Τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου. Εσύ τα έχεις άραγε;

Πριν βιαστείςνα κρίνεις τους φίλους σου, καλό είναι να αναλογιστείς αν πρώτα εσύ είσαι ο φίλος που θέλουν να έχουν οι άλλοι.
Τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου. Εσύ τα έχεις άραγε;



Δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς φίλους, αφού είναι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε τα πάντα. Χαρές, λύπες, ξενύχτια, γέλια, τσακωμοί όλα είναι μέρος του προγράμματος, μιας και η φιλία είναι κάτι ζωντανό και όχι μία παγιωμένη κατάσταση. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται να υπάρχει σεβασμός, επικοινωνία και ελευθερία έκφρασης.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Πέρα όμως από τα βασικά «συστατικά» κάθε φιλικής σχέσης, ο καλός φίλος έχει κάποια χαρακτηριστικά. Πριν βιαστείς, λοιπόν, να κρίνεις τους φίλους σου, καλό είναι να αναλογιστείς αν πρώτα εσύ είσαι ο φίλος που θέλουν να έχουν οι άλλοι.

Αφιερώνεις χρόνο στους φίλους σου;

Όλοι έχουμε δύσκολη καθημερινότητα και υποχρεώσεις, αλλά δεν θα βρεις ποτέ χρόνο για τους φίλους σου αν η φιλία δεν είναι προτεραιότητά σου. Δεν χρειάζεται να κανονίζετε νυχτερινές εξόδους, αρκεί μία ώρα σε ένα συνοικιακό καφέ για να πείτε τα νέα σας και να μιλήσετε για όσα σας απασχολούν. Ο χρόνος που περνάμε με τους φίλους μας είναι η καλύτερη θεραπεία στο άγχος και τη θλίψη.

Κρατάς μυστικό;

Λένε ότι αν κάτι το ξέρουν δύο παύει να είναι μυστικό. Τους φίλους όμως τους θέλουμε για να εκμυστηρευτούμε ό,τι δεν μπορούμε να κρατήσουμε μέσα μας. Όταν ο φίλος σου σού αποκαλύπτει προσωπικές του σκέψεις είναι σαν να σου δίνει ένα κομμάτι από τον εαυτό του. Εσύ με τη σειρά σου θα πρέπει να το διαφυλάξεις. Αν αρχίζεις να μιλάς σε τρίτους, τότε μάλλον σε ενδιαφέρει περισσότερο το κουτσομπολιό από τη φιλία.

Είσαι χρήσιμος;

Αν είσαι ο τύπος που τρελαίνει τους φίλους του κάθε φορά που έχει ένα πρόβλημα, αλλά δεν παίρνει θέση ποτέ στα δικά τους, τότε δεν είσαι και τόσο χρήσιμος όσο νομίζεις. Αν δεν έχεις ποτέ χρόνο για τα προβλήματα της φίλης σου ή οι απαντήσεις σου είναι μόνιμα «Δεν ξέρω τι να σου πω» ή «Μην ασχολείσαι άλλο» δείχνεις είτε ότι δεν έχεις το θάρρος της γνώμης σου είτε ότι βαριέσαι να ασχοληθείς με το θέμα.

Έχεις συνεχώς αρνητική διάθεση;

Ναι, οι φίλοι είναι για να ακούν τα προβλήματά σου, αλλά αν γκρινιάζεις συνεχώς θα τους κουράσεις. Όσο και να θέλει κάποιος να συμμεριστεί τα προβλήματά σου και να σε βοηθήσει, είναι πολύ ψυχοφθόρο να εισπράττει συνεχώς αρνητική ενέργεια. Οι φίλοι θέλουν καλή διάθεση, χαμόγελα και θετική στάση απέναντι στη ζωή.

Συνδέεστε συναισθηματικά;

Ο καλός φίλος καταλαβαίνει πότε ο άλλος δεν είναι καλά όσο κι αν το κρύβει πίσω από ένα ψεύτικο χαμόγελο. Όταν σας ενώνουν δυνατά συναισθήματα, δημιουργείς στον φίλο σου την οικειότητα να σου ανοιχτεί και να εμπιστευτεί. Επίσης, οι δυνατές φιλίες μπορούν να ξεπεράσουν κάθε πιθανό εμπόδιο.

Βάζεις πάνω από όλα τον εαυτό σου;

Ανταγωνισμός, ζήλεια, εγωισμός και προσωπικό συμφέρον δεν χωρούν σε μία φιλία. Φυσικά και οι φίλοι είναι ίσοι (κανένας δεν είναι υποχείριο του άλλου) αλλά αν κοιτάς το προσωπικό σου συμφέρον, τότε σίγουρα δεν είσαι αληθινός φίλος.

* Όσο έγραφα το κείμενο, έκανα κι εγώ την αυτοκριτική μου, μην νομίζεις...