Ζορμπάς ο Έλληνας: Μια πρωτότυπη έκθεση που αξίζει να δεις

"Επιστρέφοντας" τον κινηματογραφικό μύθο στον τόπο του.
Ζορμπάς ο Έλληνας: Μια πρωτότυπη έκθεση που αξίζει να δεις



Αν βρεθείς προς Κρήτη, αυτή είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και καλοδουλεμένη έκθεση, που πρέπει να επισκεφτείς. Τι θα δεις; Τον Ζορμπά να επιστρέφει στον τόπο του 50 χρόνια μετά.

Η ταινία "Ζορμπάς ο Έλληνας" είναι ένας κινηματογραφικός μύθος, ένα συρτάκι που έγινε το σάουντρακ της χώρας μας διεθνώς σε μια από τις πιο ανθεκτικές διαφημιστικές καμπάνιες, που κρατάει τώρα 5 δεκαετίες.

Πόσα όμως δεν ξέρεις για αυτήν; Πολλά, γι' αυτό ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και τον συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη, διοργάνωσαν στο χώρο του ΚΑΜ, μια έκθεση αρχειακού υλικού, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τι θα δεις:
50 αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, Ζορμπάς ο Έλληνας, από την προβολή της ανά τον κόσμο. Αφίσες από την Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, το Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, τη Δανία,  τις οποίες φιλοτέχνησαν μεγάλοι καλλιτέχνες στην χώρα τους όπως:  Tealdi, Xarrie, Nistri, Ray, Syska, Erul, Jano, Mac, R.K, Chantrell, Vaka, Wengler και πολλοί άλλοι.

Aδημοσίευτες φωτογραφίες, μακέτες, το φόρεμα της Μαντάμ Ορτάνς, την πρωτότυπη παρτιτούρα του Μίκη Θεοδωράκη, εκδόσεις δίσκων, δημοσιεύματα, διαφημιστικό υλικό και άλλα έντυπα που αφορούν στην ταινία.

* Το πολύτιμο υλικό των αφισών προέρχεται από την συλλογή του Χανιώτη ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη, που επιμελήθηκε και την παρουσίαση των εικαστικών αυτών εφήμερων έργων τέχνης, δίνοντας έτσι την απήχηση που είχε η ταινία στα πέρατα του κόσμου.

Αφορμή για την έκθεση είναι ο εορτασμός των ενενήντα χρονών του μεγάλου Έλληνα – Χανιώτη Μουσικού Μίκη Θεοδωράκη, σε συνδυασμό με τα πενήντα χρόνια από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

Επιμέλεια: Λευτέρης Λαμπράκης

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου- 27 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00