Δέκα βήματα για μία πιο ευτυχισμένη ζωή

Μερικές φορές ο δρόμος είναι πολύ πιο βατός από όσο νομίζεις.
Δέκα βήματα για μία πιο ευτυχισμένη ζωή



Η ευτυχία δεν είναι κάτι που το βρίσκεις όποτε το ζητήσεις, αλλά μία κατάσταση για την οποία θα πρέπει να προσπαθήσεις. Αυτό σημαίνει να είσαι διατεθειμένη για αλλαγές τόσο απέναντι στον εαυτό σου όσο και στους άλλους.

Η αποδοχή, η προσφορά, η θετική στάση είναι μόνο μερικά από όσα θα πρέπει να δουλέψεις μέσα σου προκειμένου να αλλάξεις τη ζωή σου και κατ’ επέκταση να γίνεις πιο ευτυχισμένη. Μερικές φορές ο δρόμος είναι πολύ πιο βατός από όσο νομίζεις.

Προσφορά στους συνανθρώπους σου

Η βοήθεια προς τους γύρω σου έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να γίνεις ευτυχισμένη.  Μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005 στο International Journal of Behavioral Medicine έδειξε ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά και τα συναισθήματα συνδέονται με ευεξία, μακροζωία και καλύτερη υγεία. 

Κοινωνικοποίηση

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές επαφές είναι σημαντικές, όχι μόνο για την ψυχολογία αλλά και για την υγεία μας. Η κοινωνικοποίηση έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα στρες, καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και πνευματικής εξασθένησης αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι καλές σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια και τον σύντροφό σου σε κάνουν πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη και συντελούν στη μακροζωία.

Φροντίδα του σώματος

Η σωματική άσκηση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι πολύ απλό, όπως το να κλείσεις το κινητό σου και να βγεις μία βόλτα στο πάρκο. Η άσκηση τονώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση, ενώ βελτιώνει τον ύπνο και την υγεία σου γενικότερα.

Ερευνητές από το Karolinska Institute στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι η άσκηση αποτοξινώνει το σώμα από τα βλαβερά χημικά που ευνοούν την κατάθλιψη. Η έρευνά τους δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες αρχίζουν να δρουν όπως το συκώτι ή τα νεφρά και παράγουν ένα ένζυμο που καθαρίζει τα μόρια που έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Γνώση και συναίσθηση

Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν συνδέσει τη γνώση και τη συναίσθηση με μία σειρά θετικών αποτελεσμάτων, από πιο ποιοτικές σχέσεις μέχρι μεγαλύτερη απόδοση στη δουλειά. Με το να έχεις επίγνωση του τι υπάρχει γύρω σου (αυτό που βλέπεις, ακούς, αισθάνεσαι, γεύεσαι) και τι αισθάνεσαι, αποκτάς έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο σκέψης και εκτιμάς όλα όσα βιώνεις.

Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων τονώνει την αυτοπεποίθησή μας, την αίσθηση της αξίας και μας κρατάει σε εγρήγορση. Η εκμάθηση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεκινά και να τελειώνει στο σχολείο αφού το μυαλό μας είναι όπως οι μύες και χρειάζεται συχνή εξάσκηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να ξεκινήσεις PHD, αφού κάτι απλό, όπως να γίνεις μέλος μίας χορωδίας, να μάθεις μία ξένη γλώσσα ή ένα νέο χόμπι, μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Μελλοντικοί στόχοι και κατευθύνσεις

Θα πρέπει όλοι να έχουμε στόχους που μας παρακινούν στη ζωή μας – εφικτές αποστολές που θα μας δίνουν την πρόκληση και τη συγκίνηση που χρειαζόμαστε χωρίς να μας κουράζουν ή να μας αγχώνουν. Θέτοντας στόχους μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα και τις ιδέες μας και αυτό είναι κάτι που μας κάνει ευτυχισμένους.

Αντοχή

Όλοι αντιμετωπίζουμε τραγωδίες στη ζωή μας αλλά το θέμα είναι πως τις διαχειριζόμαστε. Είναι σημαντικό για την ευτυχία μας να έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να τις ξεπερνάμε. Φυσικά αυτό εξαρτάται από την κατάσταση που βιώνει ο καθένας μας και πάντα τα λόγια είναι πιο εύκολα από τις πράξεις. Η εξάσκησή μας όμως στην αντοχή είναι αυτή που στο τέλος θα μας βοηθήσει από το να μην διαλυθούμε.

Θετική στάση

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι συναισθήματα όπως χαρά, ευγνωμοσύνη και  ικανοποίηση αλλάζουν τον τρόπο σκέψης και δράσης, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους γύρω μας. Και αυτές οι νέες εμπειρίες που προκύπτουν από τα θετικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες αλλαγές στη ζωή μας.

Αποδοχή του εαυτού σου

Η αυτοεκτίμηση ή αυτο-αποδοχή είναι ένας κρίσιμος ψυχολογικός παράγοντας που βοηθά να προσδιοριστεί το πόσο ευτυχής αισθανόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου, να συμφιλιωθείς με το παρελθόν και να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, έχοντας επίγνωση των ορίων σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσεις τυχόν λάθη ή αδυναμίες, αλλά μάλλον να προχωρήσεις μαζί τους.

Νόημα στη ζωή

Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι έχοντας μία σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο από εμάς – μία πνευματική πλευρά στη ζωή σου, να είσαι γονιός ή να έχεις μία δουλειά που κάνει τη διαφορά – σε κάνει πιο υγιή και ευτυχισμένη. Όταν έχεις ένα νόημα στη ζωή σου, αυτόματα παλεύεις για αυτό και βιώνεις την ευτυχία.