Αν οι δίαιτες λειτουργούσαν θα ήμασταν ήδη όλοι αδύνατοι. Γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα; Οι δίαιτες μπορεί να φαίνονται ακίνδυνες, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούν παράπλευρες βλάβες.
Η νευροεπιστήμονας Sandra Aamodt έχει την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα «Γιατί οι δίαιτες δεν λειτουργούν;». Στη μίνι διάλεξη της στο TED υποστηρίζει ότι οι δίαιτες δεν έχουν μεγάλη αξιοπιστία, μιας και τις περισσότερες φορές οι ίδιες είναι το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, η Aamodt εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι «Ο εγκέφαλός σας έχει δική του αντίληψη για το πόσο πρέπει να ζυγίζετε, ασχέτως τι πιστεύετε εσείς συνειδητά. Έτσι, λειτουργεί σαν θερμοστάτης, αντιδρώντας στην απώλεια βάρους με τη χρήση ισχυρών εργαλείων που ωθούν το σώμα να επιστρέψει σε αυτό που θεωρεί φυσιολογικό. Εάν χάσετε πολλά κιλά, ο εγκέφαλός σας αντιδρά σαν να λιμοκτονείτε, κι όπως κι αν ξεκινήσατε, αδύνατοι ή χοντροί, η ανταπόκρισή του είναι ακριβώς η ίδια».
Ενώ, εξηγεί «το χειρότερο είναι πως καταστρέφουν ζωές: Η εμμονή με το βάρος οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές, ειδικά στα νέα παιδιά. Στις ΗΠΑ, το 80% των δεκάχρονων κοριτσιών λένε πως έχουν κάνει δίαιτα. Οι κόρες μας έχουν μάθει να μετρούν την αξία τους σε λάθος κλίμακα».
Η λύση
Η πρόταση της είναι η σύνεση. Δηλαδή, η προσεκτική διατροφή. «Θα πρέπει να μάθουμε να κατανοούμε τα σήματα του σώματός μας ώστε να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν χορταίνουμε, επειδή πολύ βάρος συσσωρεύεται επειδή τρώμε όταν δεν πεινάμε».
Πρακτικά προτείνει «Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να τρώει όσο θέλει, κι έπειτα ψάξτε να βρείτε τι κάνει το σώμα σας να αισθάνεται καλά. Φάτε τακτά γεύματα, χωρίς περισπασμούς. Σκεφτείτε πώς αισθάνεται το σώμα σας όταν αρχίζετε να τρώτε κι όταν σταματάτε, κι αφήστε την πείνα σας ν' αποφασίσει πότε πρέπει να τελειώσετε».
Για περισσότερα fitness tips δες ΕΔΩ!