Ταράτσες της Αθήνας: Απολαύσαμε την πόλη από ψηλά

Δοκιμάσαμε, ήπιαμε, συζητήσαμε και "χαζέψαμε" την Ακρόπολη.
Ταράτσες της Αθήνας: Απολαύσαμε την πόλη από ψηλά



Έχεις διαβάσει δεκάδες κείμενα για τις ταράτσες της Αθήνας. Ίσως η πιο ωραία να είναι αυτή του σπιτιού σου στο Λυκαβηττό που βλέπει από λόφο του Στρέφη και Ακρόπολη μέχρι θάλασσα. Εκεί που απολαμβάνεις το κρασάκι σου μοναχικά, υπό το φως των κεριών. Ίσως και όχι. Ίσως να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, να έχει ένα ωραίο bar και να αράζεις χαζεύοντας την αθηναϊκή θέα. Τέτοιες ταράτσες χωρίς φανφάρες και πολλή "ιστορία" βρήκαμε. Τις ονομάσαμε εναλλακτικές (γιατί διαφέρουν από τις mainstream) και στις παρουσιάζουμε.

Φωτογραφίες από τη Δανάη Ίσαρη

BIOS
Στην Πειραιώς εδώ και χρόνια. Γνωστή για τις σεζ λόνγκ, τα βαρέλια- μπύρας για σκαμπό, τα δροσιστικά cocktails, τις ωραίες (και όχι εκκωφαντικές) μουσικές, τους μεγάλους πάγκους για μεγάλες παρέες, τη θέα στην Ακρόπολη και το φεγγάρι, τα παποτά.

Ο ευγενέστατος Ερμόλαος μας έφτιαξε ένα εκπληκτικό Basil Cobbler (με Porto, βασιλικό, φράουλες, φρέσκο λάιμ και καστανή ζάχαρη), ενώ εμείς κοιτάζαμε με το περισκόπιο, λεπτομέρειες των κιόνων της Ακρόπολης.

Στην ταράτσα του BIOS μπορείς να πιεις από 2€ (βαρέλι μπύρα), μέχρι 12€ το πιο ακριβό cocktail. Παρασκευή και Σάββατο γίνεται ένας χαμούλης, αλλά τις καθημερινές είναι παράδεισος. 

Κι επειδή έμεινες με την απορία τι είναι το παποτό, θα σου κάνω μια σύντομη περιγραφή. Πολτοποιημένα, φρέσκα φρούτα με αλκοόλ, σε μορφή γρανίτας (με το ξυλάκι του κανονικά). Σερβίρεται είτε μόνο του, είτε μέσα στο ποτό σου.

(Ανοίγει στις 18:00)

Πειραιώς 84, Αθήνα |210 3425335  

Couleur Locale
Ή αλλιώς τα τοπικά χρώματα της περιοχής. Που δεν είναι ένα και δύο, γιατί το Μοναστηράκι είναι πολυπολιτισμικό. Εκεί συναντήσαμε το Νίκο (υπεύθυνο του μαγαζιού) που μας μίλησε για τη φιλοσοφία τού ούτε ενός έτους μαγαζιού της Νορμανού. 

Άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβρη και έκτοτε το ακούς σαν όνομα να "πετιέται" στις συζητήσεις διαφόρων παρεών. Ο κλειστός του χώρος βρίσκεται στο ισόγειο, ενώ για την ταράτσα παίρνεις ασανσέρ και ανεβαίνεις στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Πολλά τραπέζια, ωραίες γωνιές και ο Παρθενώνας en face. 

Η ταράτσα του Couleur Locale λειτουργεί από τις 10:00 το πρωί, μέχρι τις 02:00 (τις καθημερινές) και 03:00 τα Σαββατοκύριακα. Μπορείς να τσιμπήσεις από 2,5€ τοστάκι μέχρι 6,5€ ρολάκια σολομού (με philadelfia, μοσχολέμονο, ρόκα και βινεγκρέτ). Ο κατάλογος των cocktail είναι πλούσιος, αλλά ακόμα κι αν δεν σε "εμπνεύσει" τίποτα, ο barman σου φτιάχνει ό,τι θες. Αρκεί να μπορείς κάπως να το περιγράψεις.

Dont't miss: Κάθε Κυριακή, μεταξύ 18:00-00:00, διοργανώνονται house party για να πιεις την μπύρα (από 3,5€) ή το ποτάκι (από 6€) σου, χορεύοντας.

Νορμανού 3, Μοναστηράκι | 216 700 4917

Χοροστάσιο
All time classic. Από τότε που ήταν underground στέκι των μουσικά ψαγμένων. Μια ζωή στην Πλατεία Κλαυθμώνος, διαγωνίως από το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. 

Από τότε που θυμάμαι τη θεία μου να πηγαίνει να ακούσει τα "δικά της" όπως τα έλεγε (αλάνι η Αγγελίνα, μη νομίζεις) μέχρι σήμερα που πηγαίνουμε εγώ κι εσύ να ακούσουμε ωραίες μουσικές, να πιούμε οικονομικά cocktail και να ατενίσουμε προς τον Λυκαβηττό. 

Είναι η μοναδική ταράτσα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Καρύτση. Vamos για rock ήχους, στα λίγα και καλά "ανοιχτά" τετραγωνικά του Xοροστασίου.

Σκουλενίου 2, Πλατεία Κλαυθμώνος | 210 3314330

ΑthenStyle
Το 2008 άνοιξε το πιο γνωστό hostel των Αθηνών. Δεν ήταν άλλο από το Athenstyle στην οδό Αγίας Θέκλας στο Μοναστηράκι. Το πενταόροφο hostel έκρυβε για τους ταξιδιώτες του, ένα μικρό θησαυρό στην οροφή του κτιρίου. Μια ταράτσα, που αγαπήθηκε, πολυφωτογραφήθηκε και εν τέλει άνοιξε και για το κοινό. 

Η Σοφία, ελληνοϊαταλίδα και συνιδιοκτήτρια του hostel, διευκρινίζει ότι πάντα αυτοί που προέχουν είναι οι ταξιδιώτες της. Για αυτό το λόγο αν σκοπεύεις να πάτε μεγάλη παρέα πάρε ένα τηλέφωνο ή στείλε mail, γιατί μπορεί να μη χωράτε. 

Στην ταράτσα της Σοφίας, θα βρεις φιλόξενους και "χύμα" ανθρώπους, θα γνωρίσεις πρόσωπα από άκρη σε άκρη της γης και θα πιεις φθηνά (από 2,5€ η μπύρα και μέχρι 6€ το cocktail).

"Εδώ έρχονται ταξιδιώτες. Οι ταξιδιώτες συλλέγουν αναμνήσεις. Οι τουρίστες, σουβενίρ", με αυτό έκλεισε η συζήτηση με την "ιδιαίτερη" Σοφία για την cozy ταράτσα της.

Αγίας Θέκλας 10, Μοναστηράκι | 210 3225010

Δες εδώ τα αγαπημένα μας vintage shop στο κέντρο.

 

ΥΓ: Η βροχή δεν μας επέτρεψε να φωτογραφίσουμε την ταράτσα του Χοροστάσιου. Ο Κώστας Φονταλης, υπεύθυνος του μαγαζιού, μας παραχώρησε τις φωτογραφίες του χώρου, όπως τις τράβηξε ο Anthony David. Ωστόσο το Pornstar Martini μας ήταν υπέροχο!