Πού θα πάμε σήμερα; Βόλτα σε όλα τα μουσεία

Όλες οι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Πού θα πάμε σήμερα; Βόλτα σε όλα τα μουσεία



Με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, διοργανώνουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και παρέχουν δωρεάν είσοδο. Που θα πρωτοπάς όμως; Επιλέξαμε τις πιο ενδιαφέρουσες "μουσειακές" εξορμήσεις για σήμερα και αύριο. 

Το ICOM επέλεξε για φετος, το θέμα "Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές", επισημαίνοντας ότι τα μουσεία μπορούν να προβάλλουν πρότυπα που θα αλλάξει την κοινωνία. Θα την κάνει μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα. Εν ολίγοις, μια κοινωνία με προοπτικές.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού είναι πολλές. Πάρε χαρτί και μολύβι.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Σήμερα, διοργανώνονται αφηγήσεις παραμυθιών για μικρά παιδιά με τίτλο "Παραμύθια με τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά με αφορμή την έκθεση Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό". Οι αφηγήσεις θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα.

Παράλληλα θα διεξαχθούν και βραχύβια εκπαιδευτικά εργαστήρια με «Τα 4 στοιχεία της φύσης».  

Τη Δευτέρα 18/5, όλες οι συλλογές του Μουσείου θα είναι ανοιχτές στο κοινό με δωρεάν είσοδο ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με θέμα "Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων", όπου Oι διευθυντές τριών σημαντικών μουσείων της χώρας συζητούν για το ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων σήμερα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι |210 7228321-3 

Μουσείο Μπενάκη
Σήμερα στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς μια ολοήμερη γιορτή (10:00-18:00) για όλους, με ξεναγήσεις στις εκθέσεις, προγράμματα για παιδιά και 240 τίτλους βιβλίων με έκπτωση 50% και 70% στο 3o Bazaar που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά. 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Pepper 96,6 θα εκπέμπει ζωντανά από τις 13:00 μέχρι τις 17:00 από τους χώρους του Μουσείου, συμβάλλοντας στη γιορτινή ατμόσφαιρα με τις μουσικές του επιλογές. 

Η γιορτή θα διαρκέσει μέχρι τις 19/5. 

Δες εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των τριών ημερών.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Το διάστημα μεταξύ 10:30-12:00 και 12:30-14:00, διεξάγωνται εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά 3-6 ετών. Χρώματα, σχήματα και υφές, με θέμα "Δύο γενιές αφήνουν τα αποτυπώματά τους". Παιδιά και γονείς απολαμβάνουν τη ζωγραφική. Pas mal!

Κόδρου 9, Αθήνα |210 3312621-750

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο ΓΑΙΑ
Από τις 10:00-16:00 διοργανώνονται εργαστήρια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο. 

Δες εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.

Έχει και ωραίο καφέ για να απολαύσεις τον χυμό ή το καφεδάκι σου μετά τις εκδηλώσεις.

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά| 210 8015870

 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ 
Σήμερα που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, είναι η τέλεια ευκαιρία να επισκεφτείς το συγκεκριμένο μουσείο.

Η συλλογή ξεπερνά τα 4.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό. Περιλαμβάνει,  μεταξύ άλλων, αντίγραφα σημαντικών, αρχαίων και βυζαντινών μέσων επικοινωνίας, αυθεντικά χειροκίνητα τηλέφωνα (τέλη 19ου αι.), μορσικούς τηλέγραφους,  οπτικές ίνες, συστήματα  ασύρματης επικοινωνίας,  συσκευές  τηλεφωτογραφίας(1949), telex, καθώς και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά studios (1965).

Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά |210 620 1899

Μουσείο Ακρόπολης
Από αύριο 18/5 στο Μουσείο της Ακρόπολης, η είσοδος θα είναι δωρεάν, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Για τους ενήλικες, με τίτλο "Ο κόρακας και άλλα φτερωτά", όπου οι αρχαιολόγοι- φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν μία θεαματική παρουσίαση.

Ώρες παρουσιάσεων: 10:30- 12:30 και 18:30

Τα παιδιά έως 12 ετών "θα έχουν τη δυνατότητα να να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή.

Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία.

Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία".

Ώρες λειτουργίας: 08:00- 20:00

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Ακρόπολη |210 9000900

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Φέτος είναι το τιμώμενο μουσείο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Το παλαιό εργοστάσιο που έχει αναδειχτεί στον πιο αντιπροσωπευτικό χώρο βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, ξεκινάει στις 18/5 τον επταήμερο εορτασμό του. 

Σήμερα το πρόγραμμα ξεκινά με ομιλίες, έκθεση παιδικής ζωγραφικής και έκθεση φωτογραφίας, για να ολοκληρωθεί με πολλή μουσική από τους Crime Swing Investigation (C.S.I.).

Είσοδος: Ελεύθερη

Πειραιώς 100, Γκάζι| 210 3453548

Και μετά για καφεδάκι  στο Πόρτο Ράφτη. Να δεις και λίγο θάλασσα.