Είσαι συνέχεια αγχωμένη; 8 τρόποι για να το ξεπεράσεις

Παρόλο που το άγχος υπάρχει λίγο πολύ στις ζωές όλων μας, είναι μερικοί άνθρωποι που είναι αγχωμένοι συνέχεια, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που τους καταστρέφει τη ζωή.
Είσαι συνέχεια αγχωμένη; 8 τρόποι για να το ξεπεράσεις



Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις λίγο άγχος πριν πας σε μία συνέντευξη για δουλειά ή στο πρώτο ραντεβού, και - όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται – μπορεί να είναι και υγιές αφού σε ωθεί να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Παρόλο που το άγχος υπάρχει λίγο πολύ στις ζωές όλων μας, είναι μερικοί άνθρωποι που είναι αγχωμένοι συνέχεια, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που τους καταστρέφει τη ζωή. Ενώ, λοιπόν, κάποιοι μπορούν και διαχειρίζονται τις αγχωτικές καταστάσεις, κάποιοι άλλοι απλά δέχονται τις αρνητικές επιδράσεις τους. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία και το άγχος έχει γίνει για σένα τρόπος ζωής, ακολούθησε τις παρακάτω οκτώ συμβουλές για να το αποβάλλεις από τη ζωή σου.

Κοιμήσου: Αν δεν κοιμάσαι όσο θα έπρεπε, πιθανότατα αυξάνεις ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του άγχους σου. Η αϋπνία ενισχύει την άσχημη διάθεση, μειώνει την παραγωγικότητα και όλα συντελούν στο να μην νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου.

Πρόσεχε τη διατροφή σου: Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν να διώξεις το άγχος. Υπάρχουν μάλιστα και μερικές τροφές που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα τονωτικές για τη διάθεση: Ξηροί καρποί, σόγια, γάλα, γιαούρτι, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, σούπες, όσπρια, σιτάρι, κεράσια και μούρα.

Πάρε τον έλεγχο: Το άγχος είναι στενά συνδεδεμένο με την αίσθηση ότι πολλές καταστάσεις στη ζωή σου είναι εκτός ελέγχου. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει, αφού δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις είναι να βάλεις σε τάξη καθετί «χειροπιαστό». Ξεκίνα από την οργάνωση του σπιτιού και του γραφείου σου, ξύπνα δέκα λεπτά νωρίτερα το πρωί και κάνε λίστες με όλες τις υποχρεώσεις σου.

«Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί»: Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου και έλα αντιμέτωπη με τους χειρότερους φόβους. Μόλις αρχίσεις την αποδόμησή τους, πιθανότατα να δεις ότι δεν είναι και τόσο μεγάλοι τελικά. Αυτό δεν ισχύει επειδή μπορεί να μην είναι αληθινοί, αλλά γιατί δεν σε βοηθά να ανησυχείς συνεχώς για αυτούς.

Σκέψου τη γιόγκα και τον διαλογισμό: Τόσο η γιόγκα όσο και ο διαλογισμός μπορούν να σε ηρεμήσουν, να σε βοηθήσουν να «καθαρίσεις» το μυαλό σου και να σε στείλουν νοερά σε ένα πιο όμορφο περιβάλλον. Ακόμα κι αν δεν είσαι καλή στο διαλογισμό – η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται – η πρακτική διάφορων αναπνοών της yoga μπορούν να σου δώσουν τις ικανότητες που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις την επόμενη αγχωτική κατάσταση που θα βιώσεις.

Αποστασιοποιήσου: Μελέτες έχουν δείξει ότι μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το άγχος είναι να αποκολληθείς από αυτό. Μάθε να βλέπεις τη ζωή σου από απόσταση για ένα με δύο λεπτά και άφησε κατά μέρος όλες τις εσωτερικές κρίσεις που κάνεις για σένα.

Γίνε πιο ευγενική με τον εαυτό σου: Μην αυτό-μαστιγώνεσαι επειδή μερικές φορές δεν μπορείς να διαχειριστείς τους άλλους ανθρώπους. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας. Συμπεριφέρσου στον εαυτό σου με την ίδια ευγένεια που θα το έκανες για κάποιον φίλο.

Ζήτα τη γνώμη ενός γιατρού: Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποια διαταραχή άγχους, οπότε σίγουρα δεν είσαι μόνη σου. Κι επειδή συχνά είναι δύσκολο να διαχειριστείς το άγχος, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.