Η σημασία του ελεύθερου χρόνου - Βρες 5 λεπτά να το διαβάσεις

Αν θέλεις πραγματικά να καταπολεμήσεις το στρες βρες ελεύθερο χρόνο για σένα.
Η σημασία του ελεύθερου χρόνου - Βρες 5 λεπτά να το διαβάσεις



Το στρες αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό της διάθεσης και της υγείας σου. Υποφέροντας εδώ και χρόνια από αυχενικό, καταλαβαίνω ότι κάθε φορά που αγχώνομαι παραπάνω από όσο πρέπει, οι μύες μου θα πληρώσουν το τίμημα του άγχους. Τα νεύρα και οι αϋπνίες έρχονται δεύτερα.

Παρόλο που είμαι υπέρμαχος της γυμναστικής και της καλής διατροφής – δύο σημαντικοί παράγοντες για να προστατεύσεις τον οργανισμό σου από το άγχος, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που σου χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ο ελεύθερος χρόνος. Χρόνος που θα τον κάνεις ό,τι θέλεις εσύ.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Ένας φυσιοθεραπευτής μού είχε πει στο παρελθόν ότι σωματοποιώ τα προβλήματά μου. Αυτό σημαίνει δυνατή ψυχή, αλλά πονεμένο σώμα. Η αλήθεια είναι ότι μετά από έναν χωρισμό και υπερβολική δουλειά, πόσο να αντέξει κι αυτό το σώμα! Με μία γρήγορη έρευνα σε φίλους και γνωστούς, συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, απλά στον καθένα βγαίνει διαφορετικά. Αν εγώ ταλαιπωρούμαι με τον αυχένα και τις αϋπνίες, κάποιος άλλος το ρίχνει στο φαγητό ή αποφασίζει να το κόψει, ενώ ένας τρίτος πετάει σπυράκια. Η αλήθεια είναι ότι το άγχος βρίσκει διάφορους τρόπους για να κάνει αισθητή την παρουσία του πάνω μας.

Εδώ στο followme.gr έχουμε καταπιαστεί πολλές φορές με το θέμα του άγχους και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Από τις συμβουλές και τον οδηγό επιβίωσης μέχρι το quick fix των 25 λεπτών, ο διαλογισμός, η yoga, η γυμναστική, η αποσύνδεση από την τεχνολογία και η κοινωνικοποίηση με αγαπημένα πρόσωπα είναι τακτικές που μπορούν να βοηθήσουν. Αυτό όμως που θα σε βοηθήσει πραγματικά είναι ο ελεύθερος χρόνος.

Ενώ η yoga και ο διαλογισμός θεωρούνται ως δύο από τους καλύτερους τρόπους για να ελαφρύνεις την ψυχή και το μυαλό από το βάρος του στρες, ακόμη και το γεγονός ότι πρέπει να τα βάλεις στο πρόγραμμά σου μπορεί να σε αγχώσει περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και το να κανονίσεις από πριν μία έξοδο. Αυτό που σου χρειάζεται πραγματικά είναι ο ελεύθερος χρόνος: Χρόνος αποκλειστικά δικός σου που τον διαχειρίζεσαι όπως πραγματικά θέλεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και να βλέπεις τον τοίχο.

Ο ελεύθερος χρόνος επιτρέπει στο μυαλό και το σώμα να ηρεμήσουν μετά από μία κουραστική ημέρα. Είναι μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που κάνουν ένα διάλειμμα από τα καθήκοντά τους, επιστρέφουν πιο παραγωγικοί και ευδιάθετοι. Ο ελεύθερος χρόνος δεν σημαίνει χρόνος για να στριμώξεις ό,τι δεν σχετίζεται με τη δουλειά, αλλά ποιοτικός χρόνος για να περάσεις καλά, ακόμη κι αν δεν κάνεις απολύτως τίποτα.

Με τους ρυθμούς του σήμερα, ο ελεύθερος χρόνος έχει γίνει πολυτέλεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσπαθήσεις να ξεκλέψεις χρόνο αποκλειστικά για σένα – είτε πρόκειται για ένα δεκάλεπτο διάλειμμα από τη δουλειά είτε για ένα ολόκληρο Σάββατο απόγευμα. Ο ελεύθερος χρόνος προϋποθέτει σωστό προγραμματισμό, επανεξέταση των προτεραιοτήτων και φυσικά να μάθεις πότε πρέπει να λες «όχι», είτε πρόκειται για την οικογένεια και τους φίλους σου είτε για τους συναδέλφους και το αφεντικό σου. Μην ξεχνάς ότι ο εαυτός σου είναι πολύτιμος. 

Πώς θα φαίνεσαι λαμπερή ακόμα και με ελάχιστο ύπνο; Ιδού η αποκάλυψη!