Αγάπη, ελπίδα, ευγνωμοσύνη. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων

Η αλλαγή της χρονιάς σηματοδοτεί και αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Γιατί τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο διασκέδαση, διακοπές και ποτό.
Αγάπη, ελπίδα, ευγνωμοσύνη. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων



Οι περισσότεροι απολαμβάνουν και με το παραπάνω όλο το διάστημα που κρατούν τα Χριστούγεννα. Λίγο πριν και λίγο μετά. Ειδικά φέτος, δεν ξέρω τι τους έχει πιάσει, αλλά έχουν μπει στο κλίμα από πολύ νωρίς. Ποιο είναι όμως το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων; Οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει με διασκέδαση, διακοπές και καλό φαγητό. Εδώ θα διαβάσεις 10 υπέροχα πράγματα που μας διδάσκουν τα Χριστούγεννα και δεν μπορείς να τους σκεφτείς.

1. Μας διδάσκουν την προσφορά.

Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι περιμένουν κάποια γιορτή ή ένα επίσημο γεγονός για να προσφέρουν κάτι, οτιδήποτε στον διπλανό τους. Είτε αυτός είναι ένας φίλος, ένας συγγενής ή ο σύντροφος. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τα Χριστούγεννα λειτουργούν θετικά για τους ανθρώπους, καθώς οι περισσότεροι νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό. Οσο κοινότυπο και να ακουστεί η πράξη έχει σημασία και το κλίμα των Χριστουγέννων σε... σπρώχνει να κάνεις κάτι για τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

2. Μας διδάσκουν τη σκληρή δουλειά.

Μην νομίζεις πως οι γιορτές είναι κάτι χαλαρό και ευχάριστο. Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα μπορούν να καταστραφούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα πρέπει να βάλεις ένα πρόγραμμα που θα το συνδυάσεις βέβαια με τη δουλειά σου για να μπορέσεις να κάνεις τα ψώνια σου, να συντονίσεις τα μέλη της οικογένειας ή ακόμα και για να προγραμματίσεις ένα ταξίδι αν αυτό είναι που θέλεις να κάνεις. Αν διαθέσεις λίγες ημέρες πριν για να οργανώσεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου, στο τέλος θα ανταμειφθείς και ίσως περάσεις τα καλύτερά σου Χριστούγεννα.

3. Μας διδάσκουν ευγνωμοσύνη.

Τα Χριστούγεννα μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έγιναν τη χρονιά που φεύγει. Καλά και άσχημα μπαίνουν σε μια ζυγαριά. Από όποια μεριά κι αν γέρνει το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είσαι ευγνώμων για όλα έζησες ακόμα ένα χρόνο και βέβαια να κοιτάζεις το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

4. Μας διδάσκουν τη χαρά.

Τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά μια υπέροχη εποχή του χρόνου. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο όλοι έχουν μια χαρούμενη διάθεση. Είναι η ζεστασιά των ολιγοήμερων διακοπών, οι φωτισμένοι δρόμοι και βιτρίνες και οι οικογενειακές στιγμές. Φέτος θα προσπάθησε να κρατήσεις αυτή τη διάθεση και μετά τον Δεκέμβριο.

5. Μας διδάσκουν πίστη.

Είτε γιορτάζεις τα Χριστούγεννα για θρησκευτικούς λόγους, είτε για διακοπές, μπορούν να διδάξουν πολλά για την πίστη. Μπορείς να αναγνωρίσεις τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, τα δεις μια θετική πλευρά κάποιων άλλων και φυσικά να νιώσεις ελπίδα για το μέλλον. Μερικές φορές χρειάζεται να έχεις πίστη μέσα σου για να φτάσεις στον στόχο σου. Αλλωστε για ποιόν άλλο λόγο λέμε κάθε φορά η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη;

6. Μας διδάσκουν τη σημασία της οικογένειας.

Πάντα οι διακοπές φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Τα μέλη της οικογένειας συχνά δεν μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο που θα ήθελαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα Χριστούγεννα σου δίνουν τη δυνατότητα και το χρόνο να ζήσεις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Από τις λίγες φορές που όλη η οικογένεια θα κάτσει μαζί στο τραπέζι.

7. Μας διδάσκουν για την παράδοση.

Από την αγορά και το στόλισμα του δέντρου, μέχρι τα χειροποίητα μελομακάρονα, αν το σκεφτείς ο καθένας έχει τις δικές του παραδόσεις. Ετσι κι εσένα πολλές παιδικές σου αναμνήσεις θα σε οδηγήσουν να κάνεις πράξη κάποιες από αυτές. Τιμώντας τα παλιά έθιμα ή ξεκινώντας καινούργια θα σε βοηθήσουν στις ετήσιες εορταστικές σου εκδηλώσεις.

8. Μας διδάσκουν ανάπτυξη.

Το πράσινο δέντρο που θα διακοσμήσεις μπορεί να σου υπενθυμίσει την ανάπτυξη που έχεις βιώσει κατά το παρελθόν. Τους τελευταίους 12 μήνες σίγουρα θα έχεις ζήσει κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά το σίγουρο είναι πως έχει βγει πιο δυνατή μέσα από αυτά. Τα Χριστούγεννα είναι μια υπενθύμιση ότι έχεις μάθει από τα λάθη σου και μπορείς να συνεχίσεις την προσωπική σου ανάπτυξη.

9. Μας διδάσκουν το νεανικό πνεύμα.

Δεν χρειάζεται να είσαι παιδί για να εκτιμήσεις το θαύμα των Χριστουγέννων. Οι διακοπές μπορούν να σου διδάξουν να μείνεις για πάντα νέα μέσα σου. Ποτέ δεν είναι πολύ μεγάλος για να απολαύσεις, τα δώρα, τη μουσική και την όμορφη διακόσμηση. Ξετύλιξε ένα δώρο και απόλαυσε το σαν να είναι ξανά ένα παιδί.

10. Μας διδάσκουν την αποδοχή.

Ολοι μας απέχουμε αρκετά από το αίσθημα της αποδοχής. Αν έχεις φίλους κοντά σου, κάλεσέ τους να περάσετε μαζί τις διακοπές και κάνε τους να αισθανθούν μέλη της οικογένειάς σου. Μάθε να αποδέχεσαι την ανάγκη που μπορεί να έχει ένας φίλος σου να μην είναι μόνος και βοήθησέ τον να περάσει τα Χριστούγεννα το ίδιο όμορφα με σένα.