Δίαιτα: 4 λόγοι για να τρως δημητριακά ολικής αλέσεως στη δίαιτά σου

Ήξερες πως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες καιμειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους;
Δίαιτα: 4 λόγοι για να τρως δημητριακά ολικής αλέσεως στη δίαιτά σουΟι άνθρωποι που τρώνε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα και λιγότερο πιθανό να βάλουν βάρος. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο  φύτρο σιταριού, καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο για "μεγάλη αύξηση σωματικού βάρους" με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τις γυναίκες που προτίμησαν να καταναλώνουν λευκό ψωμί  και ντόνατς. Σε διάστημα μεγαλύτερο των 12 ετών, μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που επέλεγαν μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες έβαλαν 3,35 κιλά λιγότερο από εκείνους που κατανάλωναν επεξεργασμένα προϊόντα.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνουν την κατανομή λίπους στο σώμα

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως;Ταυτόχρονα, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος - αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ευγενικά «κεντρική παχυσαρκία» - το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως σε χορταίνουν!

Ένας τρόπος με τον οποίο τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας είναι με το να σας κάνουν να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι συγκριτικά με τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως το άσπρο ψωμί. Συγκεκριμένα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και έτσι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψετε, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγαλύτερο αποτέλεσμα κορεσμού.  Αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει  στον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνετε.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ανθεκτικό άμυλο

Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι ευεργετικοί για σας. Το κόλπο είναι να βρείτε το σωστό είδος των υδατανθράκων, όπως είναι το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Πρόκειται για έναν υδατάνθρακα που λειτουργεί περισσότερο σαν φυτική ίνα. Επειδή είναι άπεπτο, κινείται αργά μέσα στο πεπτικό σύστημα καίγοντας περισσότερο λίπος, πυροδοτώντας τις ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, διατηρώντας σε καλή κατάσταση λειτουργίας την ινσουλίνη σας και κρατώντας το σάκχαρο και τα επίπεδα χοληστερόλης  στο αίμα χαμηλά.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Οι συγκεκριμένες βιταμίνες (Β1,Β2,Β3,β5,Β6,Β9,Β12) βοηθούν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών,  αλλά και των πρωτεϊνών με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. 

Και επειδή δεν είναι όλα τα δημητριακά Ολικής Άλεσης, να είστε προσεκτικοί και να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων. 

Με την συνεργασία της  Τίνας Καραϊσκου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc, Μέλος  Επιστημονική Ομάδας  ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr.