Χρησιμοποίησε έξυπνα τη στάχτη από το τζάκι

Πλέον δεν χρειάζεται να την πετάς. Θα εκπλαγείς με τις πολλές χρήσεις αλλά και ιδιότητες που έχει.
Χρησιμοποίησε έξυπνα τη στάχτη από το τζάκι



Χειμώνιασε για τα καλά και τα τζάκια δουλεύουν στο φουλ. Τόσο που πρέπει αρκετά συχνά να τα καθαρίζεις από τη στάχτη. Αντί όμως να την πετάς θα εκπλαγείς με τις πολλές ιδιότητες που έχει. Διάβασε πως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις.

1. Μπορείς να φτιάξεις αλισίβα. Πως; Σε ένα μπρίκι με νερό προσθέσεις δύο με τρία κουταλάκια στάχτη και το βράζεις. Στη συνέχεια το σουρώνεις σε ένα φίλτρο του καφέ. Το σταχτόνερο που μένει είναι η αλισίβα. Πρόκειται για το καλύτερο φυσικό απορρυπαντικό αφού λευκαίνει τα ρούχα, καθαρίζει, γυαλίζει τζάμια ασημικά, πιάτα, μάρμαρα. Μπορείς να τη φυλάξεις σε ένα μπουκάλι για μελλοντική χρήση. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λεύκανση των ρούχων

2. Διώχνει τις άσχημες μυρωδιές. Χρησιμοποίησε στάχτη σε ότι μυρίζει άσχημα. Από τουαλέτες που τις τρίβεις με τη σκόνη απο το τζάκι μέχρι και στο ψυγείο σου όπου αφήνεις μέσα ένα πιατάκι με στάχτη ανανεώνοντάς το μέχρι να φύγουν οι οσμές.

3. Την αλισίβα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε πολλά γλυκά. Πολλοί τη βάζουν στη μουσταλευριά, τα μελομακάρονα και στο ψωμί για καλύτερη γεύση και πιο απαλή υφή. Παράλληλα καθαρίζει το έντερό μας από παθόγόνους μικροοργανισμούς.

4. Ρίξε τη στάχτη στα φυτά. Αν έχεις κήπο ή βεράντα με γλάστρες μη διστάσεις να τη ρίξεις στα λουλούδια σου, καθώς τα δυναμώνει και τα βοηθάει να μην παγώνουν τον χειμώνα με μία στρώση πάνω τους. Επίσης διώχνει τα έντομα και τα σαλιγκάρια. 

5. Βάλε στάχτη στην αποθήκη σου. Ρίχνοντας στην κάθε γωνία να είσαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να πλησιάσουν κατσαρίδες, ποντίκια αλλά και έντομα. Ετσι διατηρείς τον αποθηκευτικό σου χώρο καθαρό.

6. Απωθεί τις ψείρες από το κεφάλι, αλλά και τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια. Φτιάξε ένα μείγμα με στάχτη και ξύδι και άπλωσε τη λάσπη στο τρίχωμα.

7. Είναι φυσικό απωθητικό σκόρου. Αν θέλεις να αποθηκεύσεις για πολύ καιρό ρούχα, μη διστάσεις να ρίξεις πάνω τους μία λεπτή στρώση στάχτη. Θα τα κρατήσει καθαρά και θα τα προστατεύσει, ενώ όταν θελήσεις να τα χρησιμοποιήσεις απλά τα τινάζεις.