4 απίστευτες αλήθειες για τα συναισθήματά σου που δεν ήξερες

Τι ρόλο παίζουν σε αυτά οι ορμόνες, η διατροφή σου, ακόμα και το Facebook; Εδώ θα πάρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι...



Είμαστε αυτά που νιώθουμε. Γιατί τα συναισθήματα έχουν μεγάλη δύναμη και μας καθορίζουν. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι η ευτυχία είναι μια απόφαση. Αν το μυαλό σου σκέφτεται θετικά, θα είσαι ευτυχισμένη. Αλλά το μυαλό έχει την τάση να χάνεται σε κρυφά μονοπάτια, απόμερα, σκοτεινά. Κάπως έτσι δημιουργούνται τα συναισθήματα που νιώθουμε. Γιατί το μυαλό τελικά, έχει άμεση σχέση με την καρδιά, την υγεία και τη διάθεση.

Τα συναισθήματά μας μοιάζουν με τα χρώματα και αυτά είναι υπεύθυνα για το πώς βλέπουμε τον κόσμο, τους ανθρώπους, αλλά και τον εαυτό μας. Δυστυχώς στις ημέρες μας η κατάθλιψη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτή. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος που βλάπτει τόσο την ψυχή, όσο και την υγεία μας. Υπάρχουν όμως και τόσα άλλα ακόμα που καθορίζουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας, από τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό μέχρι την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε ημερησίως. Πώς μπορείς να πατήσεις πόδι και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου σε έναν κόσμο όπου καραδοκούν τόσοι εχθροί για την υγεία; Μέσα από τις αλήθειες που θα διαβάσεις στη συνέχεια, θα μάθεις πώς να γίνεις πιο ευτυχισμένος άνθρωπος.

Αλήθεια #1 Η θλίψη και η στενοχώρια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Στους περισσότερους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα δεν είναι τόσο η στεναχώρια, όσο η ευερεθιστότητα και ο θυμός. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ενοχλούνται με το παραμικρό, τσακώνονται συχνά με τους συγγενείς και τον περίγυρό τους και ενδεχομένως και η πιο μικρή λεπτομέρεια να είναι για εκείνους λόγος τσακωμού. Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση, η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα. Επιπλέον, όσοι έχουν κατάθλιψη ξεχνούν συχνά, δεν διασκεδάζουν πια με πράγματα και δραστηριότητες που κάποτε τους έκαναν χαρούμενους, βαριούνται ακόμα και να κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους. Επίσης δεν έχουν την ίδια όρεξη για φαγητό και πολλές τροφές τους φαίνεται ότι δεν έχουν γεύση. Γενικότερα νιώθουν ότι όλα λειτουργούν αργά, η σκέψη τους, οι αντιδράσεις τους, ακόμα και οι κινήσεις του σώματός τους είναι κάτι που δεν κάνουν πια ευχάριστα. Ενδεχομένως να έχουν δυσκολία στον ύπνο, διότι σύμφωνα με γιατρούς, όσοι έχουν κατάθλιψη, μπορεί να σηκώνονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς λόγο.

Αλήθεια #2 Η θεραπεία έχει όντως τρομερά αποτελέσματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να εκφράζεις τα εσώψυχα και τις σκέψεις σου δυνατά στον ψυχολόγο σου, είτε μόνη της (η συζήτηση), είτε αν χρειαστεί με τη χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που θα σου συστήσει ο γιατρός σου, βοηθάει σημαντικά να νικήσεις την κατάθλιψη. Η συζήτηση με τον ψυχολόγο είναι πιο αποτελεσματική από τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Η συζήτηση και η επικοινωνία κρατάει το μυαλό σου σε εγρήγορση, σε βοηθάει να αποβάλλεις το πρόβλημα που έχει φωλιάσει μέσα σου, να το μοιραστείς, να ξαλαφρώσεις και να βρεις λύσεις σε αυτό, που μόνη σου δεν μπορούσες να δεις. Και είναι λογικό... Γιατί όταν πάσχεις από κατάθλιψη σου φαίνονται όλα μαύρα, κάθε κατάσταση ένα ασήκωτο φορτίο που σε βουλιάζει όλο και περισσότερο σε μια θάλασσα από προβήματα που θεωρείς αξεπέραστα. Δεν είναι έτσι! Σπάσε τα ταμπού και συμβουλεύσου έναν ψυχολόγο. Ναι, χρειάζεται χρήμα και πρεπει να αφιερώσεις χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο! Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την υγεία σου; Κάποια μέρα θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου που πήρες αυτή την απόφαση και τον βοήθησες να βγει από αυτόν τον βούρκο και να αλλάξει τη ζωή του.

Αλήθεια #3 Η σωστή διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διάθεση και την υγεία σου.

Και φυσικά οι σωστές τροφές μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμιση της κατάθλιψης. Ποιες είναι αυτές; Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν τρομερά  αποτελέσματα, αντίθετα με τις τροφές εκείνες που περιέχουν σάκχαρα, καθώς και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Πριν πας να ψωνίσεις στο σούπερ - μάρκετ, συμπεριέλαβε στη λίστα σου και τις εξής τροφές:

- Πράσινα χορταρικά: Όπως σπανάκι, σέσκουλο, λαχανίδα και γενικά όλα τα χόρτα, είναι πλούσια σε σίδηρο και ενισχύουν τον οργανισμό με σεροτονίνη και ντοπαμίνη.
- Ψάρια: Είναι σημαντικό να τρως ψάρι δύο φορές την εβδομάδα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνεις την πιθανότητα να πάθεις κατάθλιψη κατά 25%.
- Φασόλια: Δημιουργούν καλή διάθεση και συντελούν στην καλή υγεία του εγκεφάλου.
- Ξηροί καρποί: Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης κατά 20%.
- Μαύρη σοκολάτα: Μια μπάρα μαύρης σοκολάτας την ημέρα, σαν σνακ ανάμεσα στα γεύματα, αυξάνει τη ροή του αίματος και βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργήσει καλύτερα.

Αλήθεια #4 Η κακή διάθεση που δημιουργείται όταν μια γυναίκα περνάει εμμηνόπαυση αλλάζει και περνάει.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μετά την εμμηνόπαυση μια γυναίκα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και είναι αρκετά εύκολο να πάθει κατάθλιψη. Αλλά τα αρνητικά συναισθήμτα που κάθε γυναίκα βιώνει την περίοδο πριν της εμμηνόπαυσης, συμπτώμτα που προμηνύουν τον ερχομό της, την έχουν δοκιμάσει αρκετά. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση των γυναικών την περίοδο αυτή, θα εξαφανιστούν με το που σταματήσουν οι ορμόνες της γυναίκας να χορεύουν αυτόν τον τρελό χορό. Αν όμως δεις ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις, επισκέψου έναν ψυχολόγο.

Γιατί τα κορίτσια αργούν να επισκεφθούν τον γυναικολόγο; Φοβάσαι ή ντρέπεσαι; Αν είσαι κι εσύ ένα από αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις...