Νέα χρονιά, νέες ευκαιρίες! Πώς να προετοιμαστείς για όσα έρχονται

Η Δήμητρα σου εξηγεί πώς να κάνεις τον απολογισμό σου για το 2014 και πώς να καλωσορίσεις το 2015.
Νέα χρονιά, νέες ευκαιρίες! Πώς να προετοιμαστείς για όσα έρχονται



Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της. Και ως συνήθως αναρωτιόμαστε πώς πέρασε τόσο γρήγορα. Στην πορεία της σίγουρα είχε και ευχάριστες στιγμές, αλλά και προκλήσεις. Έτσι δεν είναι και η ζωή άλλωστε; Μπορούμε όπως πάντα να επιλέξουμε: αν θα μείνουμε ενοχικά και επίπονα στο παρελθόν ή αν θα κάνουμε έναν εποικοδομητικό απολογισμό ώστε προχωρήσουμε πιο συνειδητοποιημένοι, πιο σοφοί. Το coaching ως διαδικασία αυτοπαρατήρησης και αυτογνωσίας βοηθάει καθοριστικά στο να εστιάζεις στο εδώ και τώρα, στο από ‘δω και πέρα. Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές!

Από τη Δήμητρα Καρατώλου

Αυτές τις ημέρες πάρτε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, για να σκεφτείτε:

•    Τι λειτούργησε καλά για μένα το 2014 και θα ήθελα να το συνεχίσω;
•    Τι θα ήθελα να αφήσω πίσω μου;

Κρατήστε με ευγνωμοσύνη τα μαθήματα του 2014, είναι μέρος της πορείας σας, όχι ο τελικός προορισμός. Το να καταγράψετε τις σκέψεις σας ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε, να προσθέσετε ή να αλλάξετε κάτι πάντοτε είναι χρήσιμο.

Στη συνέχεια σχεδιάστε δημιουργικά το 2015 και στο χαρτί, αλλά πρώτα από όλα νοητά. Η δύναμη του οραματισμού εκτός από ισχυρό κίνητρο είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένη. Κλείστε τα μάτια, συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και αφεθείτε στις εικόνες που αυθόρμητα και γνήσια πηγάζουν από τις βαθύτερες ανάγκες σας.

•    Τι θέλω περισσότερο από όλα για το 2015;
•    Ποιοι στόχοι για το 2015 θα με έκαναν να χαμογελάω;
•    Τι χρειάζεται να προσέξω, για να μην σαμποτάρω τον εαυτό μου;

Κι εδώ η καταγραφή μετά τον οραματισμό θα είναι χρήσιμη ώστε να μετατρέψετε τα όνειρά σας σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Όπως έλεγε και η φίλη μας η Σκάρλετ Ο΄Χάρα «στο κάτω-κάτω, αύριο είναι μια καινούρια ημέρα».

Και σε λίγες μέρες μια καινούρια χρονιά, μια καινούρια ευκαιρία!

Δήμητρα Καρατώλου, MSc, PCC
Σύμβουλος Επαγγελματικής & Προσωπικής Ανάπτυξης,
Ιδρύτρια HR Passport – Dream, plan, act!
www.hrpassport.gr