Από μικρή, μου άρεσαν οι ερωτήσεις. Ευτυχώς, έχω διαλέξει ένα επάγγελμα που μου επιτρέπει να εξασκώ καθημερινά τον εαυτό μου στο να κάνει ερωτήσεις μια και το Coaching βασίζεται στη διαλεκτική μέθοδο του Σωκράτη.
Από τη δρ. Νάνσυ Μαλλέρου
Οι ερωτήσεις μάς οδηγούν στη ανακάλυψη των βαθύτερων φόβων και πεποιθήσεών μας, ξεκλειδώνουν εσωτερικές μας δυνάμεις και μας αποκαλύπτουν επιλογές που πριν δεν βλέπαμε. Προφανώς, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να συμβεί με το να αναμασάμε ερωτήματα στα οποία δεν έχουμε απάντηση και τα οποία μας μπλοκάρουν, όπως: «Γιατί να τύχει αυτό σε μένα; Γιατί τώρα;» κ.λπ.
Σε κάθε σεμινάριο που συζητάω αυτό το θέμα, κάποιος ακροατής μου κάνει την προφανή ερώτηση: «Και ποιες δηλαδή είναι οι σωστές ερωτήσεις;».
Η απάντηση είναι μέσα σου και ένας καλός coach θα σε βοηθήσει να την εκμαιεύσεις! Αν με ρωτήσεις; «Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;» θα σου απαντήσω με άλλες ερωτήσεις: «Πώς το κάνεις συνήθως;», «Πώς ησύχασες τον πόνο, τον θυμό, την ανησυχία ή την απογοήτευσή σου την προηγούμενη φορά που ήρθες αντιμέτωπη με αυτά;», «Τι λειτουργεί καλύτερα με εσένα;».
Οι σωστές ερωτήσεις είναι σαν μια φυσική άσκηση για τους νευρώνες μας, δηλαδή για τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Η προσπάθεια να βρούμε την απάντηση προκαλεί το τέντωμα των δενδριτών (νευρικές απολήξεις των νευρώνων που όταν έρθουν σε επαφή με άλλους βοηθούν στην αλληλουχία και την καθαρότητα της σκέψης). Κάθε καινούργια συνειδητοποίηση, κάθε «αναλαμπή» είναι στην πραγματικότητα μια καινούργια σύναψη, ένα καινούργιο νευρολογικό μονοπάτι που σε οδηγεί στη λύση.
Μια καλή στρατηγική είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου κάτι και μετά να πας για τρέξιμο ή για κολύμπι, να κάνεις ένα παζλ ή λίγη κηπουρική, να πλύνεις τον σκύλο σου, να ζωγραφίσεις… Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να απασχολήσεις το σώμα σου και να αφήσεις το υποσυνείδητό σου να κάνει τη δουλειά. Ο εγκέφαλός μας είναι μια μηχανή που προκαλεί δέος. Έχει υπολογιστεί ότι οι, περίπου, δύο εκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου μας είναι ικανοί να κάνουν 2.000 - 200.000 επαφές, δηλαδή συνάψεις, το δευτερόλεπτο! Και οι περισσότερες από αυτές γίνονται ασυνείδητα.
Θεωρητικά, είναι αδύνατο για τον εγκέφαλό μας να συλλάβει μια ερώτηση για την οποία δεν έχει απάντηση, δεδομένου ότι και η μεν και η δε προέρχονται από το ίδιο μέρος και την ίδια διεργασία.
Το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να ρωτήσει τη σωστή ερώτηση, να μπει ή να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ή τις κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοήσουν την εγκεφαλική λειτουργία και να δώσει στον εαυτό του χρόνο με υπομονή και πίστη.
Κατάλληλες είναι συνήθως οι ανοιχτές ερωτήσεις (δηλαδή αυτές που απαντιούνται περιφραστικά και όχι με ένα «Ναι» ή με ένα «Όχι»), που οδηγούν σε εξελικτική σκέψη κι όχι σε αδιέξοδα. Το κατάλληλο περιβάλλον είναι αυτό στο οποίο ο συνειδητός νους είναι απασχολημένος με κάτι που όμως απαιτεί λίγη προσπάθεια, έτσι ώστε ο ασυνείδητος νους να δουλέψει δημιουργικά.
