Αυτά είναι τα 5 πιο παλιά bar της πόλης

Που θα πιεις το «ιστορικό» ποτό σου.
Αυτά είναι τα 5 πιο παλιά bar της πόλης



Μας πιάνει ντελίριο με καθετί καινούριο που ανοίγει. «Να προλάβουμε πριν γίνει κι αυτό σούπα», είναι το bubble που σχηματίζεται πάντα πάνω από το κεφάλι μας. Κι όλα αυτά τα καινούρια μαγαζιά που εμείς τρέχουμε φρενήρεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μεταφορά στο σήμερα, των μαγαζιών του τότε. 
Ώρα για τσάρκα λοιπόν, στην αυθεντική παλιά νυχτερινή Αθήνα.

Βρεττός
Έχεις δει κι εσύ έστω μία φορά να περνάει στο timeline του Ιnstagram σου, η κλασική φωτογραφία με τα χρωματιστά μπουκάλια, που γράφει «Βρεττός». Οι πόρτες του παλιότερου αποστακτήριου της Αθήνας άνοιξαν το 1909 στο ιστορικό κτήριο της Κυδαθηναίων. 

Σήμερα η μουσική παίζει από ραδιόφωνο, δίπλα σου θα κάθονται σίγουρα τουρίστες (αφού η φήμη του έχει φτάσει τα πέρατα του κόσμου) κι εσύ μπορείς να απολαύσεις το λικεράκι σου (σε απίστευτα λογικές τιμές), συνομιλώντας χαλαρά με την παρέα σου. 

Κυδαθηναίων 41, Πλάκα | 210 3232110

Au revoir 
Έτος 1957. Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος σχεδιάζει ένα από τα μπαρ της Αθήνας που έμελλε να μείνει μέχρι και σήμερα στο ίδιο σημείο, με τα ίδια έπιπλα και τα ίδια φωτιστικά στους τοίχους, θυμίζοντάς μας ότι τα «έργα» ενός έμπειρου χεριού δεν τα πειράζει κανείς. Ούτε ο χρόνος.

Ο Σωτήρης Παπαθεοδώρου, γιος του πρώτου ιδιοκτήτη, Λύσανδρου, αποφάσισε να συνεχίσει τη λειτουργία του ιστορικού μπαρ, άθικτου, παρά το μεγάλο ανταγωνισμό. Στα 60’s, στη μπάρα και τα τραπέζια του κάθονταν ποιητές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες της εποχής. 

Σήμερα οι παλιοί συναντούν τους νέους, πίνοντας ένα ουισκάκι.

Πατησίων 136, Κυψέλη |210 8230474

Galaxy
Όχι του Hilton. Αυτό είναι χωμένο στη Στοά της Σταδίου και χρονολογείται από το 1970. This is an American bar. Ξύλινη μπάρα, ο κύριος Γιάννης με το λευκό του πουκάμισο βάζει τα ποτά, η μουσική από τα ηχεία σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’50. Πως το χαρακτηρίζει κανείς;

Με μία λέξη ιστορικό. Ποτό με μεζέ, ποικιλία σε ουίσκι. Μια σταγόνα αυθεντικού, σε μια θάλασσα δηθενιάς

Σταδίου 10, Αθήνα| 210 3227733

Ιπποπόταμος
Εκεί πέρασα τα πιο ωραία βράδια των φοιτητικών μου χρόνων και δεν γινόταν να μην μπει στη λίστα. Τότε που η σπιτική σαγκρία έρεε άφθονη στα τραπέζια, που το πέρα δώθε από το ένα δωμάτιο στο άλλο έδινε κι έπαιρνε και πίσω από το bar το ζευγάρι μοίραζε χαμόγελα και χαλαρότητα, υπό τις μουσικές του Bob Dylan και των Doors. 

Ο Ιπποπόταμος για πρώτη φορά μετά το 1978 αποπειράθηκε να κλείσει το 2014, ωστόσο το ραδιοφωνικό τρίο (Γιάννης Παναγιωτάκης, Γιώργος Ζερβός και Άλκης Στεφάνου), το ανέλαβαν, το ανακαίνισαν ελαφρώς (ευτυχώς) και συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του.

Δελφών 3Β, Κολωνάκι |210 3634583

Βatman
Όμοιο του δεν υπάρχει. Σε στιλ, σε φιλοσοφία, σε τίποτα. Ένα μικρό, μακρόστενο μπαρ που λειτουργεί από το 1989 και μέχρι σήμερα είναι το πιο underground αφτεράδικο της πόλης. Θα ακούσεις από Rolling Stones μέχρι Στρατηγοπούλου, θα πιεις συνήθως μπύρα (γιατί εκείνη την ώρα που πας δεν αντέχεις και κάτι άλλο), ενώ θα δεις ανθρώπους από 20 έως 70. 

Από μουσικούς, μέχρι ανθρώπους της τέχνης μέχρι «νυχτοπούλια» ή το συνάδελφό σου στο γραφείο, θα συναντήσεις εκεί μέσα. Αυτό το μαγαζί είναι μία εμπειρία, που πρέπει να δοκιμάσεις.

Γιατί ο Βatman είναι ίσως το πιο αυθεντικό «ό,τι να ‘ναι» της αθηναϊκής νύχτας. Αν φοράς τη δήθεν μάσκα σου, βγάλ’την πριν περάσεις τη διπλή πόρτα του. Εκεί δεν θα τη χρειαστείς.   

Θ. Βρεσθένης 40, Νέος Κόσμος| 210 9241585

 

Δες εδώ τα πιο μικρά (σε μέγεθος) μπαρ της πόλης.