Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κάνεις καθιστική δουλειά

Μετά από αυτό το βίντεο θα σηκώνεσαι και θα περπατάς κάθε μία ώρα.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κάνεις καθιστική δουλειά



Το σώμα μας αγαπάει να κινείται. Άλλωστε είναι έτσι «κατασκευασμένο». Δεν εννοούμε φυσικά όλη την ώρα. Το να κάθεσαι μετά από τη γυμναστική,  είτε όταν απολαμβάνεις το φαγητό σου ή όταν χαλαρώνεις στον καναπέ σου, είναι επιτρεπτό και απαραίτητο. Το να κάθεσαι όμως για οκτώ συνεχόμενες ώρες μόνο βλαβερό μπορεί να είναι για τον οργανισμό σου.

Στο σώμα μας υπάρχουν περισσότερες από 360 αρθρώσεις και 700 μύες, που συνδυαστικά βοηθούν το σώμα μας να στέκεται όρθιο ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας. Το δε αίμα μας, εξαρτάται πλήρως από την κίνησή μας, προκειμένου να κυκλοφορεί σωστά. Με την κίνηση λειτουργούν επίσης σωστά τα νεύρα , ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται και ελαστικότητα του δέρματος.

Όταν όμως η ζωή που κάνουμε είναι καθιστική τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί σωστά. Οι πολλές ώρες σε μία καρέκλα, αλλοιώνουν την στάση σου και η σπονδυλική σου στήλη κάνει τη γνωστή «καμπούρα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από τους πόνους σε αυχένα και μέση, να μην πηγαίνει αρκετό οξυγόνο στους πνεύμονες. Κι αν δεν λαμβάνουμε αρκετό οξυγόνο, δεν λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος.    

Άλλο ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι η ελλιπής παραγωγή ενός ενζύμου που βοηθάει στην καύση του λίπους. Άρα όσο περισσότερο κάθεσαι, τόσο λιγότερο καις. Αλλά έρευνες έχουν δείξει ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί, με την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων, καρκίνων και διαβήτη ενώ περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 5.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω ασθενειών που προκύπτουν από την καθιστική ζωή.

Γι’ αυτό θυμήσου να σηκώνεσαι κάθε μισή ωρίτσα και να περπατάς, να κάνεις διατάσεις, να βρεις λίγο χρόνο πριν ή μετά τη δουλειά σου να αθλείσαι. Ετοιμάσου να αλλάξεις «στάση ζωής».  

 Δες εδώ τη νέα πλατφόρμα εκγύμνασης χωρίς να χρειστεί να τρέχεις σε γυμναστήρια.