Τα ανθυγιεινά λάθη των 20, που δε θα κάναμε με το μυαλό των 30

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.
Τα ανθυγιεινά λάθη των 20, που δε θα κάναμε με το μυαλό των 30



Τα λένε χρόνια οι μανούλες μας αλλά εμείς τις αγνοούμε επιδεικτικά. Και ιδού τα αποτελέσματα. Αν γύριζε ο χρόνος πίσω θα κάναμε πάλι τα ίδια; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Φτιάξαμε μια λίστα με τις ανθυγιεινές συνήθειες των είκοσι, που θα αλλάζαμε αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω.

Αντιηλιακό; Τι να το κάνω;

Αυτό είναι νούμερο ένα στη λίστα, γιατί βλέπουμε κάθε μέρα τα αποτελέσματα του στο πρόσωπό μας. Πανάδες, ελιές και μια ελαφριά γήρανση, που θα μπορούσαμε εύκολα να είχαμε αποφύγει με λίγο αντιηλιακό. Αλλά ποιος άκουγε τότε τους δερματολόγους που φώναζαν στα κανάλια, αντιηλιακό χεμώνα – καλοκαίρι στην Ελλάδα;

Τσιγάρο

Ναι φυσικά και είναι μεγάλη απόλαυση με τον πρωινό καφέ, μετά το μεσημεριανό, το βράδυ με το ποτό, μετά το σεξ, με το κουτσομπολιό στο τηλέφωνο. Μπορώ να σου βρω άλλες δέκα περιπτώσεις «απολαυστικού τσιγάρου» και παράλληλα άλλες είκοσι γιατί θα έπρεπε να μην το είχαμε βάλει ποτέ στο στόμα μας. Πνεύμονες, καρδιά, δέρμα. Τρεις λέξεις που ισοδυναμούν με εκατό.

Ύπνος

Κοιμόμασταν στις 03:00, ξυπνούσαμε στις 09:00 και νιώθαμε τέλεια. Ξεκούραστες. Σημειώσατε λάθος. Μέγα λάθος. Οι ώρες που ο οργανισμός πραγματικά ξεκουράζεται και αναδομείται, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τετράωρο 23:00- 03:00.

Τι φασολάκια; Σουβλάκι!

Αυτό που νομίζουμε ότι τρεφόμαστε, επειδή καλύπτουμε την πείνα μας με junk food, τώρα το συνειδητοποιώ και αγριεύομαι λίγο. Το τι σκουπίδι έχουμε καταναλώσει τα προηγούμενα χρόνια που τώρα έχει γίνει κυτταρίτιδα, τοπικό λίπος ή ακόμα χειρότερα χοληστερίνη, δε λέγεται. Σκέψου στα είκοσί σου να είχες συμπεριλάβει στη διατροφή σου, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια. 

Για σένα τώρα νοιάσου, νοιάσου και γυμνάσου 

Μόνο το τραγούδι θυμάσαι ε; Από βάρη, τρέξιμο, pilates, aerobic έστω; Τίποτα, το ξέρω. Ίσως αν είχαμε τη στερνή γνώση ότι το σώμα «χτίζεται» πολύ ευκολότερα στα είκοσι από ότι στα τριάντα, δε θα κοπανιόμασταν σήμερα στα γυμναστήρια.

Ή ίσως και να το κάναμε τώρα που το ξανασκέφτομαι. Στα είκοσι δεν ασχολούμασταν με τις επιπτώσεις όλων των παραπάνω, γιατί χαλούσαν την ανεμελιά. Σήμερα το κάνουμε. Και μας αρέσει. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις αυτό που θες. Ίσως χρειάζεται περισσότερο κόπο, αλλά τίποτα δεν είναι ανέφικτο (σχεδόν τίποτα).