Θέλω να κάνω αυτό που με κάνει χαρούμενη! Εσύ;

Η καινούργια κρίση της μέσης ηλικίας δεν έρχεται πλέον στα 55 με 60 χρόνια, αλλά γύρω στα 30 χρόνια. Αυτό λένε οι έρευνες κι αυτό βιώνω έντονα στη δουλειά μου καθημερινά.
Θέλω να κάνω αυτό που με κάνει χαρούμενη! Εσύ;



Γυναίκες και άντρες με «καλές» δουλειές και ικανοποιητική εργασία και αποδοχές έρχονται να κάνουν coaching γιατί αντιλαμβάνονται ξαφνικά ότι η καθημερινότητά τους δεν είναι ευχάριστη. Νιώθουν εγκλωβισμένοι σε κάτι που δεν τους εκφράζει, ότι «σπαταλιούνται», ότι «για άλλα ήταν φτιαγμένοι», ότι αυτό που κάνουν δεν τους ξυπνάει ή δεν τους καλλιεργεί κανένα πάθος τους. Και από πού πηγάζει το μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας, μιζέριας, έλλειψης ολοκλήρωσης; Από την άγνοια ή την καταπίεση (συνειδητή και υποσυνείδητη) του πραγματικού τους πάθους.

Από την Dr Νάνσυ Μαλέρου

Tι είναι όμως το πάθος; Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα που υπερισχύει της λογικής. Και επειδή υπάρχουν αρκετά αρνητικοί συνειρμοί σε σχέση με το πάθος, θέλω να διευκρινίσω ότι  το πάθος δεν είναι μονομανία. Μπορεί να είναι μια δουλειά, μπορεί να είναι ένα σπορ, μπορεί να είναι η μητρότητα. Αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα σε βγάλει από την ισορροπία σου. Αντιθέτως, πρέπει να την ενισχύει. Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα από άλλες λέξεις που εκφράζουν την ακραία ενασχόληση με κάτι που αγαπάμε πολύ: «κόλλημα», μανία, εθισμός. Πάθος είναι να θέλω τόσο πολύ κάτι που να το καταφέρω ακόμη κι αν όλα είναι εναντίον μου. Πάθος είναι κάτι που με κάνει να χάνω την αίσθηση του χρόνου και ταυτόχρονα με γεμίζει ενέργεια.

Και για διαλύσω κάθε αρνητική αίσθηση ή προκατάληψη θα ήθελα να σας πω τους πέντε μύθους σχετικά με το πάθος:

1. Το πάθος είναι καταστροφικό. Όχι δεν είναι. Επιμένω. Μόνο αν το φτάσετε σε ανθυγιεινά άκρα. Όπως τα πάντα άλλωστε.
2. Υπάρχει μόνο ένα. Είμαστε όλοι πολυδιάστατα και πολυσήμαντα όντα. Καθένας μας έχει πολλά χαρίσματα και αντίστοιχα μπορεί να έχει πολλές αγάπες και πράγματα που να τον γοητεύουν.
3. Πάθος = ταλέντο. Κάποιοι από εμάς γεννιούνται με μια λαχτάρα να κάνουν για πάντα αυτό το ένα και μοναδικό πράγμα, που συνήθως συνδυάζεται και με ένα σχετικό ταλέντο. Οι υπόλοιποι από εμάς δεν έχουμε κάποιο εμφανές ταλέντο, ή ίσως έχουμε περισσότερα από ένα. Η αλήθεια είναι ότι οποιοδήποτε ταλέντο χωρίς το απαραίτητο πάθος θα καταλήξει σε μια απόλυτη μετριότητα.
4. Κρατάει για πάντα. Η αλήθεια είναι ότι αν μιλάμε για περιστασιακά «πάθη» που έρχονται και παρέρχονται εν ριπή οφθαλμού, μάλλον μιλάμε για συναισθηματικά μπαλόνια (ξεφουσκώνουν όσο γρήγορα φουσκώνουν). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται  ή δεν γίνεται να αλλάξουμε κάτι στην πορεία της ζωής μας. Η αλλαγή είναι δικαίωμά μας.
5. Είναι κάτι μοναδικό, εξωτικό, συναρπαστικό (για όλους). Είναι λογικό να θέλουμε να μοιραστούμε το πάθος μας με όλους και όλοι να το συμμεριστούν.  Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που μας φαίνεται εμάς συναρπαστικό, μπορεί να είναι εντελώς βαρετό για τον άλλον.
6. Θα το ανακαλύψω τυχαία, χωρίς να κάνω τίποτε.  Συμμερίζομαι απόλυτα αυτό που έλεγε ο Πικάσο ότι «η Έμπνευση υπάρχει, αλλά θα σε βρει όταν δουλεύεις». Το ίδιο πιστεύω και για το πάθος σου. Δεν θα σου έρθει η επιφοίτηση μέσα από την αδράνεια, αλλά όταν θα δουλεύεις γι’ αυτό και θα πειραματίζεσαι ενεργά.

Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, να μην ξέρεις τι είναι αυτό που σε παθιάζει ή να το ξέρεις και να το έχεις καταπιέσει . Για μένα, που είμαι λίγο αντιδραστικός χαρακτήρας, μάλλον το δεύτερο. Αναγνωρίζω όμως πόσο δύσκολο είναι για τον περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει αυτό το ένα (ή περισσότερα) πράγματα που κάνει την καρδιά του να χτυπά πιο γρήγορα και τον χρόνο να σταματάει. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, θέλω να σε παροτρύνω ν’ αρχίσεις την αναζήτηση ΤΩΡΑ. Και αν την έχεις ξεκινήσει αλλά δεν έχεις ακόμα βγάλει άκρη, μην τα παρατάς και μην απελπίζεσαι.  Άλλωστε, πόσο σίγουρος είσαι ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα; Τι έχεις κάνει έως τώρα για να το βρεις; Πόσο έτοιμος είσαι στ’ αλήθεια να το ακολουθήσεις;

Εδώ θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Ακολουθώ το πάθος μου δεν σημαίνει ότι ο δρόμος μου θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η οικούμενη θα με περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Αντίθετα, προϋποθέτει ρίσκο και αλλαγή. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις και η ανασφάλεια γίνεται μεγαλύτερη. Η αλλαγή φέρνει συνέπειες εξωτερικές και εσωτερικές, στο περιβάλλον μας. Εσωτερικά μπορεί να μας προκαλέσει ανασφάλεια, συναισθηματική αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητα, διαταραχή του αυτο-ορισμού μας. Στο εξωτερικό περιβάλλον οι συνέπειες μπορεί να είναι αντίστοιχες: αντιδράσεις από τους άλλους, φόβος, διαταραχή σχέσεων, μείωση εμπιστοσύνης, ζήλια κ.λπ. Μην πτοείσαι,  για να μην παρασυρθείς σε κάτι που τελικά μπορεί να σε βλάψει ή να σε εξοντώσει μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις στην πορεία ότι δεν είναι καν το αληθινό σου πάθος, λάβε υπόψη σου τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μην παραιτηθείς ακόμα. Πολλές φορές οι πελάτες μου, ανακαλύπτοντας επιτέλους τι θέλουν να κάνουν, με ρωτάνε με ανυπομονησία: «Να παρατήσω τη δουλειά μου και να ασχοληθώ με...». Η απάντησή μου είναι σχεδόν πάντα αρνητική. Ειδικά αν τίθεται θέμα επιβίωσης. Για αυτό μιλάμε για υπολογισμένο ρίσκο.
  • Κάνε έρευνα. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα φανταζόμαστε ή όπως τα βλέπουμε στην τηλεόραση. Για αυτό ενημερώσου σε βάθος. Κάνε έρευνα. Ρώτησε ανθρώπους που κάνουν αυτό που θέλεις να κάνεις.
  • Δοκίμασε  το για τουλάχιστον δύο μήνες. Μπορεί να αλλάξεις γνώμη.
  • Γίνε όσο καλύτερος μπορείς σε αυτό.
  • Ελευθέρωσε χρόνο και χώρο για το καινούργιο.
  • Πάρε την απόφαση να ασχοληθείς με αυτό και να μην το εγκαταλείψεις.

Και μην ξεχνάς! Είσαι ΕΣΥ. Είσαι καταπληκτικά εξαιρετικός επειδή είσαι εσύ. Είσαι μοναδικός από τη στιγμή που γεννήθηκες. Είσαι μοναδικός σε έναν κόσμο από δισεκατομμύρια. Για αυτό πρόταξε το χάρισμά σου στον κόσμο. Το χρειάζεται!

ΠΗΓΗ: Περιοδικό DownTown