Η λέξη προέρχεται από το τουρκικο ταχίν και στα ελληνικά μεταφράζεται ως σησαμοπολτός. Όπως έυκολα μπορείς να συμπεράνεις, η πρώτη ύλη του ταχινιού δεν είναι άλλη από το γνωστό σουσάμι.
Το ταχίνι θεωρείται πρώτης ποιότητας τροφή, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε διατροφολόγιο. Η θρεπτική αξία του είναι μεγάλη και ειδικά για την περίοδο της νηστείας, που στερούμαστε πολλών τροφών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και... αντίδοτο.
Ο σησαμοπολτός λοιπόν (που είναι και το βασικό συστατικό του επίσης νηστίσιμου χαλβά), είναι πλούσιος στα ακόλουθα:
Βιταμίνες Β1, Β2 και Ε,
ασβέστιο
σίδηρο
κάλιο
ψευδάργυρο
φώσφορο
μαγνήσιο
μαγγάνιο
σελήνιο
χαλκό
Όλα τα παραπάνω βοηθούν στην οστεοπόρωση, στην σωματική και πνευματική ευεξία, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού, μειώνουν τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες και τους πόνους των αρθρώσεων.
Το ταχίνι είναι επίσης πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης και υδατάνθρακα (για να σε γεμίσει ενέργεια) και καλής ποιότητας λίπους (που μειώνει την χοληστερίνη).
Κι αν ακόμα δεν πείστηκες, θα πω δύο μαγικές κουβέντες: Αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό.
Τώρα βάλε το στη λίστα με τα ψώνια από το super market γιατί σου έχουμε και ωραία συνταγή, εδώ.