσή σου θα φτιάξει στο λεπτό. Ή μήπως προτιμάς να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στο αγόρι σου; Κι αυτό μου ακούγεται καλή ιδέα...

Θέλεις να κερδίζεις πάντα στην αγάπη; ΕΔΩ θα βρεις τον τρόπο για να το καταφέρεις.