Πώς να μην ξαναπάρεις το βάρος που έχασες

Δες τι πρέπει να αποφύγεις!
Πώς να μην ξαναπάρεις το βάρος που έχασες



Κοιλίτσα; Ψωμάκια; Παχουλοί γλουτοί; Όλα αυτά σε έκαναν να πάρεις την μεγάλη απόφαση και να αρχίσεις δίαιτα! Την ξεκίνησες, έκανες θυσίες και εν τέλει οι κόποι σου ανταμείφθηκαν και κατάφερες να χάσεις τα πρώτα περιττά κιλά. Τι γίνεται όμως μετά; Πως διατηρείς αυτή την (ιδανική) κατάσταση και δεν ξαναπαίρνεις πίσω τα κιλά που έχασες; 

Μην ανησυχείς είναι κάτι που όλοι σχεδόν το έχουμε πάθει όταν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Άραγε, τι κάνουμε λάθος; Πώς μπορούμε να επανέλθουμε σε κανονικούς διατροφικούς ρυθμούς, χωρίς να ξαναπαχύνουμε;

Το σημαντικότερο αλλά και το δυσκολότερο σε μία δίαιτα είναι η διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Το πιο βασικό είναι να μην επιστρέψεις στις παλιές διατροφικές σου συνήθειες, οι οποίες ήταν και αυτές που σου χάρισαν τα περιττά κιλά. Θέλει το χρόνο του να το συνηθίσεις κάτι τέτοιο αλλά με την πάροδο του χρόνου θα σου γίνει καθημερινή συνήθεια.
 

Ας δούμε κάποια μικρά tips. 

- Ελέγχεις όσο πιο συχνά μπορείς το βάρος σου. Ζυγίζεσαι κάθε τόσο για να ξέρεις αν έμεινες σταθερή, αν πήρες ή ακόμα και αν έχασες κιλά, για να προβείς στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις ή να νιώσεις περήφανη που έμεινες σταθερή!

- Περιόρισε τις τροφές που έχουν ζάχαρη (π.χ. λιπαρά σνακ, όπως τυρόπιτες, μπισκότα, αναψυκτικά με ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, γλυκά). 

- Αν πεινάσεις ανάμεσα στα γεύματα επίλεξε φρούτα, γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς και όχι γλυκά, που θα σου προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη πείνα.

- Να τρως λίγο και να κάνεις τακτικά γεύματα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις τον κίνδυνο να φας διπλάσια ποσότητα από την κανονική ή να κάνεις στροφή σε ανθυγιεινά σνακ, όπως σάντουιτς, πατατάκια και σοκολάτες. 

- Σταμάτα το γεύμα σου πριν σκάσεις. Το ιδανικό είναι να σταματάς πριν φουσκώσεις. 

- Πίνε πολύ νερό και απόφυγε τα αναψυκτικά.

- Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου. Μην ξεχνάς ότι είναι το σημαντικότερο γεύμα μέσα στην ημέρα. Σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσεις την ημέρα σου δυναμικά. 

- Μην τρως ποτέ μπροστά από την τηλεόραση γιατί αφαιρείσαι και δεν καταλαβαίνεις την ποσότητα που καταναλώνεις, με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο. 

- Σταμάτα το τσιμπολόγημα! Ναι μεν τα σνακ μετριάζουν την πείνα σου όμως αν το παρακάνεις θα καταστρέψεις τη γραμμή σου. Ιδανική επιλογή είναι μια χούφτα ξηροί καρποί ανάλατοι  ή ένας φρεσκοστυμμένος χυμός.  

- Αν σε πιάσει έντονη επιθυμία για γλυκό, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάτι με λίγες θερμίδες, όπως ένα ζελέ, ένα γλυκό του κουταλιού, το γιαούρτι με μέλι ή ένα παστέλι. 

- Βάλε στη διατροφή σου τα λαχανικά. Η κατανάλωση βραστών ή ωμών λαχανικών συμβάλλει στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση του βάρους . Ένας πρακτικός τρόπος για να τα βάλεις στο πρόγραμμα διατροφής σου είναι να τα συνοδεύσεις με κρέας σε φαγητά ή με φρούτα σε σαλάτες.

- Άρχισε γυμναστική! Έτσι θα ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να ξαναπαχύνεις. Αν, όμως βαριέσαι το γυμναστήριο μπορείς να κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα που σε ευχαριστεί (π.χ. περπάτημα, χορό, κολύμπι, yoga,cross fit).

Δες 7 τρόπους για να χάσεις το λίπος από την κοιλιά!