Ο Βασιλιάς Ληρ κάνει πρεμιέρα στον Ελληνικό Κόσμο

Ο εμβληματικός «Βασιλιάς Ληρ» τουWilliam Shakespeare έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμούγια περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Ο Βασιλιάς Ληρ κάνει πρεμιέρα στον Ελληνικό Κόσμο



Η ιστορία του «Βασιλιάς Ληρ» ξαναζωντανεύει στην σκηνή του  «Ελληνικού Κόσμου», με τον Δημήτρη Παπαγιάννη στον ομώνυμο ρόλο. Η τραγωδία του Shakespeare παρουσιάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το πώς ο Βασιλιάς Ληρ οδηγήθηκε στην τρέλα, λίγο μετά αφού μοίρασε το βασίλειό του ανάμεσα στις δύο από τις τρεις κόρες του, με βάση την κολακεία τους, φέρνοντας τραγικές συνέπειες για όλους. Βασισμένο στον μύθο του Ληρ της Βρετανίας, έναν Κέλτη βασιλιά, το έργο του Shakespeare έχει μεταφερθεί πολλές φορές τόσο στο θέατρο όσο και τη μεγάλη οθόνη, με τους πιο καταξιωμένους ηθοποιούς του κόσμου να διεκδικούν τον ομώνυμο ρόλο. 

Το θέμα της τραγωδίας είναι η απόφαση του βασιλιά Λήρ να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, τη Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια, βασιζόμενος στο μέγεθος της αγάπης που θα του δείξουν. Παρά τις συμβουλές του δούκα, ο βασιλιάς αποφασίζει να αποκληρώσει την Κορδέλια και να μοιράσει το βασίλειό του στις άλλες δύο κόρες του. Ο ίδιος όμως συνεχίζει να συμπεριφέρεται αυταρχικά, μέχρι που τον διώχνουν. Οι δύο αδερφές θα χάσουν τη ζωή τους μην μπορώντας να χωρίσουν ισότιμα τον θρόνο, ενώ ο Βασιλιάς Ληρ θα οδηγηθεί στην παράνοια.  Έχοντας ως επίκεντρο τον τραγικό ήρωα και τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας, η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και τις αξίες της αγάπη και της ανθρώπινης φύσης - αξίες καθόλου αυτονόητες για τους ήρωες.

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαγιάννης

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος σε συνεργασία με τους Θεμιστοκλή Παντελόπουλου & Φοίβο Παπαγιάννη

Ερμηνεύουν: Χάρης Εμμανουήλ, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δημήτρης Λιόλιος, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Οικονόμου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ελένη Βλάχου,  Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ηρώ  Διαμάντη

 

Info

Διάρκεια Παραστάσεων: 17/10 – 10/11

Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
«Ελληνικός Κόσμος» 
Πειραιώς 254, Ταύρος, 2122540300

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 19.00 

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 15€ γενική είσοδος & 10€ μειωμένο

Κάθε Πέμπτη: 10€ γενική είσοδος