Το μυαλό μας είναι απολύτως σε θέση να μας δώσει τις απαντήσεις που ψάχνουμε, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των προσωπικών μας δυνατοτήτων (υπαρκτές και εν δυνάμει!).
Όταν ξέρεις ότι το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις, δεν είναι εντελώς τρελό να μην το κάνεις και να αφήνεις τον εαυτό σου σε σκοτεινά αδιέξοδα;
Κατάλληλο θεωρώ και ένα εξωτερικό περιβάλλον το οποίο σε γεμίζει, σε υποστηρίζει, θρέφει την ψυχή σου και ενδυναμώνει την πίστη σου σε εσένα.
Αν έχεις έρθει σε κάποιο μου σεμινάριο θα γνωρίζεις ότι μου αρέσει πολύ να δουλεύω με τις λεγόμενες «Θετικές Δηλώσεις». Πρόκειται για θετικές αυθυποβολές στον Ενεστώτα, τις οποίες επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά. Υπάρχουν δύο ειδών θετικές δηλώσεις. Οι «pret-a-porter», δηλαδή αυτές που μπορείς να βρεις έτοιμες σε βιβλία ή ημερολόγια δικά μου, της Louise Hay και άλλων συγγραφέων και οι «χειροποίητες», δηλαδή αυτές που φτιάχνει ο καθένας μόνος του. Από την πείρα μου οι δεύτερες λειτουργούν πολύ καλύτερα.
Όταν επαναλαμβάνεις τις λέξεις κάποιου άλλου, το σύστημά σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο να τις απορροφήσει, να τις αφομοιώσει, να τις εσωτερικεύσει απολύτως και τελικά να κάνει αλλαγές ορμώμενες και καθοδηγούμενες από αυτές.
Ο λόγος είναι ότι οι λέξεις έχουν διαφορετικό νόημα, απόχρωση και ποιότητα για τον καθένα μας, ανάλογα με την ανατροφή μας, τη θρησκεία μας, το κοινωνικό μας περιβάλλον, την ηλικία μας και τόσους άλλους παράγοντες. Έχω μιλήσει συχνά για τον εσωκεντρισμό, τη θετική, φωτισμένη πλευρά του εγωισμού. Φυσικά, ο αληθινός εσωκεντριστής μπορεί αμέσως να εντοπίσει την κατάλληλη λέξη για τη δήλωσή του, αυτή που θα τον ενδυναμώσει και θα τον παρακινήσει.
Οι θετικές δηλώσεις που φτιάχνονται από εμάς για εμάς είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο. Προκύπτουν από την προσωπική μας εμπειρία, από τη δική μας βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και από τους προσωπικούς μας συνειρμούς για κάθε λέξη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μάθει να τις αναζητάμε. Οι ερωτήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσουμε δικές μας θετικές δηλώσεις που θα έχουν τη δύναμη να επιφέρουν σε όλο μας το σύστημα την αλλαγή και το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
Οι ερωτήσεις είναι φτιαγμένες για να απαντιούνται. Όταν απαντιούνται, είναι μια καταπληκτική πηγή σοφίας. Μέσα από ερωτήσεις μπορούμε να ανακαλύψουμε τι μας σταματάει, τι έχει πάψει να λειτουργεί για εμάς, τι μας περιορίζει και μας σπαταλάει ενέργεια. Μέσα από ερωτήσεις μπορούμε να ανακαλύψουμε τα θέλω μας και τις εσωτερικές πήγες μας που θα μας βοηθήσουν να τα πραγματοποιήσουμε.
Mήπως έμεινες single καλοκαιριάτικα; Ε, και τι στενοχωριέσαι; Τέλεια θα περάσεις! Δες εδώ γιατί!