Φεστιβάλ Αθήνων: Ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 31/8

Ετοιμάσου για θεατρικές παραστάσεις, χορό και δρώμενα.
Φεστιβάλ Αθήνων: Ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 31/8



Μετά βαϊων και κλάδων αρχίζει και το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Μία παράσταση και μια έκθεση στην οδό Πειραιώς 260, ανοίγουν την πρώτη του μέρα. Σε παράλληλο χρόνο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανεβαίνει ένα πολυβραβευμένο θεατρικό και στο Ρομάντσο ξεκινάει σεμινάριο δημιουργικής γραφής.

Φεστιβάλ Αθηνών

Θέατρο: Παπισσα Ιωάννα- Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροϊδη | Κτίριο Η, Πειραιώς 260 
Γιατί να πας: Γιατί ο Δημήτρης Μαυρίκιος επιστρέφει δυναμικά με τη Γιούλικα Σκαφιδά και ένα σπουδαίο θίασο, σε μια σπουδαία παράσταση. Η καλύτερη έναρξη.

"Μετά τις έξι επιτυχημένες παρουσιάσεις του περσινού έργου εν εξελίξει, ο Δημήτρης Μαυρίκιος επανέρχεται φέτος με την Πάπισσα Ιωάννα σε πληρέστερη μορφή. Η παράσταση βασίζεται σ’ ένα θεατρικό κείμενο το οποίο προκύπτει ως σύνθεση στοιχείων από το ομώνυμο αφορισμένο μυθιστόρημα (1866), αλλά και από τη ζωή του Ροΐδη με τη μητέρα του. Η συγκλονιστική βιογραφία της Κορνηλίας Ροΐδη μοιάζει, κατά τον σκηνοθέτη, να προσφέρει υλικό για τη θρυλική πάπισσα του Μεσαίωνα, μια γυναίκα που κατόρθωσε να αναρριχηθεί μέχρι το ύψιστο αξίωμα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας".

Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαυρίκιος.

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος: 5-20€

Πειραιώς 260 και Πολυκράτους, Γκάζι |210 9282900

Έκθεση: "Mise en abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό" | Κτίριο Α, Πειραιώς 260
Γιατί να πας: Γιατί θα δεις διάσημους και άσημους, φωτογραφημένους όπως οι ίδιοι σκηνοθέτησαν τον εαυτό τους.

"Ο όρος «mise en abyme», αναφέρεται στην εικόνα που εμπεριέχεται μέσα στην εικόνα, ή την πλοκή που εμπεριέχεται μέσα στην πλοκή.

Η φωτογραφική ενότητα του Βασίλη Βρεττού Mise en abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων, που σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό, αποδομώντας και επαναδομώντας τη συμβατή τους ταυτότητα και ενθέτοντας στην εικόνα τα αντικείμενα-υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν".

(Από 1 Ιουνίου - 31 Ιουλίου 2015)

Ώρα εγκαινίων: 19:00

Είσοδος: Free

Θέατρο: "Bitch Boxer"| Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Γιατί να πας: Εκπληκτική ερμηνεία από την Ελίνα Ρίζου, βραβευμένο έργο, σπουδαίος σκηνοθέτης. Ορίστε τρεις καλοί λόγοι.

"Λονδίνο 2012. Το μποξ γυναικών αποκτά για πρώτη φορά το δικό του Ολυμπιακό βάθρο. Στο Στράτφορντ, δέκα λεπτά με τα πόδια από τη γειτονιά, η Chloe Jackson είναι πανέτοιμη. Ο πατέρας της την προπονεί σκληρά και μεθοδικά 10 χρόνια τώρα. Τα πλάνα για το μεγάλο αγώνα είναι δουλεμένα σχολαστικά. Οι γροθιές, έτοιμες κι αυτές να ρίξουν την αντίπαλο στο καναβάτσο. Το τηλέφωνο χτυπά. Τρεις λέξεις κι ο κόσμος της Chloe καταρρέει. Η Chloe όμως είναι μποξέρ, αγωνίστρια κι έχει έναν ακόμα αγώνα πριν κοιτάξει το χρυσό στα μάτια… Με την ένταση, τον κίνδυνο, την ενέργεια και τις ανατροπές ενός μοναδικού και αμφίρροπου αγώνα πυγμαχίας, αλλά κυρίως ενός σκληρού αγώνα ζωής, το Bitch Boxer είναι ένα έργο που λάμπει στα σημεία, αλλά κερδίζει με νοκ άουτ".

Σκηνοθετεί ο Γιώργου Οικονόμου (είχες δει τον "Ιβάν και τα σκυλιά" με τον Άρη Σερβετάλη).

Ώρα έναρξης: 21:30

Είσοδος: 8-12€

Πειραιώς 206 |210 3463333/ 210 3418550

Σεμινάριο: Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής | Ρομάντσο
Γιατί να πας: Γιατί φέτος στην παραλία θα γράψεις αντί να διαβάσεις. 

"Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο Ρομάντσο, ξεκινά τον α΄ κύκλο του με διδάσκοντα τον Αντώνη Τουμανίδη και με την πεποίθηση ότι η συγγραφή δεν αποτελεί απαραίτητα μία διαδικασία μοναχική και βασανιστική και προσωπική, αλλά που ζητά να απελευθερωθεί από τα στερεότυπα του «ταλέντου» και τη μακρόχρονη προεργασία.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν το θεωρητικό και το καθαρά δημιουργικό μέρος. 
Στο θεωρητικό κομμάτι θα πραγματοποιηθεί μια αναδρομή 
α. στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία -όπου θα εξεταστούν οι διάφορες εκφάνσεις, μορφές και είδη της λογοτεχνίας
β. την κινηματογραφική - σεναριακή και θεατρική ιστορία 

Συμπληρωματικά θα γίνει μια επισκόπηση και θα δοθεί έμφαση στη γλώσσα και στην ορθή χρήση της γραμματικής και του συντακτικού, γνώσεις απαραίτητες για την συγγραφή.

Στο καθαρά δημιουργικό μέρος, οι συμμετέχοντες γράφουν, κάθε εβδομάδα, τα δικά τους κείμενα στα οποία ενσωματώνουν όλα όσα έχουν διδαχτεί και όχι μόνο, απελευθερώνοντας δημιουργικά την φαντασία και το ταλέντο τους στην συγγραφή, στην σκέψη και στην γλώσσα. 

Παράλληλα στα πλαίσια της κινηματογραφικής γραφής θα γίνει προβολή ταινιών αφού έχει προηγηθεί διδασκαλία και κατανόηση του σεναρίου τους.

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη: 19:00 – 21:00

Κόστος συμμετοχής: 90€

Δηλώσεις συμμετοχής: antonistoum@gmail.com

Πληροφορίες: Αντώνης Τουμανίδης/ 6977242534

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια /216 7003325