Πώς είπατε; Δεν άκουσα! Πώς να αποφύγεις τις άβολες προσωπικές ερωτήσεις

Από τις κλισέ ευχές «άντε και φέτος διπλή» μέχρι το δήθεν ενδιαφέρον για τα οικονομικά σου, η εισβολή που νιώθεις στην προσωπική σου ζωή είναι άκρως εκνευριστική.
Πώς είπατε; Δεν άκουσα! Πώς να αποφύγεις τις άβολες προσωπικές ερωτήσεις



Οι γιορτές αποτελούν πάντα μία καλή αφορμή για να μαζευτείς με όλο σου το σόι και να δεις φίλους και γνωστούς με τους οποίους είχες χαθεί. Η ιστορία σε αυτές τις συναθροίσεις είναι λίγο πολύ γνωστή: Πολύ φαγητό, ποτό, συζητήσεις που καταλήγουν σε τσακωμούς και φυσικές άβολες ερωτήσεις για τους παρευρισκόμενους.

Τώρα τελευταία όμως φαίνεται σαν να έχει χαθεί κάθε ίχνος τακτ –λες και όλοι έχουν βρει μία άνεση άνευ προηγουμένου – και οι ερωτήσεις που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση πληθαίνουν. Από τις κλισέ ευχές «άντε και φέτος διπλή» μέχρι το δήθεν ενδιαφέρον για τα οικονομικά σου, η εισβολή που νιώθεις στην προσωπική σου ζωή είναι άκρως εκνευριστική. Ήρθε η ώρα όμως να αμυνθείς!

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Γίνε ειλικρινής

«Πώς και είσαι ακόμα μόνη σου; Πότε σκοπεύετε να παντρευτείτε; Παιδάκι δεν θα κάνετε;» είναι μόνο μερικές από τις διαχρονικές ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική σου ζωή. Η πρώτη σκέψη είναι να χαμογελάσεις κοκκινίζοντας, η δεύτερη να μπεις στη διαδικασία να απολογηθείς και η τρίτη να απαντήσεις με ειλικρίνεια. «Δεν έχω σκοπό να παντρευτώ γιατί δεν πιστεύω στον θεσμό του γάμου». «Είμαι μόνη μου γιατί δεν έχω βρει ακόμα κάποιον που να αξίζει να είμαι μαζί του». «Είναι δικό μας θέμα το πότε θα κάνουμε παιδιά». Ας δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην καταπίεση!

Απάντησε με ερώτηση

Απόφυγε να δώσεις απάντηση, αντιστρέφοντας την ερώτηση. Το πιθανότερο είναι ότι ο συνομιλητής σου θα καταλάβει ότι δεν θέλεις να απαντήσεις και θα το σεβαστεί. Αν όχι, είσαι μόνη σου εκεί έξω.

Προσπάθησε να μην βρεθείς μόνη σου

Αν ξέρεις ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι, τότε δεν έχεις παρά να τους αποφύγεις. Μείνε μακριά από την περίεργη θεία/φίλη/ξαδέρφη, προσπαθώντας να βρίσκεσαι σε μεγαλύτερες παρέες, αφού μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα δίχτυ ασφαλείας.

Έχε το θάρρος της γνώμης σου

Αν σε ενοχλεί η κριτική που σου ασκούν για τον τρόπο που ζεις, προστάτευσε τον εαυτό σου. Δεν είσαι παιδάκι που το μαλώνει η δασκάλα στο σχολείο, αλλά ενήλικας που είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σχολιάσουν την ακριβή σου τσάντα ή το καινούριο σου κινητό, απάντησε κατάλληλα.

Αντιμετώπισέ το με χιούμορ

Κάθε φορά που ακούω την ατάκα «Και του χρόνου διπλή» δίνω και μία διαφορετική αστεία απάντηση. Το γεγονός ότι ο περίγυρος θέλει σώνει και ντε να με δει να ανεβαίνω τα σκαλιά της εκκλησίας, δεν θα γίνει δικό μου πρόβλημα. Μπορεί όμως να γίνει μία καλή αφορμή για να τους τρολάρω. Δοκίμασέ το, έχει πλάκα!