Αsaf Avidan: Όσα πρέπει να ξέρεις για την πιο γυναικεία αντρική φωνή της μουσικής

Μια μέρα πριν τη συναυλία του (bonus μια playlist με τα best hits).
Αsaf Avidan: Όσα πρέπει να ξέρεις για την πιο γυναικεία αντρική φωνή της μουσικής



Πρέπει να ήταν περίπου δύο χρόνια πίσω, όταν άκουσα το "Love It Or Leave It" στο ραδιόφωνο. Αποφασιστικός στίχος, ένας ρυθμός που δινόταν από παλαμάκια και μια φωνή βαθιά αισθαντική και... γυναικεία. Το χέρι μου ξεκλείδωσε αυτομάτως το κινητό μου και ο αντίχειρας ακούμπησε το εικονίδιο του Shazam. Αsaf Avidan, το όνομα του καλλιτέχνη. Τι παράξενο σκέφτηκα και είπα να γκουγκλάρω. Ήταν άντρας. 

Ο Asaf έκτοτε, συνεχίζοντας να γράφει κομματάρες για το περιορισμένο κοινό του, έγινε ένας από τους Α- list καλλιτέχνες της blues rock ή και folk rock σκηνής (αν πρέπει κάπου να τον κατατάξουμε υποχρεωτικά). Ο 35άρης Ισραηλινός, δεν έχει μόνο φωνή που μιλάει απευθείας στα πιο ευαίσθητα νεύρα του εγκεφάλου μου, αλλά έχει και μελωδίες και μουσικές και στίχους, που άγγιξαν κι άλλους εκτός από εμένα. Πολλούς. Τόσους που να ξεπεράσει το ταλέντο του τα στενά σύνορα της χώρας του, και να ακουστεί το όνομά του μέχρι την Αμερική.

Ο Asaf έρχεται στην Ελλάδα, με τραγούδια έξι δίσκων στην βαλίτσα του (κάποιοι από τους οποίους είχαν παραχθεί με την μπάντα του Asaf Avidan & the Mojos, η οποία ωστόσο διαλύθηκε οριστικά το 2012), κουβαλώντας την πιο ιδιαίτερη φωνή των fm, και μια προσωπικότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα τους δεκάδες χιλιάδες τραγουδιστές ή τραγουδοποιούς, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κάθε τόσο.

Αύριο είναι η μέρα του και αυτές είναι οι πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζεις για αυτόν.

-Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1980, στην Ιερουσαλήμ, από γονείς διπλωμάτες στο επάγγελμα.

-Έζησε κάποια από τα παιδικά του χρόνια στην Τζαμάικα.

-Κλείνοντας τα 18, σπούδασε animation στην Σχολή Καλών Τεχνών & Design της Ιερουσαλήμ.

-Μετά τις σπουδές του, μετακόμισε στο Tel Aviv, όπου εργάστηκε ως animator. Επέστρεψε όμως λίγο καιρό μετά, πίσω στην Ιερουσαλήμ, έπειτα από το σοκαριστικό (για τον ίδιο) χωρισμό του, με την επί πολλά χρόνια κοπέλα του.

-Γρήγορα εγκατέλειψε το animation και άρχισε την ενασχόλησή του με τη μουσική, που ήταν μέχρι πρότινος το hobby του και ένας τρόπος να εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

-Το 2006, κυκλοφόρησε ένα δίσκο με λίγα κομμάτια αλλά όλα εμπνευσμένα από το χωρισμό του, με τίτλο "Now That You're Leaving".

-Την ίδια χρονιά δημιούργησε την μπάντα του "Asaf Avidan & the Mojos", με την οποία θα κάνουν τρία σπουδαία άλμπουμ (κι ένα από τα πιο γνωστά του, το "The Reckoning" το 2008).

-Ο Αsaf τράβηξε οριστικά άλλη ρότα από τους Τhe Mojos, το 2012, οπότε και ανακοίνωσε τη σόλο καριέρα του.

-Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε ο δίσκος Different Pulses που περιελάμβανε μεταξύ άλλων ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του κοινού του, το "Love It Or Leave It".

-H Boston Globe τον κατέταξε το 2014, στη λίστα με τoυς "music's rising stars", ενώ ο Sean Penn τον κάλεσε να τραγουδήσει σε ένα ετήσιο gala ανάμεσα σε άλλα μεγάλα ονόματα, όπως οι U2.

φωνή του έχει κατά καιρούς συγκριθεί με σπουδαίες φωνές όπως των Jeff Buckley, Janis Joplin, Amy Winehouse και Nina Simone. 

-Γκουκλάροντας αν είναι gay δεν θα βρεις σαφή απάντηση.

-Σε συνέντευξή του στη Le Monde δήλωσε "Δεν νιώθω πραγματικά Ισραηλινός. Τους Ισραηλινούς τους ένωνε πάντα ο φόβος. Αυτό ακριβώς θέλω να αποφύγω. Δεν είμαι Ισραηλινός καλλιτέχνης λοιπόν , είμαι απλώς ένας καλλιτέχνης με καταγωγή από το Ισραήλ. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε διπλωμάτης. Δεν εκπροσωπώ κανέναν παρά μόνο τη δική μου φωνή".

-"Γράφω στα αγγλικά, γιατί πάντα ήμουν εξοικιωμένος με τη γλώσσα και μου βγαίνει καλύτερα να εκφράζομαι έτσι".   

Όταν άκουσα στο ραδιόφωνο την είδηση της συναυλίας του, λίγο έλειψε να τρακάρω. Γιατί ο αναθεματισμένος μιλάει μια "γλώσσα" που την καταλαβαίνω απόλυτα. Και δεν αναφέρομαι στα αγγλικά. Όσοι πιστοί προσέλθετε, γιατί σε λίγα χρόνια που θα θέλετε να τον δείτε, ίσως και να μην μπορείτε.

Διάβασε εδώ πως ζήσαμε την "απόλυτη" συναυλία του σαρωτικού Robbie Williams.