Χαλαρώστε με "ηρεμιστικά" από την φύση!

Δεν φαντάζεσαι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στη μείωση του στρες!
Χαλαρώστε με "ηρεμιστικά" από την φύση!



Λίγο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω των καθημερινών προβλημάτων, λίγο οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις σου δημιουργούν άγχος και συνάμα ένα αίσθημα ανασφάλειας. Με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να μπει σε μία κατάσταση υπερδιέγερσης από την οποία δεν μπορείς να απαλλαγείς εύκολα στο τέλος της ημέρας.

Όμως μην ανησυχείς καθόλου γιατί υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν σαν “ηρεμιστικά” και να σε βοηθήσουν να αποβάλλεις όλη αυτή την ένταση της ημέρας. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εφοδιάσεις το συρτάρι  του γραφείου σου με αυτές τις “μαγικές” τροφές.

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ είναι καλές πηγές σε βιταμίνη C, η οποία είναι ολοφάνερο ότι βοηθάει στη μείωση του στρες. Επίσης, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πως η βιταμίνη C, επειδή συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να "κρύβονται" οι επιπτώσεις του στρες στο πρόσωπό σας. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας, η οποία από μόνη της μπορεί να σε “τσιτώσει” ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και μαγνησίου δηλαδή ουσιών που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής  που συνδέεται με την καλή διάθεση και την ευφορία. Μην το παρακάνεις όμως και παρασυρθείς από τον μικρό όγκος τους, διότι δεν στερούνται θερμίδων!

Μπανάνα

Έχε μαζί σου πάντα μια μπανάνα! Φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, η μπανάνα περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης. Η τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης, δηλαδή της “χαράς”.

Χαμομήλι

Σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” είναι καλό να πιείς ένα χαμομήλι και να αποφύγεις διακαώς ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές  γιατί θα σε κάνουν ακόμη πιο νευρική. Φακελάκια χαμομηλιού στο συρτάρι, για μία άμεση ηρεμιστική και καταπραϋντική “ένεση” στον οργανισμό σου!

Φασκόμηλο

Οι βοτανολόγοι αναγνωρίζουν στο βότανο αυτό σωρεία θεραπευτικών ιδιοτήτων, μια από τις οποίες είναι ότι μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος και κατευνάζει τον εγκέφαλο. Το έγχυμα του χρησιμοποιείται κατά των νευρικών διαταραχών, του τρεμουλιάσματος και των καταθλιπτικών καταστάσεων. Επιπρόσθετα, έτσι για την περαιτέρω γνώση σου, οι Άραβες, οι οποίοι θεωρούσαν το φασκόμηλο γιατρικό για κάθε είδους ασθένεια ,συνήθιζαν να λένε «Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει όταν στον κήπο του έχει φασκόμηλο;». Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν εκτιμήσει την ευεργετική του δράση ενώ οι Κινέζοι αντάλλασσαν στα λιμάνια δύο κιβώτια από το τσάι τους με ένα κιβώτιο φασκομηλιάς.  

Μελισσόχορτο

Αυτό το βότανο, που ανήκει στην οικογένεια του δυόσμου, είναι ευεργετικό στις νευρικές ανωμαλίες. Θεωρείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια βάλσαμο για προβλήματα άγχους, μειωμένης μνήμης και μελαγχολίας. Άλλωστε, επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003 απέδειξε ότι το μελισσόχορτο είναι πολύ δραστικό κατά του πανικού και ότι βοηθά την ήρεμη σκέψη σε κρίσιμες στιγμές. Αυξάνει τη δράση του σε συνδυασμό με το λεμόνι ενώ δρα και κατά της αϋπνίας όταν συνδυαστεί με ζυθοβότανο και βαλεριάνα. Ως χαλαρωτικά του νευρικού συστήματος χρησιμοποιούνται το τσάι του στο μπάνιο και τα αιθέρια έλαια του.