Δίαιτα: Οι 12 χρυσές οδηγίες για να μην πάρεις ούτε ένα γραμμάριο το Πάσχα

Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα. Εάν στερηθείς κάποια από τις αγαπημένες σου λιχουδιές του Πάσχα, τότε θα οδηγηθείς σε υπερφαγικά επεισόδια!



Σοκολατένια αβγά, αρνί, κατσίκι, μαγειρίτσα, κουλουράκια πασχαλινά, τσουρέκια! Όλα καλά και νόστιμα αλλά μήπως η ζυγαριά την επόμενη ημέρα σε αγχώνει; Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα αρκεί όλα να καταναλώνονται με μέτρο. Εάν στερηθείς κάποια από τις αγαπημένες σου λιχουδιές του Πάσχα, τότε θα οδηγηθείς σε υπερφαγικά επεισόδια, κάτι που δεν θα βοηθήσει στη συντήρηση του βάρους σου. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις σωστά χωρίς να στερηθείς τίποτα αυτό το Πάσχα!

1.    Ζυγίσου πριν τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα (Μ. Σάββατο- Δευτέρα του Πάσχα)! Η σωστή ζύγιση είναι η πρωινή μετά από τουαλέτα και χωρίς ρούχα. 

2.    Το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου, εάν επιλέξεις να φας μαγειρίτσα, πρόσεξε την ποσότητα και συνόδεψε την με 1 φέτα ψωμί αλλά και σαλάτα.

3.    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνεις νηστική όλη μέρα, ώστε να φας στο γιορτινό τραπέζι. Συνήθως αυτό οδηγεί σε μεγάλη κατανάλωση φαγητού και το τελευταίο που μπορείς να πετύχεις είναι να μην πάρεις βάρος. Θα πρέπει να έχουμε συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα κι αυτό γιατί όταν τρώμε μετά από πολλές ώρες τα επίπεδα γλυκόζης ανεβαίνουν απότομα με αποτέλεσμα την αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης όπου αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους.

4.    Επίλεξε υγιεινά! Μπορείς να φας το αρνί χωρίς την πέτσα ή κάποιο χοιρινό σουβλάκι. Η σαλάτα θα είναι υποχρεωτική στο μυαλό σου διότι προκαλεί κορεσμό άρα σε χορταίνει. Έτσι δεν θα ‘’ τσιμπήσεις’’ κάτι παραπάνω. Απόφυγε τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα. Μην ξεχνάς να φας υδατάνθρακα όπως λίγες πατάτες φούρνου ή ψωμί. Είναι λάθος να αποκλείσεις τους υδατάνθρακες από το κυρίως γεύμα σου!

5.    Προσοχή στην ποσότητα των αβγών. Μην ξεχνάς ότι όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, τσούγκρισε για το Χριστός Ανέστη, αλλά αν έχεις φάει ήδη μέχρι και 2 αβγά από προηγούμενο διαγωνισμό τσουγκρίσματος με τα ξαδέρφια σου, τότε καλύτερα να το καταναλώσεις την επόμενη ημέρα. Στο ψυγείο μπορούν να συντηρηθούν άλλωστε.

6.    Να τρως αργά. Πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά για να καταλάβεις ότι έχεις χορτάσει. Έτσι θα αποφύγεις και την δυσπεψία γιατί θα μασάς την τροφή σου καλύτερα ( ειδικότερα αν νήστεψες).

7.    Μικρές μερίδες. Όσα πιο πολλά βλέπεις στο τραπέζι τόσα περισσότερα θέλεις να βάλεις στο πιάτο σου. Δεν λέω, πρέπει να δοκιμάσεις από όλα, απλά μπορείς να βάλεις σε μικρότερη ποσότητα.

8.    Απόφυγε την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών. Σαν πιο light επιλογή μπορείς να επιλέξεις 1 μπύρα ή 1 ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί αλλιώς 1 αναψυκτικό light.

9.    Πιες πολύ νερό. Τα αλμυρά τρόφιμα που θα καταναλώσεις θα σου προκαλέσουν κατακράτηση. Για να την μειώσεις να πίνεις πολλά υγρά όπως νερό , τσάι βουνού, φασκόμηλο, χαμομήλι, χυμούς, κρόκο Κοζάνης, τίλιο κλπ.

10.    Και για επιδόρπιο; Μπορείς να φας λίγο απ’ όλα για δοκιμή, αν τα θέλεις όλα, αλλά σε μικρή ποσότητα περίπου μία κουταλιά από το καθένα. Επίλεξε 2 φέτες τσουρέκι με γάλα για το πρωινό της Ανάστασης ή λίγο σοκολατένιο αβγό μετά από το γεύμα. Επίσης για δεκατιανό μπορείς να έχεις φρούτα ή φρέσκο χυμό με 1-2 πασχαλινά κουλουράκια.

11.    Περπάτησε. Είναι γιορτινές ημέρες και ανοιξιάτικες. Αυτό θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου και να κάψεις περιττές θερμίδες.

12.    Προετοιμάσου ψυχολογικά. Έρευνες δείχνουν ότι η ψυχολογική μας κατάσταση παίζει μεγάλο ρόλο και στο βάρος μας. Πρέπει να νιώθουμε καλά, να μην έχουμε άγχος και να μην καταπιεζόμαστε να φάμε. Οι μέρες αυτές είναι μέρες χαράς και γιορτής. Δεν πρέπει να σου γίνει εμμονή να κρατήσεις το βάρος σου. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε υπερφαγίες που ίσως αργότερα να μετανιώσεις. Όταν τρως με μέτρο τίποτα δεν μπορεί να σε παχύνει!

Καλή Ανάσταση!

Από τη διαιτολόγο - διατροφολόγο μας Βάσω Βαγιώτα  (vaso_vag@hotmail.com)

Δες πως θα καταλάβεις ότι η δίαιτα σου δεν λειτουργεί!