Νιώθεις πόνο στο σεξ; Πού οφείλεται και τι να προσέξεις;

Όταν ο πόνος στο σεξ γίνεται δυσάρεστος, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή...
Νιώθεις πόνο στο σεξ; Πού οφείλεται και τι να προσέξεις;



Όσο ο πόνος στο σεξ είναι ευχάριστος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν όμως γίνεται ενοχλητικός, όταν σε κάνει να τον σκέφτεσαι την ώρα της ερωτικής πράξης, εμποδίζοντάς σε να απολαύσεις την ερωτική συνεύρεση με τον σύντροφό σου, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Το 30% των γυναικών που νιώθουν έντονο πόνο κατά τη διάρκεις του σεξ, δεν το αναφέρουν στο γυναικολόγο τους. Είτε πονάς εσωτερικά του κόλπου, είτε εξωτερικά στο αιδοίο σου, αυτά είναι όσα πρέπει να προσέξεις και ο τρόπος που πρέπει να διαχειριστείς τον κάθε πόνο ξεχωριστά.

#1 Το Πρόβλημα: Νιώθεις κάψιμο, φαγούρα και έχεις παρατηρήσει στο εσώρουχό σου λευκά, πηχτά υγρά, που μοιάζουν με κομματάκια τυριού.

Που μπορεί να οφείλεται: Το πιο πιθανό είναι να έχεις πάθει κάποια μόλυνση ή να έχεις κολλήσει κάποιο αφροδισιακό νόσημα, κάτι που συμβαίνει σε 1/3 γυναίκες  εκεί έξω, μία φορά τουλάχιστον στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια του σεξ, νιώθεις έντονη ενόχληση και είναι πολύ πιθανό να κολλήσεις κάποιο μικρόβιο και τον σύντροφό σου. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία συνήθως προκαλεί δυσάρεστη οσμή στα υγρά του κόλπου, αλλά μπορεί να μην έχει και κανένα άλλο σύμπτωμα που να την κάνει φανερή.  Υπάρχει όμως και περίπτωση να έχεις μολυνθεί με κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα, ή μικρόβιο, κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως είναι τα χλαμύδια και η βλενόρροια.

Τι να κάνεις: Να επισκεφθείς άμεσα το γυναικολόγο σου. Είναι απαραίτητο να κάνεις μια εξέταση για να αντιμετωπίσεις τη μυκητιασική λοίμωξη. Ο γιατρός σου θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία ή το ανάλογο αντιβιοτικό, αν ο πόνος αυτός οφείλεται τελικά σε κολπίτιδα ή σε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

#2 Το Πρόβλημα: Νιώθεις πόνο κατά τη διάρκεα της διείσδυσης, ο οποίος φτάνει μέχρι την κοιλιά και τη λεκάνη.

Πού μπορεί να οφείλεται: Η νόσος είναι γνωστή ως Pelvic Inflammatory Disease (PID) ή αλλιώς  Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου και πρόκειται για μια μόλυνση στα όργανα αναπαραγωγής. Άλλα πιθανά συμπτώματα μπορεί να είναι: συχνή αιμορραγία, πυρετός, ή πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης. Αυτή η λοίμωξη είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί και μετά τη γέννα.

Τι να κάνεις: Επισκέψου το γιατρό σου για να σου κάνει τη σωστή διάγνωση. Το πιο πιθανό είναι να σου χορηγήσει αντιβιοτικά. Καλό θα ήταν να επισκεφθεί έναν γιατρό και να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο και ο σύντροφός σου.

#3 Το Πρόβλημα: Νιώθεις έντονο πόνο σε συγκεκριμένες στάσεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και στα προκαταρκτικά.

Πού μπορεί να οφείλεται: Πιθανότατα σε κάποιον ερεθισμό στον κόλπο που προήλθε από έντονη επαφή του μορίου του. Μπορεί να συμβεί πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του σεξ, ειδικά όταν ο ρυθμός είναι γρήγορος και η πίεση που ασκείται, μεγάλη.

Τι να κάνεις: Δε χρειάζεται να επισκεφθείς το γιατρό σου γιατί δεν οφείλεται σε κάποια πάθηση, αλλά δεν σε αφήνει να ευχαριστήθείς το σεξ. Αν έχεις ανακαλύψει ποιες είναι οι στάσεις που σε ενοχλούν, καλό θα ήταν να τις αποφεύγεις.

#4 Το Πρόβλημα: Κατά τη διάρκεια της διείσδυσης νιώθεις ότι τα τοιχώματα του κόλπου σου μοιάζουν με γυαλόχαρτο.

Πού μπορεί να οφείλεται: Η ξηρότητα του κόλπου συνδέεται συνήθως με την εμμηνόπαυση, αλλά και οι μικρότερες γυναίκες μπορεί να νιώθουν τον κόλπο τους ξηρό, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πόνο και ενόχληση κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ξηρότητα στον κόλπο. Αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια, όπως αν δεν νιώθεις έλξη για τον σύντροφό σου, αν η διάθεσή σου είναι γενικότερα πεσμένη, ή αν διανύεις μια περίοδο έντονου άγχους και πίεσης.

Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε λιπαντικό για να κάνεις πιο εύκολη κι ευχάριστη τη σεξουαλική σου ζωή. Αν νιώθεις και πάλι ενόχληση, καλό είναι να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου, για να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

#5 Το Πρόβλημα: Νιώθεις έντονο πόνο, σαν κόψιμο, εξωτερικά του κόλπου.

Πού μπορεί να οφείλεται: Παρατήρησε προσεκτικά τα γεννητικά σου όργανα μπροστά σε έναν καθρέφτη, γιατί το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε κάποιον ερεθισμό εξωτερικά του κόλπου. Η τριβή κατά τη διάρκεια του σεξ, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να φροντίζεις σωστά την ευαίσθητη περιοχή σου, να τη διατηρείς πάντοτε καθαρή κι ενυδατωμένη, όπως ακριβώς κάνεις και με όλα τα υπόλοιπα μέρη του κορμιού σου. Αν ο ερεθισμός επιμένει και δεν υποχωρεί, επισκέψου το γυναικολόγο σου, ή έναν δερματολόγο.

Η καλύτερη και πιο safe λύση για να είσαι πάντοτε υγιής, είναι να απευθύνεσαι στο γυναικολόγο σου, κάθε φορά που νιώθεις κάτι παράξενο. Εσύ και το σώμα σου αξίζετε τη σωστή προσοχή και φροντίδα.

Διάβασε εδώ τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις ποτέ!