Πώς να αλλάξεις ένα λάστιχο! (συμβουλές από έναν άνδρα)

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκτός αν πηγαίνεις με 200 στην Κακιά Σκάλα…
Πώς να αλλάξεις ένα λάστιχο! (συμβουλές από έναν άνδρα)



Το αυτοκίνητο δεν είναι μόνο γκάζι, φρένο και φλας. Στηρίζεται σε 4 λάστιχα. Ναι, το ξέρεις, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι και αυτά σκάνε κάποια στιγμή. Και τι πρέπει να κάνεις; Όχι, άσε το τηλέφωνο κάτω! Είσαι δυναμική γυναίκα του 21ου αιώνα, οπότε… θα το αλλάξεις εσύ!

Του Δημήτρη Δρίζου

Γυναίκα, σε έχω μάθει να ψήνεις μέχρι και προβατίνα μέσα από τα κείμενα μου. Έτσι θα σε μάθω να αλλάζεις και το λάστιχο και να μην εξαρτάσαι από κανέναν. Εκτός και αν θεωρείς πως αν πάρεις την ΕΛΠΑ θα έρθεις ο Σάκης (ο) Ρουβάς να στο αλλάξει με την φόρμα μισάνοιχτη. Όχι δηλαδή.  Οπότε, πάμε σιγά, σιγά. Όχι, μην βάζεις μπρος με σκασμένο λάστιχο. Να το αλλάξουμε εννοώ…

Για αρχή πηγαίνεις στο πορτ μπαγκάζ. Κάτω από τον όγκο παπουτσιών, τσαντών και ρούχων (πιθανότατα και ομπρέλα παραλίας) θα βρεις μια μικρή κρύπτη. Αν την ανοίξεις θα διαπιστώσεις πως έχει εργαλεία. Όχι πινέλο για μακιγιάζ και λίμα. Θα βρεις έναν γρύλο, κλειδιά (όχι σπιτιού) και άλλα, ανάλογα το αμάξι.

Και για να μην μπερδεύεσαι δεν θα βρεις τέτοιον γρύλο

Θα βρεις αυτόν τον γρύλο

Ναι, θα λερωθείς. Η ζωή είναι άδικη και η ΕΛΠΑ ακριβή συν ότι αργεί περίπου έναν αιώνα να έρθει. Άσε που πρέπει να κρατήσεις και τον εγωισμό σου σε υψηλό επίπεδο, οπότε άσε το τηλέφωνο. Αν είσαι προνοητική θα έχεις γάντια στο αυτοκίνητο. Εργασίας.Ναι και για βραδινή έξοδο.

Πλησίασε το λάστιχο. Αν έχει σκάσει ένα από τα μπροστινά τότε θα βρεις από τη μέσα πλευρά του μια μικρή ράγα. Ναι, εκεί θα τοποθετήσεις τον γρύλο. Το ίδιο ισχύει και για τα πίσω λάστιχα. Σημείωσε: Το αυτοκίνητο να έχει μέσα ταχύτητα!

Ο γρύλος έχει μια μικρή μανιβέλα. Όσο την γυρνάς το αυτοκίνητο θα σηκώνεται. Όταν σηκωθεί περίπου 20 εκατοστά, πιάνεις τον σταυρό (όχι που κρέμεται από τον λαιμό σου. Αυτόν που βρήκες στο πορτ μπαγκάζ) και αρχίζεις να ξεσφίγγεις τα μπουλόνια. Τις βίδες τελοσπάντων που κρατούν την ρόδα, για να μην μπερδεύεσαι. Πιθανότατα θα έχει τάσι η ρόδα. Ναι, είναι αυτό το πλαστικό διακοσμητικό. Το τραβάς και όλα ΟΚ.

Εδώ είναι το σημαντικότερο. Δεν τα ξεβιδώνεις τελείως. Τα ξεσφίγγεις. Και μπράβο σου που έφτασες μέχρι εδώ! Πάμε τώρα να αλλάξουμε το λάστιχο με την ρεζέρβα, που την βρήκες στο πορτ μπαγκάζ σου.

Ξεβιδώνεις και το λάστιχο βγαίνει. Εύγε και μπράβο ξανά. Το δύσκολο είναι τώρα, που πρέπει να σηκώσεις το λάστιχο το καινούργιο. Πάνω-κάτω 20 κιλά. Αλλά για σκέψου οι τσάντες με τα ψώνια πόσο ζυγίζουν που τις κουβαλάς 5-5; Τοποθετείς τις εγκοπές στις εγκοπές. Τις τρύπες στις τρύπες. Βασικά κουμπώνει με προφανή τρόπο.

Τσάκω (που λένε οι μάστορες) τα μπουλόνια και άρχισε να βιδώνεις σταυρωτά! Το πάνω μπουλόνι (βίδα για σένα) και μετά το κάτω. Το αριστερό και μετά το δεξί. Εδώ πρέπει να σου πω ότι θέλει υπερβολική δύναμη και το βίδωμα και το ξεβίδωμα. Ανέβα πάνω στον σταυρό και χοροπήδα. Μην φοβάσαι. Δεν πάχυνες…

Τσούλησε την σκασμένη ρόδα στον πορτμπαγκάζ, ρίξτην μέσα, μαζί με τα εργαλεία και έτοιμη! Ααα, και που είσαι. Το επόμενο πρωινό (το αμέσως επόμενο) πας να φτιάξεις την ρεζέρβα.

Τέλος, να σου υπενθυμίσω πως αν βαριέσαι όλα αυτά μπορείς να στήσεις καρτέρι να περάσει κανένα ομορφόπαιδο να σε βοηθήσει. Τι νόμιζες; Ότι δεν γίνονται οι γνωριμίες με αυτόν τον τρόπο; 

Ή μπορείς να βρεις το ανέκδοτο με τον γρύλο. Αξίζει...