Βρώμη: Μια τροφή- δυναμίτης full of energy!

Γιατί να την βάλεις τώρα στη διατροφή σου.
Βρώμη: Μια τροφή- δυναμίτης full of energy!



Όλες οι έρευνες περί διατροφής, την εντάσσουν στις must- eat τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά.Αυτές οι λεπτές, λευκές φλοίδες αποτελούν σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά και του μεταβολισμού σου.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η βρώμη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημητριακά, συνήθως καλλιεργείται σε ψυχρά και υγρά κλίματα (στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη). 

Οι λόγοι για να την εντάξεις στο διατροφολόγιό σου είναι πολλοί. Ακολουθούν οι σημαντικότεροι από αυτούς.

Μειώνει την χοληστερίνη
Είναι ο λόγος που έγινε "διάσημη" πριν κάποια χρόνια. Οι φυτικές ίνες που περιλαμβάνει, "παγιδεύουν" την χοληστερόλη, βοηθώντας την αποβολή της LDL (κακής χοληστερόλης) μέσω του εντέρου.

Ενισχύει το ανοσσοποιητικό σύστημα
Με τις αναποδιές του καιρού (ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο Μάρτης- γδάρτης), οι βιταμίνες είναι απαραίτητες. Το σελήνιο και βιταμίνη Ε, θωρακίζουν τον οργανισμό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αντιξοότητες που καμιά φορά τον εκθέτουμε.

Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνης
Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο εν όψει νηστείας; Στερείς στον οργανισμό σου την πιο πλούσια πρωτεϊνική τροφή: το κρέας. Η βρώμη, που είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεϊνης, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο δημητριακό, θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις την χαμένη σου ενέργεια.

Περιορίζει το άγχος
Οι μαγικές νιφάδες μειώνουν το στρες, ενώ βοηθούν σε περιπτώσεις κατάθλιψης ή κόπωσης. Αν καταναλωθούν πρωί, ενισχύουν και την συγκέντρωση. 

Παράγει ενέργεια
Κυριολεκτικά. Είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας.

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
Η βιταμίνη Ε και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

Εξασφαλίζει καλή ποιότητα στο δέρμα
Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται σε αυτό το δημητριακό, βοηθάει στην επούλωση των πληγών αλλά και στην ανάπτυξη νέων κυττάρων. Το τραγούδι "Forever Υoung" σου θυμίζει κάτι;    

Κι αν δεν σου αρέσει η "άγευστη" γεύση της, κάνε την ... μπισκότο.